
Un pictor clujean a primit medalia de aur la Târgul Internaţional de Invenţii de la Geneva 2019 pentru o invenție exceptională, un Alfabet al Culorilor pentru Nevăzători, Alfabetul Scripor, care poartă numele inventatorului: Tudor Scripor.
” Totul a început în anul 2012, la un curs de pictură. Eu predau pictură și tehnici de restaurare. Am avut un student nevăzător care s-a înscris la cursul meu și a fost destul de dificil să comunic cu dânsul limbajul culorilor, mai ales pe partea de cromatică. I-am explicat volumetric cum arată un tablou, dar mi-am dat seama că acest lucru nu este destul, pentru că, atunci când noi privim un tabou, ochii noștri văd culori, iar culorile transmit o anumită emoție, ceea ce nu am reușit să fac cu acest student.
De atunci mi-am propus să descopăr o legătură între culori și lumea nevăzătorilor. Am căutat tot ceea ce se putea pe internet și am găsit că au fost numai încercări eșuate legate de această dorință. Studiind și făcând multe cercetări am ajuns la începutul proiectului și am aflat că nevăzătorii visează în culori. De acolo a pornit totul, iar alături de un grup de voluntari nevăzători am pornit tocmai de la această premisă, că ei visează în culori. Mi-au spus și ei, dar sunt și studii pe această temă. Am pornit și de la faptul că ei pot asocia culorile cu anumite senzații: roșu cu senzația de căldură, de expansiune, iar albastru cu senzația de rece. Am asociat formele geometrice, cerc, dreptunghi și pătrat cu principalele culori, respectiv roșu cu căldura și cercul, galbenul cu dreptunghiul și pătratul cu senzația de rece, deci albastru. Suprapunând aceste forme geometrice și cromatic au rezultat culori secundare și forme geometrice secundare. Acestea luate și simplificate, introduse într-o matrice de 9 puncte, plus un punct de orientare, a rezultat un limbaj tactil. Practic avem două alfabete, unul al formelor și al culorilor și al doilea al culorilor și al punctelor, extensie a alfabetului Braille. Diferența era că nevăzătorii aveau 6 puncte pentru litere și numere și acum pentru culori au nouă, care respectă aceeași dimensiune și mărime din alfabetul Braille. A fost foarte ușor pentru ei să îl înțeleagă, cei care au folosit până acum Braille”, a relatat Tudor Scripor
Mai multe informații despre alfabetul Scripor puteți citi aici.