Ultragierea profesorilor, sancționată prin lege în Republica Moldova

Ultragierea profesorilor, sancționată prin lege în Republica MoldovaMinistrul educației și cercetării al Republicii Moldova, Dan Perciun, a anunțat că va propune Parlamentului includerea a două articole în Codul Contravențional prin care să fie sancționate intrarea neautorizată în instituțiile de învățământ și ultragierea personalului didactic. Măsura este determinată de cazul apărut recent, al directoarei unei școli găsite decedată în sala de sport a școlii.

Ministrul Dan Perciun: „Hărțuirea profesorilor și a directorilor de școală este inacceptabilă și duce la consecințe grave. În Estonia, unde suntem la moment alături de colegi și în majoritatea lumii civilizate, nu intră nimeni în școală fără programare. Voi ruga colegii din Parlament să ne sprijine în modificarea Codului Contravențional cu două articole noi. Primul privind ultragierea personalului didactic și al doilea privind sancționarea accesului neautorizat în instituție, contrar regulamentului intern al acesteia.”

Ministerul Educației propune față de jignirea premeditată a onoarei, demnității sau reputației profesionale a personalului didactic în exercițiul funcției amenzi care să ajungă la 1250 de lei. Ultragierea însoțită de acte de huliganism și/sau vătămare corporală, dacă aceste acțiuni nu constituie infracțiune, să fie sancționate cu amendă până la 7.500 de lei. Totodată, vinovații se propune să fie pedepsiți cu arest contravențional de până la 15 zile.

Federația Sindicală a Educației și Științei din Republica Moldova: „Demult vorbeam despre necesitatea stringentă a ajustării cadrului legislativ din sistem pentru a oferi protecție angajaților din învățământ. Acum ne întrebăm – dacă acești pași concreți ar fi fost fi făcuți la timp – poate nici cazul Nataliei Manea nu ar fi fost? Statul ar trebui sa asigure cadrelor didactice nu doar protecție juridică, dar și ore asigurate de consiliere individuală și de terapie pentru prevenirea arderii profesionale, a burnout-ului emoțional. (…) Nu ne dorim vorbe, pedagogii au nevoie de protecție.”

Detalii: https://radiomoldova.md/p/34892/ministerul-educatiei-cere-sanctiuni-pentru-accesul-neautorizat-in-institutiile-de-invatamant-si-ultragierea-pedagogilor-perciun–hartuirea–inaccep