În 2016, organizația nonguvernamentală Nație Prin Educație, partener pentru România al FIRST, a început să promoveze First Tech Challenge, un program în domeniul educației STEM. Acest proiect de robotică, ce figurează în Calendarul competițiilor școlare fără finanțare MEN, reprezintă un nou mod de a învăța științele teoretice. Copiii învață prin metoda descoperirii, prin activități practice și, foarte important, lucrează în grup. Prin acest proiect, copiii își dezvoltă abilități tehhnice, dar și de colaborare și comunicare în cadrul echipei sau între echipe.
First Tech Challenge înseamnă mai mult decât construirea unui robot deoarece include munca în echipă, lucrul pe proiect, spiritul și abilitățile antreprenoriale, inițiativa și rezolvarea de probleme, voluntariatul. Exact genul de program care este promovat în școala noastră.
Colegiul Național Gheorghe Lazăr a fost înființat în 1860 ca instituție publică de învățământ. Viziunea și misiunea acestei școli o reprezintă excelența în educație. De foarte mulți ani, în școala noastră sunt create condițiile astfel încât absolvenții noștri să fie receptivi la nou, bine pregătiți, proactivi.
Am acceptat provocarea și am ajuns să participăm, încă din primul sezon, la BRD First Tech Challenge România, cea mai mare competiție de robotică adresată elevilor de liceu.
Cum, inițial, echipa era formată din 12 membri, fiecare dintre dintre ei excelând în unul sau mai multe domenii, TITANS era numele perfect!
Ȋn fiecare sezon, elevii pun în aplicare cunoștințele teoretice însușite la orele de matematică, fizică, informatică, dar și prin studiu individual, proiectează și printează 3d piesele necesare pentru construirea robotului.
Ȋnsă nu este suficient. O echipă de succes, la momentul evaluării din cadrul unei etape a competiției, trebuie să se prezinte cu:
- un robot funcțional cât mai bun care, pe baza unei strategii și a unei manevrări inteligente (realizată prin progranare), ajunge să câștige puncte pe terenul de joc (conform temei din sezonul respectiv);
- un caiet tehnic (Engineering Notebook), care prezintă activitățile tehnice și nontehnice realizate în timpul sezonului; pe baza acestuia se pot accesa cât mai multe premii oferite în concurs;
- prestație bună în fața juraților (specialiști din domeniul STEM, marketing, comunicare), pentru a demonstra că echipa este unită, organizată, eficientă și structurată, atât la nivel tehnic, cât și nontehnic, aplică valorile promovate prin programul FIRST.
La începutul fiecărui sezon, membrii echipei vor stabili împreună scopul și obiectivele, cu ce resurse și prin ce metode își vor atinge obiectivele. Pentru realizarea proiectului comun, se organizează întâlnirile (pe departamente, dar și cu întreaga echipă), se repartizează sarcinile și se va urmări modul în care sunt îndeplinite. Pentru reușită, managementul de proiect este foarte important, iar copiii învață să devină responsabili. Tot membrii echipei își stabilesc un mod optim de organizare în interiorul echipei.
Activitatea echipei este complexă, de la proiectare și printare 3d, programare, mecanică, la comunicarea cu alte echipe și cu personalități din domeniul STEM, dar și realizarea unui buget prin găsirea unor firme dispuse să sponsorizeze un astfel de proiect. De aceea, în cadrul competițiilor se acordă diferite premii:
- Control: pentru echipa care a realizat programe unice și a utilizat cel mai bine senzorii folosiți pe robot (în caietul tehnic al acestei echipe trebuie să existe foarte multe detalii în explicarea implementării lor software, senzori și control mecanic).
- Motivate: pentru echipa care exemplifică cel mai bine ce înseamnă să fii o echipă FIRST: lucrează împreună, arătând un gracious professionalism la concursuri și prin recrutarea și ajutarea altor echipe.
- Design: echipa câștigătoare trebuie să arate un design gândit atent, atât funcțional, cât și estetic, al robotului lor. Robotul trebuie să se distingă de ceea ce au obținut celelalte echipe prin designul unic, afișat atât pe terenul de joc, cât și în caietul tehnic prin schițe, planuri, fotografii și design asistat de computer (CAD).
- Rockwell Collins Innovate: se acordă echipei cu cel mai inovativ și creativ ansamblu și/sau subansamblu care se regăsește pe robot. Robotul premiat trebuie să funcționeze în mod consecvent, dar nu neapărat bine în fiecare rundă.
- Connect: este acordat echipei care se conectează cel mai bine la comunitatea locală de inginerie din afara FIRST prin prezentarea muncii lor, ce este FIRST și cum pot fi implicați alții în acest concept. De asemenea, caietul tehnic al acestei echipe demonstrează că au un plan clar de strângere de fonduri, de afaceri și de informare pe care l-au respectat pe tot parcursul sezonului.
- Think: se acordă echipei care documentează clar, în caietul tehnic, procesul de proiectare și construcție a robotului. Practic, în secțiunea de inginerie a caietului tehnic se demonstrează clar folosirea matematicii, științei și proiectării în construcția robotului.
- Inspire: este acordat echipelor care excelează sub toate aspectele FIRST, inclusiv programare, proiectare robot, caiet tehnic, prezentare în fața judecătorilor, Gracious Professionalism, evenimente de răspândire a valorilor FIRST. Echipa recompensată cu acest premiu reprezintă ceea ce ar trebui să fie o echipă de robotică FIRST și este un model pentru celelalte echipe. Premiul Inspire este cel mai bine cotat, deoarece acumulează toate celelalte premii și permite o calificare directă la următorul nivel de competiție. Practic, cel mai râvnit premiu!
De-a lungul celor cinci sezoane, TITANII noștri au evoluat foarte frumos. Au început cu obținerea Control Award, au completat cu premii, în două sezoane, la categoria Design, iar în acest sezon au obținut, atât la etapa regională, cât și la națională, premiul suprem, Inspire. Practic, acest premiu îți conferă onoarea de a reprezenta România la Competiția Mondială din Statele Unite ale Americii.
de Simona Mihaela POPA – profesor, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, București
Articolul integral poate fi citit în revista Tribuna Învățământului nr. 22 / octombrie 2021