Titularizare 2022: Un număr foarte mic de posturi vacante vizează disciplinele la care se susțin probele scrise ale examenelor naționale

Proba scrisă la concursul de titularizare 2022 se desfășoară miercuri, 13 iulie.

Aceasta va începe la 9:00 și, potrivit Ministerului Educației, se va desfășura în 104 centre de concurs. Au dreptul să participe candidații care au obținut cel puțin nota 5 la inspecția specială la clasă sau la proba practică, inclusiv absolvenții promoției din acest an.

În perioada de înscriere au fost înregistrate 33.088 de fișe de înscriere, dintre care 5.655 de fișe de înscriere ale absolvenților promoției curente. La nivel național sunt disponibile 5.163 de posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată: 3.848 în mediul urban și 1.315 în mediul rural.

Cele mai multe posturi vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată vizează, potrivit comunicatului de presă, următoarele discipline/specializări: educatori/profesori pentru învățământ preșcolar în limba română (1039); învățători/profesori pentru învățământ primar în limba română (943); educație fizică și sport (520); muzică instrumentală (329).

Extrem de îngrijorător, potrivit ministrului Educației, este, însă, faptul că un număr redus de posturi vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată vizează disciplinele la care se susțin probe scrise în cadrul examenelor naționale (Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a și bacalaureat), ponderea acestor posturi fiind de nici  10% din totalul celor 5.163 de posturi pe care consiliile de administrație ale școlilor le-au publicat pentru titularizare. Adică: Matematică – 195 posturi (dintre care 99 în mediul rural); Fizică – 117 posturi (dintre care 32 în mediul rural); Limba și literatura română – 48 de posturi (dintre care 13 în mediul rural); Chimie – 42 de posturi (doar 7 în mediul rural); Biologie – 36 de posturi (doar 6 în mediul rural); Istorie – 26 de posturi (doar 5 în mediul rural); Geografie – 9 posturi (niciun post în mediul rural); Economie – 20 de posturi (doar 3 în mediul rural); Sociologie: 3 posturi (niciun post în mediul rural); Filozofie – 3 posturi (niciun post în mediul rural); Psihologie – niciun post.

Subiectele, traducerea acestora în limbile minorităților naționale și baremele de evaluare pentru cele 118 discipline de concurs sunt asigurate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație și vor fi publicate, după susținerea probei scrise, pe site-ul dedicat.

Primele rezultate se vor afișa pe 19 iulie, la sediile inspectoratelor școlare și pe http://titularizare.edu.ro. Contestațiile se depun la sediile inspectoratelor școlare județene sau electronic, în aceeași zi, pe 19 iulie, după afișarea rezultatelor, până la ora 21:00, respectiv în data de 20 iulie, până la ora 12:00. Rezultatele finale se afișează la sediile inspectoratelor școlare județene și pe site-ul anterior menționat în data de 27 iulie.

Repartizarea candidaților pe posturi se va face în ordinea descrescătoare a mediilor, în cadrul ședințelor de repartizare organizate de inspectoratele școlare pe 29 iulie și pe 1 august.

Pentru a deveni cadrul didactic  titular, se mai spune în comunicatul de presă al ME, un candidat trebuie să obțină minimum nota 7 atât la proba scrisă, cât și la inspecția specială la clasă și să fie repartizat pe un post didactic vacant publicat pentru angajarea pe perioadă nedeterminată. La proba scrisă, nota are o pondere de 75% din media de repartizare, iar nota la inspecția specială la clasă sau la proba practică are o pondere de 25% din media de repartizare.

Distribuie acest articol!