Un duo pianistic de succes: Ana și Marius Boldea

24

Ana și Marius Boldea sunt studenți în anul II de master la Universitatea Națională de Muzică București, la clasa conf. univ. dr. Manuela Giosa. Formează un duo pianistic (4 mâini – 2 piane) din anul 2014. Cei doi pianişti sunt finaliști în cadrul Concursului Internațional de duo Suzana Szörenyi și laureați ai Concursului Internațional Pro piano, la categoria 4 mâini în anul 2014. Au o bogată activitate concertistică, susținând recitaluri de duo pianistic atât în București, cât și în alte orașe ale țării, precum Sighișoara, Timișoara, Bușteni, Brașov, Constanța (în cadrul festivalului Tomisul etern). Au participat la masterclass-uri de duo cu pianiștii Octavian Renea, Caterina Vivarelli și Josu de Solaun. Sunt colaboratori permanenți ai Casei de Cultură Friedrich Schiller din București, unde susțin lunar momente artistice de duo pianistic. Debutează la Ateneul Român în noiembrie 2017 interpretând integrala Dansurilor ungare de J. Brahms la 4 mâini. În aprilie 2018 susțin la Brașov un recital de duo pianistic în cadrul festivalului de muzică de cameră Brassovia și concertează în cadrul festivalului Chei, festival organizat de către Universitatea Națională de muzică București. În lunile mai și iunie 2018 obțin două premii I¸ la categoria pian 4 mâini,  la Concursurile Internaționale Sabin Pautza – Reșița și Pro Piano – București. În luna august 2018, duoul face parte din proiectul „Connect Arts“ și realizează o înregistrare la Radio România.
În luna noiembrie 2018, duoul obține premiul I la Concursul Național ,,Eduard Caudella“ – secțiunea Muzică de cameră –, desfășurat la Iași. Ana şi Marius Boldea sunt împreună şi acasă, şi pe scenă. Recent căsătoriţi, ei cântă deja în duo de patru ani, într-un  proiect muzical care a căpătat din ce în ce mai mult personalitate, amploare şi maturitate, devenind profesionist, prin armonia desăvârşită care s-a stabilit între cei doi pianişti. Cea mai importantă şi mai îndrăzneață idee a acestui duo pianistic de succes o reprezintă redescoperirea lucrărilor pentru două piane sau pentru patru mâini ale lui Johannes Brahms. Astfel, Ana şi Marius Boldea au cântat, pe scena Ateneului Român, într-un recital deosebit, dansurile ungare, în anul 2017. Chiar dacă, în principal, s-au axat pe repertoriul clasic, Ana şi Marius au intenţia de a extinde aria preocupărilor lor artistice înspre repertoriul muzical contemporan, românesc şi internaţional.
Redăm mai jos câteva fragmente dintr-o prezentare a celor doi talentaţi pianişti, reuniți într-un duo de succes, pe site-ul proiectului ,,Connect Arts“: „Amândoi au început studiul pianului din copilărie, iar, în plus Ana, a compus atunci o melodioară care a devenit imnul grădiniţei. La maturitate, Ana a studiat – pe lângă muzică – şi asistenţă socială, având o licenţă în muzicoterapie. Part time îşi doreşte să se dedice şi acestui domeniu, pe lângă proiectele de muzică de cameră. Marius, în schimb, se concentrează să îmbine cariera de solist pianist cu repertoriul cameral. Sunt impresionaţi de duourile soţilor Valentina şi Dan Dediu şi al profesoarelor Viorica Rădoi şi Steluţa Radu. Ana şi Marius sunt de acord: să cânţi un repertoriu clasic înseamnă să adopţi o notă de «conformism» în atitudine. Să tratezi chiar şi conformismul cu imaginaţie e o opţiune pe care amândoi o îmbrăţişează. Vor să cânte, ca duo, în toate filarmonicile din ţară, la Radio şi la Ateneu (în sala mare), să participe la concursuri (Mihail Jora, concursul Brahms, Suzana Szörenyi) şi să cerceteze cât pot de mult repertoriul scris pentru duo pianistic“. Îmbinând tradiţia şi inovaţia, cei doi pianişti continuă să impresioneze printr-un traseu ascendent al unei cariere ce stă sub auspiciile talentului, ale vocaţiei şi perseverenţei.
Ana şi Marius Boldea formează, de patru ani, un duo pianistic ce se perfecţionează continuu, cu succese deosebite şi cu satisfacţii care le dau forţa necesară de a-şi continua proiectele atât de ambiţioase şi de relevante pentru cariera lor muzicală.
Lucian MOLDOVAN