Un mare pedagog demontează o formulă în vogă din școala noastră de azi

Centrarea școlii „pe elev”, formulă intens frecventată azi, este analizată de cineva în măsură s-o analizeze – prof. univ. dr. emerit Emil Păun, de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității din București:

„Ideologia drepturilor copilului (așa cum este ea deformată astăzi) convertită în ideologia drepturilor elevului (și obiectivată adesea în formula comică «elevul în centru») vrea să uzurpe puterea și autoritatea profesorului (la această ideologie aderă, din păcate, și mulți părinți și reprezentanți ai autorităților școlare; ea are susținători și în mass-media, și în rețelele de socializare, care duc în derizoriu discuția). Există o anumită teamă în rândul profesorilor, în această privință. Constatăm că, atunci când este vorba despre elevi, se subliniază, cu precădere, drepturile, iar când este vorba despre profesori, cu precădere, obligațiile. În aceste condiții, intervențiile profesorilor de a instaura un climat optim pentru învățare sunt privite și taxate (nu totdeauna, desigur) ca abuzuri. Subiectul este foarte actual și merită discutat amplu, întrucât aici se află o parte dintre sursele eșecurilor școlare.”

Detalii și argumente la obiect asupra unei diversități de subiecte ale educației sunt prezentate de profesorul Emil Păun, intervievat de Sorin Ivan, sub titlul „Privesc cu încredere viitorul școlii noastre”, în Tribuna învățământului, nr. 36, serie nouă, decembrie 2022, pp. 18-37

Distribuie acest articol!