Trecerea școlilor din județul Iași în scenariul roșu, declarată ilegală în instanță

Trecerea școlilor din județul Iași în scenariul roșu, declarată ilegală în instanță

Tribunalul Iași a hotărât că este nelegală prevederea din hotărârea Comitetului pentru Situații de Urgență Iași, potrivit căreia au fost suspendate activitățile didactice cu prezență fizică în toate unitățile de învățământ din județ. Cei care au solicitat anularea parțială a Hotărârii nr.76/04.11.2020 a Comitetului pentru Situații de Urgență Iași, respectiv anularea articolelor care prevăd suspendarea activităților didactice față în față în unitățile de învățământ din județ sunt Asociația Școlilor Particulare (ASP) și unitățile școlare membre din Municipiul Iași.

În ședința din 19 noiembrie, Secția II Civilă – Contencios Administrativ și Fiscal a Tribunalului Iași a admis cererea de anulare a articolelor 8 și 9 din hotărâre, prin care se solicita trecerea în scenariul roșu a tuturor unităților de învățământ de pe teritoriul județului Iași.

Potrivit Asociației Școlilor Particulare, în data de 25 noiembrie va avea loc primul termen în procesul în care ASP solicită anularea prevederilor ordinului de ministru și a hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență prin care au fost suspendate activitățile didactice față în față în toate unitățile de învățământ din România. „Înțelegem să contribuim la ameliorarea situației epidemiologice din țara noastră, înțelegem că măsura suspendării cursurilor față în față este o măsură care este necesară în anumite situații, dar nu înțelegem de ce se adoptă o astfel de măsură fără o analiză serioasă, de ce se adoptă o astfel de măsură la nivel general. Poate copiii din grădinițe, din clasele primare mici și din clasele de final de nivel ar fi putut să vină la școală. Poate școlile din zonele în care incidența este scăzută ar fi putut funcționa. Poate pe viitor vom reuși să punem educația acolo unde este locul ei în societatea românească”, se precizează în contractul semnat de președintele ASP, Christian Comșa. Reamintim că, începând din data de 9 noiembrie, toate școlile din țara noastră au trecut în scenariul roșu.