
Credit foto: ©Stefan Leitner
Biblioteca abației Admont din Austria, cea mai mare bibliotecă monastică din lume și unul dintre cele mai frumoase edificii baroce, este accesibilă iubitorilor de literatură, de cunoaștere în general, printr-un tur virtual 3D/VR gratuit facilitat de Forumul Cultural Austriac între 29 iunie, ora 11.00 și 1 iulie, ora 11.00 (ora României). Turul este oferit publicului român grație unei colaborări excepționale între Ministerul Federal al Afacerilor Europene și Internaționale, Abația benedictină Admont și Lightcyde Media și prezentat în parteneriat cu Igloo Media.
Inițiatorii subliniază că „Abația Admont este renumită nu numai pentru cărțile rare pe care le adăpostește, dar și pentru arhitectura și frescele sale baroce. Grație acestui tur virtual, vă puteți alcătui propriul parcurs prin frumosul edificiu, puteți asculta explicațiile ghizilor, admira îndeaproape detaliile arhitecturale și picturile ornamentale și chiar puteți răsfoi anumite manuscrise. Aveți posibilitatea, totodată să parcurgeți și colecția Locuri – MADE FOR ADMONT #fotografie cu lucrări de Hannelore Demel-Lerchster, Johannes Deutsch, Andreas Horlitz, Judith Huemer, Sebastian Köpcke & Volker Weinhold, Edgar Lissel, Rudi Molacek, Konrad Rainer, Lois Renner, Erwin Wurm, Robert Zahornicky, Fabio Zolly. Finalizată în 1776, biblioteca este realizată în stil baroc târziu, concepția sa respectând principiile și idealurile iluminismului. Cu cele trei încăperi ale sale, Admont este, în momentul de față cea mai mare bibliotecă monastică din lume”.
Biblioteca Admont deține aproximativ 70.000 de volume; mănăstirea deține în total aproape 200.000 de cărți. Cele mai valoroase documente sunt cele peste 1.400 de manuscrise (cele mai vechi, din secolul al VIII-lea d.Hr.) și cele 530 de incunabule (cărți tipărite înainte de 1500).
Totodată, biblioteca atrage zeci de mii de vizitatori din întreaga lume cu frescele sale care înfățișează diferitele etape ale înțelegerii umane și cu elaboratele sculpturi în lemn de tei, reprezentând de o manieră supradimensionată Moartea, Judecata de Apoi, Raiul și Iadul, cu sublinierea că „au fost sculptate înainte de construirea bibliotecii și au fost încorporate abia ulterior ansamblului, oferind o contrapondere puternică ideii și conceptului iluminist al arhitecturii”.
Acces la vizita ghidată și la detalii: http://bit.ly/BibliotecaAdmont2021 Informații în timp real: https://www.facebook.com/events/332281515021293