
Foto: Cristi Mertic
Educația pentru cultură, creativitate și civism are un spațiu nou de exprimare în centrul Bucureștilor: Casa La Mița Biciclista Stabiliment Creativ (LMBSC), realizată printr-un proiect inovator inițiat de Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate (ARCEN). Este o casă de patrimoniu, din zona Piața Amzei, care va găzdui proiecte culturale, expoziții, conferințe, concerte și filme, va avea saloane, cinema, librărie, bar și braserie; își propune să reprezinte „un model diferit, în care să trăim și să definim calitatea viețuirii urbane prin cultură, ospitalitate și vibrație a Cetății”, după cum o caracterizează Edmond Niculușcă, președinte ARCEN, cu accentuarea „credem mult în puterea seducției, a educației și a exemplului”.
Un prim eveniment, care deschide primul sezon cultural, este expoziția „Frumusețea unui Oraș”, cu ecouri din Paris, transpuse dinspre celebrul Pavillon de l’Arsenal. Prezentă la deschiderea expoziției la București, Marion Waler, directoarea Pavillon de l’Arsenal, apreciază expoziția „care a plecat de la Paris și a călătorit departe, într-o casă atât de frumoasă, încât poți crede liniștit că ești la Paris. Expoziția Frumusețea unui Oraș propune o dezbatere în jurul ideii de frumusețe, de transformare a orașului, fără intenția de a stabili ce e urât și ce e frumos, ci aducând în actualitate și dialog noile forme de arhitectură urbană și a spațiului public. Avem nevoie să aducem împreună în transformare, în echilibru, termeni ca patrimoniu și modernitate, iar Casa LMBSC face perfect acest exercițiu”.
După cum anunță inițiatorii proiectului, „accesul publicului la expoziție și la evenimentele conexe acesteia (conferințe, expo-party-uri, concerte și recitaluri, reprezentații artistice) se va face pe bază de bilete, achiziționate prin www.iabilet.ro, de la acest link. Numărul biletelor este limitat. Biletele sunt puse în vânzare în fiecare luni pentru zilele din săptămână când expoziția și Casa pot fi vizitate: joi – 16.00-22.00, vineri – 16.00-24.00, sâmbătă – 12.00-22.00, duminică – 12.00-22.00”.
Prețurile biletelor – acces general expoziție: 30 lei (preț întreg), 15 lei (elevi, studenți, pensionari); acces conferințe: 30 lei (preț întreg), 15 lei (elevi, studenți, pensionari); ateliere de imaginație urbană: 30 lei (preț întreg), 15 lei (elevi, studenți, pensionari); vizite ghidate: 50 lei; expo-party: 30 lei.