Tinerii de 20-30 de ani schimbă cel mai des angajatorul

Generația Z (tineri născuți din 1995-1996) schimbă cel mai des angajatorul, cu tendință afirmată în acest sens în proporție de 21%, după cum arată studiul „Randstad Romania Employer Brand Research 2025”, parte a celui mai cuprinzător studiu independent de brand de angajator din lume. Generația Baby Boomers (persoane născute până în 1964) schimbă cel mai rar angajatorul, în proporție de 4%.

Pentru căutarea unui loc de muncă, Gen Z folosește cel mai mult Google și social media, Millennials persoane născute între 1980 și 1996) folosesc mai ales LinkedIn, iar Gen X (persoane născute în anii 1961-1980) recurge cel mai mult la relații personale.

Din perspectiva domeniului de educație și formare profesională, talentele digitale reprezintă categoria nu schimbă des angajatorul, însă manifestă cel mai mult dornța de a pleca de la angajatorul curent, aprecierea realizatorilor studiului fiind că o asemenea atitudine „poate indica o nemulțumire latentă, care nu s-a manifestat încă”.

Gen X și Millennials constituie categoriile de vârstă care acordă o importanță mai mare siguranței locului de muncă.

Studiul mai arată că, la locul de muncă, Gen X este în special motivată de recunoaștere, în timp ce Gen Z și Millennials „sunt influențați de o gamă mai variată de factori, ceea ce sugerează că strategiile de implicare multifactoriale sunt mai eficiente pentru aceste grupuri”.

Cei mai atractivi angajatori din România, arată studiul, sunt preponderent companiile din IT. Pe primul loc, se situează, în continuare, Microsoft (obținând distincția Hall of Fame, ca „recunoaștere acordată companiilor care se remarcă în fața candidaților constant și demonstrează excelență continuă în dezvoltarea brandului de angajator). Urmează în top companiile Schaeffler (în trecut, Vitesco Technologies) și IBM.

Dagmara Chudzińska-Matysiak, Country Manager al companiei de servicii de resurse umane Randstad România: „Observăm o schimbare generațională, unde incluziunea, echilibrul între viața profesională și cea personală și siguranța locului de muncă câștigă tot mai mult teren ca factori motivaționali, așa cum semnala, de altfel, și studiul Randstad Romania Workmonitor, la începutul anului. Aceste puncte forte reprezintă un avantaj semnificativ pe care angajatorii îl pot valorifica pentru a crește satisfacția angajaților. Cercetarea noastră evidențiază o tensiune interesantă în piața muncii: deși intenția de schimbare a locului de muncă e în ușoară creștere, rata reală de fluctuație rămâne constantă. Acest lucru indică un optimism prudent în rândul angajaților, care sunt deschiși la schimbare, dar foarte selectivi. Pentru angajatori, aceasta este o oportunitate de a construi strategii proactive de retenție, centrate pe o compensație echitabilă, dezvoltare în carieră și perfecționare continua.”

Detalii: https://www.randstad.ro/cercetari/workmonitor/workmonitor-2025/

Distribuie acest articol!