„Învățământul profesional și profesional dual – oportunități și limite” a constituit tema dezbaterii organizate de Inspectoratul Școlar Județean Iași pentru analizarea și promovarea educației și formării profesionale ieșene în condiții de pandemie, prezentarea unor exemple de bune practici în efectuarea stagiilor de practică la operatorii economici, identificarea unor forme de îmbinare a elementelor tehnice, economice și sociale care pot conduce la un învățământ profesional de calitate în anul școlar 2021-2022.
La dezbaterea online au participat 63 de reprezentanți ai instituțiilor și autorităților locale, ai mediului economic, ai unităților de învățământ profesional și tehnic din județul Iași.
Reuniunea a fost coordonată de prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș – inspector școlar general al județului Iași și de prof. ing. Rodica Dumitru – inspector școlar pentru discipline tehnice.
Perspectiva mediului economic asupra învățământului profesional și profesional dual a fost exprimată de Paul Butnariu – președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași, Doru Mocanu – Primăria Municipiului Iași, Florentina Vasilescu – coordonator regional al Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, Dan Grama – SC Delphi Diesel Systems România, Mirela Alboaie – SC Arcelor Mittal, Ana Melii – SC Omco România, Dan Popa – SC Aerostar Bacău, Adrian Goța – SC Marub SA Brașov.
Exemple de bune practici au fost prezentate de Liceul Tehnologic Economic Virgil Madgearu Iași, Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi Iași, Colegiul Tehnic I.C.Ștefănescu Iași, Liceul Tehnologic de Tranporturi și Construcții Iași.
Sublinierea fundamentală reliefată a fost aceea că „învățământul profesional și profesional dual are nevoie de implicarea mediului de afaceri ieșean”.