„Tot ce vrem este siguranță și respect reciproc în unitățile de învățământ“

Interviu cu prof. Violeta Ionescu, vicepreședinte al FSLI

Stimată doamnă vicepreședinte Violeta Ionescu, Educația a fost lipsită pentru o perioadă destul de lungă de timp de ministru, o situație, să recunoaștem, fără precedent în ultimii 30 de ani. Cum credeți că a afectat acest lucru parcursul școlar 2019-2020? Vă întreb pentru că această stare de lucruri a început să producă efecte grave.

Situația a fost determinată nu doar de absența ministrului, ci și de activitatea în ansamblul ei. Absența celui care este responsabil de validarea actelor normative a determinat decalajul tuturor activităților și mecanismul existent se mișcă cu sincope.

Grație eforturilor sindicatelor din Educație, cadrele didactice au obținut, în sfârșit, statutul de autoritate publică. Totuși, părinții și elevii sunt îngrijorați pentru că „s-a creat un precedent periculos“. Cum îi liniștiți?

Personalul didactic de predare, îndrumare și de control din învățământul preuniversitar va beneficia, în exercitarea atribuțiilor specifice funcției, de protecție acordată similar funcțiilor de  autorități publice, a nu se confunda cu statutul de autoritate publică.

La propunerea federației noastre, în urmă cu peste trei ani a fost depusă o inițiativă legislativă privind protecția cadrelor didactice în îndeplinirea atribuției specifice funcției. Propunerea legislativă privind investirea personalului didactic de predare, îndrumare și de control cu exercițiul autorității publice pe timpul și în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, în forma actuală, a fost adoptată de Camera Deputaților, iar în urmă cu doar câteva zile comisiile de învățământ și juridică din Senatul României au dat aviz favorabil acestui proiect de lege. Avem speranța că toți senatorii sunt conștienți de utilitatea acestei legi, motiv pentru care săptămâna viitoare în Plenul Senatului ar trebui să se dea votul final.

Vrem școli sigure pentru angajații din Educație așa cum vrem siguranță și securitate și pentru copiii care trec pragul școlilor. Și elevii, și părinții trebuie să înțeleagă faptul că educația nu poate fi făcută cu cadre didactice care sunt bătute de elevi sau părinți. Ce exemplu putem da copiilor noștri dacă nu le explicăm că violența nu poate fi un răspuns la nicio situație? Cum putem să îi apărăm în fața agresorilor, dacă noi, cadrele didactice, ne temem? Tot ce vrem este siguranță și respect reciproc în unitățile de învățământ, iar dacă până acum nu am reușit acest lucru, înseamnă că un cadru legal concret poate să ne ducă pe toți acolo unde vrem – în unități de învățământ în care nimănui nu-i va fi frică.

Scăderea numărului de ore pe săptămână în preuniversitar ar putea lăsa zeci de mii de cadre didactice fără serviciu. Ce intenționează să facă FSLI? Federația ieșeană a tras deja un semnal de alarmă.

După cum a declarat Simion Hancescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, FSLI este pregătită să lucreze, prin intermediul specialiștilor pe care îi are, alături de responsabili din Ministerul Educației Naționale la o reformă reală a sistemului de învățământ, prin care să fie puse în aplicare toate măsurile prin care să creștem calitatea educației și să păstrăm cadrele didactice care își fac meseria în sistem. Această lege prin care se vrea reducerea numărului de ore din planurile-cadru, fără a se lua măsurile suplimentare propuse, va fi o mai mare lovitură dată învățământului preuniversitar. De aceea este absolut necesar să fie prorogat termenul de aplicare a legii, până când se vor pune în practică și aceste măsuri suplimentare, pentru că este imposibil ca acestea să fie implementate până la 1 septembrie 2020, data la care ar trebui să intre în vigoare această lege. Altfel, există riscul major să fie declanșat un conflict de amploare în învățământul preuniversitar.

Interviu realizat de Oana PANAIT