Trenduri în afaceri sustenabile, cercetate la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași

Și afacerile își au trendurile lor, inclusiv trenduri care să le facă sustenabile. La Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași se cercetează așa ceva. Institutul de Guvernanță Corporativă și Sustenabilitate (CORP) din cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor a derulat, în parteneriat cu Eastern Marketing Insights, o cercetare „dedicată identificării trendurilor, priorităților și provocărilor întâmpinate de mediul de afaceri al Regiunii de Nord-Est cu privire la sustenabilitatea afacerilor”, coordonator, dr. Marius Alexa.
Este prima cercetare de o asemenea amploare la nivelul companiilor din Regiunea Nord-Est; rezultatele sunt la dispoziția instituțiilor, companiilor, mediului academic și a altor părți interesate pentru a facilita strategii de adaptare a companiilor și elaborarea de politici publice conforme cu obiectivele de dezvoltare durabilă urmărite de România.

Impactul asupra mediului și societății, temă de interes în business

Cu o apreciere de ansamblu, cercetarea arată că „managementul companiilor românești începe să acorde o atenție din ce în ce mai mare sustenabilității în strategiile de dezvoltare a afacerilor. Preocuparea cu privire la impactul asupra mediului și societății devine o temă de mare interes. Totuși în ceea ce privește deciziile de investiții bazate pe factorii de mediu, sociali sau de guvernanță corporativă (factorii ESG: environmental, social and governance) procesul este mai lent pentru alinierea strategiilor de investiții cu o viziune în care companiile au activități sustenabile”.
Dr. Marius Alexa apreciază că „lumea se schimbă iar mediul de afaceri odată cu ea. Este important ca managerii români să înțeleagă faptul că modificarea culturii organizaționale și includerea principiilor de sustenabilitate în procesele de afaceri și investiționale va contribui la crearea de avantaje competitive semnificative iar pe termen lung, aceste eforturi pot duce la crearea de noi oportunități, la creșterea profitabilității și a brandului”.
Reținem din rezultatele cercetării de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor de la universitatea Alexandru Ioan Cuza:

Cercetarea a vizat companii cu o cifra de afaceri de minimum 100.000 euro și a fost realizată pe bază de chestionar auto-administrat.
48% dintre participanții la studiu își desfășoară activitatea în județul Iași, 14,3% în județul Bacău, 12,2% în județul Suceava, restul de 25,5 % în Botoșani, Suceava și Vaslui. În ceea ce privește cifra de afacere a companiilor include în cercetare, 31,6% dintre respondenți au avut la finalul anului 2019 o cifră de afaceri între 1.000.000 și 5.000.000 euro. Din punctul de vedere al numărului de angajați, cei mai mulți respondenți (64,3%) au între 10 și 49 de angajați. În ceea ce privește sectorul de activitate al companiilor participante la studiu, primele trei categorii sunt următoarele: 21,4% își desfășoară activitatea în industria prelucrătoare, 15,3% în construcții și 11,2% în comerț.
Majoritatea participanților la sondajul propus de Institutul de Guvernanță Corporativă și Sustenabilitate (CORP) au declarat că sunt preocupați într-o mare măsură (39,8%) și foarte mare măsură (34,7%) de impactul pe care compania îl are asupra mediului înconjurător. 38,9 % dintre respondenți au declarat că sunt preocupați într-o mare măsură de impactul pe care îl aduc în comunitate, la nivel social, iar 31,6% sunt preocupați într-o foarte mare măsură de aspectul social.
O proporție de 22,4% dintre companii participante la studiu au declarat că întocmesc rapoarte de natura non-financiara de tipul impactului activităților la nivelul comunității locale, la nivel social, în general și 14,3% rapoarte de natură non-financiara de tipul impactului activităților asupra mediului pe care le pun la dispoziția autorităților publice.
Principiile de sustenabilitate reprezintă o prioritate pentru companiile implicate în sondaj astfel:

  • În managementul operațiunilor: într-o foarte mare măsură (42,7%), în mare măsură (44,8%), într-o măsură nici mare nici mică (11,5%)
  • În strategia de business: într-o foarte mare măsură (39,6%), în mare măsură (47,9 %), într-o măsură nici mare nici mică (10,4%)
  • În fundamentarea investițiilor: într-o foarte mare măsură (33,3%), în mare măsură (46,9%), într-o măsură nici mare nici mică (16,7%).

Iar includerea acestor principii sunt o prioritate foarte mare: în managementul operațiunilor 36,7% , în strategia de business 37,8 și în fundamentarea investitiilor 28,6%.

Trenduri în afaceri sustenabile, cercetate la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași

Sănătatea și siguranța locului de muncă, cei mai importanți factori pentru manageri

Referitor la preocuparea pentru diverse aspecte (enumerate mai jos), managerii s-au pronunțat în următoarele proporții:

  • Respectarea dreptului omului la nivelul societății – 63,3% sunt foarte preocupați
  • Etica de afaceri – 56,1 % dintre ei sunt foarte preocupați
  • Distribuirea corectă a câștigurilor la nivelul societății – 46,9% dintre respondenți sunt foarte preocupați
  • Reducerea consumului de apă – 39,8% dintre cei intervievați sunt preocupați într-o mare măsură
  • Alinierea cu politicile publice de sustenabilitate: sunt preocupați într-o mare măsură în proporție de 41,8%
  • Schimbările climatice îi preocupă într-o mare măsură pe 35,7% dintre participanți, iar pe 30,6% dintre ei îi preocupă foarte mult acest subiect
  • Promovarea femeilor la locul de muncă îi preocupă într-o mare măsură pe 35,7% din respondenți
  • Economia circular – 50,0% dintre cei care au răspuns la acest sondaj sunt preocupați de acest aspect într-o proporție mare
  • Incluziunea grupurilor vulnerabile este o preocupare mare pentru 36,7% din cei prezenți la sondaj

Cei mai importanți 3 factori ESG (factori de mediu, sociali și de guvernanță) pe care îi au în vedere respondenții sunt:

  • Sănătatea și siguranța locului de muncă (74,5%)
  • Transparența decizională (48,0%)
  • Conduita etică (39,8)

Per ansamblu 40,8% dintre firmele implicate în sondaj afirmă că sunt într-o mare măsură orientate spre sustenabilitate, iar 37,8% afirmă că această orientare este într-o măsură nici mare nici mică.
Trenduri în afaceri sustenabile, cercetate la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași
Întrebați în ce măsură consideră că per ansamblu, pe parcursul ultimului an, firma a dovedit eficiență în a implica părțile interesate (stakeholderi) în strategia și activitățile ei, managerii participanți la sondaj au răspuns:

  • Într-o foarte mare măsură (17,3%)
  • Într-o mare măsură (31,6%)
  • Într-o măsură nici mare, nici mică (35,7%)
  • Într-o mică măsură (11,2%)
  • Într-o foarte mică măsură  (4,1%)

Studiul complet poate fi descărcat de la adresa https://corp.finante.ro/noutati/raport-de-cercetare-sustenabilitatea-afacerilor/ .

Distribuie acest articol!