Virgil Tănase s-a născut pe 16 iulie 1945, la Galați. A studiat filologia la Universitatea din București și, mai apoi, regia de teatru la Institutul Caragiale. În 1976, i-a apărut primul roman, „Portrait d’homme à la faux dans un paysage marin“, la Paris, unde s-a stabilit cu familia un an mai târziu. A protestat în dese rânduri împotriva regimului comunist, în special în timpul vizitei lui Nicolae Ceaușescu la Paris. După ce a publicat într-o revistă pariziană un amplu pamflet, intitulat „Ceaușescu I, rege comunist“, s-a pus la cale un plan de asasinare a sa și a lui Paul Goma. Povestea tentativei de asasinat face subiectul cărții sale „Leapșa pe murite“ și al filmului „Afacerea Tănase“, în regia lui Ionuț Teianu. La Paris, continuă să publice romane, piese de teatru, cărți biografice și să regizeze piese de teatru. În 1987 a fost distins cu Ordinul Artelor și Literelor din Franța, în 1998 a primit Premiul pentru Dramaturgie al Academiei Române, iar în 2004, Premiul de Literatură al Uniunii Latine.
Cititorul Evenției Mihăescu are libertatea să așeze cum vrea, în imaginea sa, aceste fragmente bine lucrate epic. Căci aceasta este curiozitatea prozei lui Virgil Tănase: o narațiune programatic, obstinat haotică și, în interior, un număr impresionant de mici scene lucrate cu abilitate de un meseriaș de clasă. (Eugen SIMION)
Evenția Mihăescu sau „sufletul lumii românești“
Această ultimă carte scrisă în română de Virgil Tănase înainte de a deveni scriitor de limbă franceză, necunoscută publicului larg din România și despre care Dumitru Țepeneag nu se sfia să spună că este „o capodoperă”, înfățișează în toată splendoarea și gingășia sa ceea ce s-ar putea numi „sufletul lumii românești”. Acesta, care nu poate fi cuprins într-o narațiune pentru că e alcătuit din frânturile de viață care, citite în lumina miturilor noastre, devin o legătură cu temeiurile existenței românești, se transfigurează ca să devină limbă, o limbă românească dezvăluindu-și aici toată frumusețea și totodată uluitoarea ei pricepere de a trece dincolo de pragul a ceea ce gândim, pătrunzând în „cămara” noastră tainică, acolo unde nu putem vedea decât cu vorba.
Balul de la carnavalul dogelui venețian
Parte a unui triptic scris de Virgil Tănase la sugestia celei mai importante edituri franceze, Gallimard, care inițiase o colecție pentru copiii cărora le place literatura, Balul de la carnavalul dogelui venețian este o aventură cu tâlc și mafioți. Primejdii cumplite zădărnicite de istețimea eroilor care, la 12 ani, mai cred că lumea e frumoasă și cinstită, aventuri stupefiante care se sfârșesc cu bine, uimiri naive în fața unor sentimente care nu sunt decât iubiri începătoare și șotii care mai de care mai nemaipomenite fac farmecul acestui text scris cu dragoste de artă și de limbă – fragmente din edițiile franceze ale tripticului au fost, de altfel, incluse în culegeri de analize stilistice și gramaticale propuse școlarilor francezi.
Oana PANAIT
Cele două cărți, Evenția Mihăescu, tratatul dumneaei de călătorie exotică la ceasul nunții sale dintr-un secol revolut (romanț) și Balul de la carnavalul dogelui venețian, de Virgil Tănase, au apărut recent la Editura Muzeului Literaturii Române.