Un concept unic în lume, inițiativa unui tânăr muzician și profesorTânărul violoncelist și profesor Octavian Lup – lector universitar doctor la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca – este inițiatorul conceptului New Hope, reprezentat printr-o „serie de concerte în spitalele din România, în semn de recunoștință pentru cadrele medicale care au luptat împotriva virusului Covid-19”.

Octavian Lup este caracterizat ca „unul din cei mai străluciți violonceliști ai generație sale, un reprezentant al excelenței în arta muzicală și o personalitate remarcată pe podiumul scenelor naționale și internaționale. Laureat a numeroase concursuri din România și din străinătate, Octavian Lup a concertat pe patru continente ale lumii, alături de nume cu rezonanță din domeniul muzicii clasice. Asemeni lui George Enescu, s-a perfecționat la celebrul Conservator Superior Național de Muzică din Paris”.

Primul concert de muzică clasică din turneul New Hope 2021 a avut loc în curtea spitalului Matei Balș din București. Au concerta Octavian Lup și Paula Seling, împreună cu Orchestra New Hope, dirijor Daniel Jinga. Orchestra este formată din tineri interpreți, selectați riguros din cele mai importante orchestre din țară: Filarmonica George Enescu, Orchestra Națională Radio, Orchestra Operei Naționale București, Orchestra Română de Tineret.

Octavian Lup, coordonatorul New Hope Project, subliniază: „După cum spunea marele George Enescu, muzica trebuie să pornească de la inimă și să se adreseze inimii. Acesta este și scopul proiectului New Hope și anume de a ajunge la sufletele oamenilor. Unicitatea proiectului constă în realizarea unor serii de concerte în spitalele din România, în semn de recunoștință și apreciere pentru cadrele medicale care au stat în ultimul an în linia întâi, luptând împotriva virusului Covid-19. Credem că acestă victorie este a tuturor, dar mai ales ale cadrelor medicale”.

Dr. Cătălin Apostolescu, manager al Institutului Național de Boli Infecțioase Prof. dr. Matei Balș: „Am primit cu bucurie și profundă considerație concertul orchestrei New Hope. Atât cadrele medicale, cât și pacienții au fost impresionați de inițiativa și măiestria tinerilor talentați muzicali. Într-adevăr muzica vindecă. Spitalul nostru a fost primul spital din România care a îngrijit cazuri de Covid-19. În perioada neagră prin care am trecut cu toții, cadrele medicale au dat dovadă de un efort supra-omenesc. Mă alături și eu proiectului New Hope și îmi exprim încă odată recunoștința față de colegii mei”.

Av. Eugen Iordăchescu, Societatea Civilă de Avocați Iordăchescu & Asociații: „Contextul actual ne determină să acționăm pe toate planurile pentru a da speranță și optimism. Motiv pentru care proiectul New Hope are ca scop tocmai aceste acțiuni formidabile, în care oameni extrem de talentați din muzica clasică se mobilizează și concertează în marile spitale din România, în semn de mulțumire pentru cadrele medicale. Suntem extrem de onorați de acest parteneriat”.

Ioan Sighiartău, director general al Filadelfia Group: „Suntem bucuroși și onorați să fim parteneri într-un astfel de proiect nobil, inițiat de Asociația NEW HOPE. Filadelfia Group s-a alăturat acestui demers, care este unic în lume, datorită valorilor pe care le promovează și reprezintă: sentimentul profund de mulțumire față de cei care au dat dovadă de responsabilitate socială în această perioadă grea, optimism în vremuri mai bune și nu în ultimul rând talent și profesionalism. Acestea sunt și valorile noastre, pe care ni le asumăm în activitatea zilnică”.

Oana Gheorghiu, fondatoare a organizației Dăruiește Viață: „Însingurarea și nesiguranța au fost unele dintre cele mai apăsătoare efecte ale pandemiei. Atât pentru noi, dar mai ales pentru pacienții internați în spitale și personalul medical care au trebuit să facă față unor condiții extraordinare. Experiența unică pe care au creat-o cei de la NEW HOPE a fost hrană pentru suflet, dar și încă un exemplu că avem resurse infinite de solidaritate și empatie printre noi. Dăruiește Viața le mulțumește celor de la NEW HOPE pentru inițiativa și pentru dedicare!”

Invitat în etapa următoare a turneului este Alexandru Tomescu împreună cu vioara sa Stradivarius. Concertele vor fi în perioada august-septembrie la Cluj-Napoca, Bistrița, Sibiu, Brașov, Râmnicu Sărat, Piatra Neamț.

Îndemnul lui Octavian Lup este: „Vă așteptăm alături de noi! Credem că împreună, cu încredere și cu ajutorul artei muzicale, putem combate acest context întunecat și sumbru cauzat de pandemie. Muzica este o forță ce va aduce mereu lumină și un imbold spre speranță și vindecare”.

Distribuie acest articol!