TikTok, la limita dintre distracție și pericol

TikTok, la limita dintre distracție și pericol

TikTok este  platformă de clipuri video scurte care le permite utilizatorilor să adauge între trei și 60 de secunde de material în care fac playback, cântă, vorbesc sau dansează. Scopul declarat al acesteia este de a oferi inspirație și bucurie în cele peste 75 de limbi în care este disponibilă. Din vara anului 2018, aplicația făcută de compania chinezească Byte Dance a fost descărcată de peste 300 de milioane de persoane din peste 150 de țări, dintre care o bună parte sunt minori. La momentul actual, aceasta este cea mai populară aplicație la nivel global, are deja în România peste 4.1 milioane de utilizatori lunar, din care 2.4 milioane folosesc aplicația zilnic.

Înscrierea pe platformă se face cu numărul de telefon, adresa de e-mail sau contul de Facebook sau Instagram. Mecanismul este simplu. Utilizatorii au o pagină principală, una în care pot vizualiza postările pe care algoritmul TikTok consideră că le-ar fi plăcute, o pagină pentru notificări, dar și o bibliotecă de sunete, filtre de realitate augmentată, filtre care schimba culoarea părului și ochilor, filtre care schimba cadrele, filtre care fac poze în timp ce te filmezi, recunoscând anumite mișcări.

O parte interesantă a platformei este reprezentată de provocările virale. Acestea pot fi melodii, dansuri sau diferite activități, acțiuni care pot ajunge în tendințe, spre a fi copiate de ceilalți. Unele dintre ele sunt create de platformă, de branduri, cântăreți, influenceri, altele sunt făcute de utilizatori și pot fi împărțite în două categorii: inofensive, respectiv cele amuzante, creative, dar avem de-a face și cu cele cu adevărat periculoase.

Libertăți și interdicții ale minorilor

Oricine poate fi creator de conținut pe TikTok, inclusiv copii. Aplicația este recomandată de către specialiști celor peste 15 ani, ca urmare a problemelor de confidențialitate și a conținutului destinat adulților. Chiar dacă o condiție pentru a fi utilizator este să ai minimum 13 ani, există și o modalitate prin care cei mici pot accesa aplicația. Cei care au sub 18 ani trebuie să aibă aprobarea unui părinte sau tutore legal, dar realitatea a demonstrat că această interdicție poate fi fentată.

Există o secțiune specială care include caracteristici suplimentare de siguranță și confidențialitate, disponibilă momentan doar în Statele Unite Ale Americii, în care aceștia pot vizualiza doar videoclipuri adecvate vârstei, nu pot adăuga comentarii  și nu pot posta videoclipuri create de ei, dar aceste caracteristici nu îi atrag pe cei sub 13 ani. Metoda pe care mulți o aplică pentru a păcăli sistemul este aceea de a adăuga o dată de naștere fictivă.

APP Store, platforma de pe care poate fi descărcată aplicația, a precizat că TikTok se află în categoria de vârstă 12+, din cauza conținutului problematic care poate fi întâlnit, cum ar fi: scene din desene animate care conțin violență sau fantezie, conținuturi sugestive pentru adulți, nuditate, referințe la consumul de alcool, tutun sau substanțe interzise, profanare sau umor negru. Chiar dacă aceste elemente pot fi întâlnite rar sau ocazional, ele există, iar nimeni nu poate garanta că algoritmul misterios al platformei nu le poate aduce sub ochii celor care au selectat o dată de naștere diferită de cea reală, la care au adăugat câțiva ani în plus.

Din luna ianuarie a acestui an, platforma a încercat să creeze siguranță utilizatorilor sub 16 ani prin faptul că le-a transformat conturile în unele private, în sensul că nu mai pot primi mesaje de la necunoscuți, comentariile de la postările lor pot fi adăugate doar de persoane pe care le au în lista de prieteni sau chiar de la niciun individ, în funcție de opțiunea selectată, nimeni nu le poate descărca videourile și nici nu le poate folosi spre crearea altor clipuri.

Restricțiile sunt valabile și pentru cei care au vârste cuprinse între 16 și 17 ani, dar la un nivel mai relaxat. Din momentul în care își creează un cont, doar prietenii le pot remixa videoclipurile, le este interzis să descarce clipuri, dar setările pot fi dezactivate cu ușurință.

O altă opțiune pentru ca părinții să se simtă în siguranță când copiii lor navighează în acest mediu virtual este cea de cuplare a dispozitivelor cu cele ale minorilor pentru a le putea controla de la distanță setările de confidențialitate, conținutul și căutările.

Riscuri și pericole

Din moment ce oricine are o adresă de mail își poate face cont pe TikTok, conținutul poate fi riscant, utilizatorii pot avea identități false, persoanele cu rele intenții își pot căuta victime, dezinformarea poate circula din pagină în pagină. Aplicația încearcă să combată aceste probleme, dar dat fiind numărul foarte mare de persoane care o folosesc, sesizările sunt filtrate, în cele mai multe cazuri, de un robot, iar multe elemente periculoase pentru dezvoltarea normală și sănătoasă a copiilor trec, atât de des, neobservate.

Unul dintre pericolele la care se expun copiii este prezența pedofililor pe TikTok, după cum arată și o anchetă BBC din anul 2019, în care au fost dezvăluite sute de comentarii explicite din punct de vedere sexual la clipuri postate de cei cu vâste mai mici de nouă ani. Chiar dacă reprezentanții platformei au spus că vor asigura un mediu sigur și vor rezolva problema, multe dintre comentarii încă nu au fost șterse, iar acțiunile de acest fel au continuat să apară. De asemenea, modul în care algoritmul TikTok identifică ce tip de conținut le place utilizatorilor, astfel încât aplicația să le ofere o experiență personalizată, face ca pedofilii și alți prădători să identifice și mai ușor potențialele victime.

India a cerut recent companiilor Google și Apple să elimine TikTok de pe Play Store, respectiv App Store, după ce un tribunal a decis interzicerea aplicației pe teritoriul țării. Motivul pare să fie încurajarea porografiei și expunerea minorilor, care îi face ținte ușoare pentru pedofilii care folosesc acest serviciu.

Riscurile pot  veni foarte ușor sub privirea celor mici, prin cele două pagini principale de alimentare denumite “pentru tine”, în care algoritmul generează automat conținut de clipuri care i-ar putea interesa, în funcție de ceea ce au mai vizionat anterior și pagina “explorează”, unde pot accesa o gamă largă de clipuri. Printre acestea, se numără: cascadorii periculoase, comentarii rasiste, încurajare spre autovătămare, anxiete pentru cei care încearcă să își expună talentul, dar primesc reacții negative.

„Ceea ce vedem noi, adulții, acum în societate, sunt comportamentele pe care le fac copiii, gen, sar de la înălțime, se aventurează în tot soiul de provocări, își fac tăieturi pe propriul corp, se automutilează, dar foarte puțini atragem atenția la ce se ascunde în spatele  acestor comportamente”, susține Ina Crasnojon, psiholog român.

În spațiul nostru a fost recent un exemplu de pericol, respectiv cel al  ar fi cel al așa-zisului prof-online, Alexandru Cumpănașu care a mințit cu privire la identitatea sa peste 500.000 de mii de copii din țară care îl urmăreau, aproximativ unul din patru elevi căzând pradă instigării la ură față de educație, după cum promova acest individ. Prin intermediul a sute de clipuri, acesta a încercat să distrugă imaginea sistemului actual de educație.

O altă problemă a fost chiar una dintre provocările pe care le-a lansat, de a invita tinerele eleve să danseze din buric pentru a susține arestarea profesorilor, bineînțeles, aceasta fiind o minciună ca respectivul să se poată bucura de imaginile pe care i le ofereau copilele. În plus, multe postări erau cu sugestii sexuale și instigau la misoginism, după cum a fost cea în care se afirma că “o profesoară este obișnuită cu maxim 15 minute, de aceea dă teste scurte copiilor.”

Provocări și cazuri

“Provocarea scorțișoarei”(Cinnamon Challenge, eng., n.a.) constă în încurajarea utilizatorilor de a introduce în cavitatea bucală acest condiment pentru a putea face apoi o “explozie portocalie de respirație de dragon”, spre amuzamentul urmăritorilor. Problema este că scorțișoara este caustică, iar înghițirea acesteia poate provoca sufocare, iritații la nivelul gâtului și probleme de respirație. Ca urmare a acestei provocări, cel puțin 30 de adolescenți din America au avut nevoie de asistență medicală.

Doctorul Stephen Pont, purtător de cuvânt al Academiei Americane de Pediatrie și medic pediatru din Austin, Texas, a declarat că situația este „un apel la arme către părinți și medici pentru a fi conștienți de lucruri precum provocarea scorțișoarei” și pentru a fi atenți la ceea ce copiii vizionează online.

“Jocul de-a sufocarea” (The Choking Game, eng., n.a.) este o altă provocare în care adolescenții sunt puși în pericol care a circulat și cum alte denumiri, cum ar fi “maimuța spațială” (space monkey, eng. n.a.) sau provocarea de a trece în lumea de dincolo” (pass out challenge, eng., n.a.) pentru a putea trece mai ușor de controlul robotului care le-ar putea șterge. Aceasta presupune încercarea de a te sufoca, utilizând atât mâinile, cât și franghii, eșarfe sau ajutorul altcuiva pentru a vă strangula în grup. Urmările provocării au fost mai blânde pentru anumiți copii, alegându-se doar cu comă, leziuni, oase rupte sau hemoragii, dar pentru alții, a reprezentat sfârșitul.

Anul acesta, provocarea a luat viața unui băiețel de numai 12 ani pe nume Joshua Zeryihun din Colorado  care a încercat, cu ajutorul fratelui său geamăn, să se stranguleze în baia casei cu un șiret de la un pantof. A fost găsit inconștient de părinți, după ce fratele său le-a comunicat situația. Acesta a fost dus la spital, dar medicii nu au putut face nimic deoarece intrase deja în moarte cerebrală. După câteva zile de la internare, corpul său a cedat.

Un alt caz care a fost mediatizat și în spațiul nostru este cel al fetei de zece ani din Palermo, Italia, găsită leșinată de sora sa, în baie, în timp ce încerca să facă un video pentru contul său în care făcea provocarea. Medicii nu au reușit să o salveze nici pe ea, fiind mult prea târziu.

“Provocarea Kiki” presupune să sari dintr-o mașină în timp ce aceasta este în mișcare și să dansezi simultan pe piesa cântată de Drake, denumită “In My Feeling”. Pericolele la care au fost expuși cei care au copiat modelul provocării presupun lovituri, fracturi și chiar amenzi de la forțele de ordine, exemplu concret fiind cazul unui tânăr din America ce s-a ales cu o fractură craniană în momentul în care a încercat să sară din mașină.

O altă provocare a fost cea de schimbare a culorii ochilor, denumită “Bright Eyes Challenge” prin care utilizatorii amestecau înălbitor, dezinfectant de mâini, gelatină și cremă de ras pe care apoi le puneau pe globul ocular timp de un minut pentru a-și transforma ochii căprui în albaștri. Urmarea a fost cauzarea de leziuni oculare pentru cei care au luat în serios metoda prezentată, în primă fază, sub formă de glumă.

TikTok, în judecată

Încă o dată, Tik Tok ajunge să fie un subiect de discuție, după ce Anne Longfield, fostul comisar pentru drepturile copiilor din Anglia a depus recent o plângere în numele a milioane de copii din Marea Britanie și Uniunea Europeană, ca urmare a colectării și utilizării datelor de către platformă. În cazul în care instanța le va da dreptate, TikTok va fi nevoită să îi despăgubească toți copii care au folosit platforma din 25 mai 2018, până în prezent, indiferent de setările de confidențialitate stabilite. Bineînțeles, cei care nu își doresc să facă parte din proces, pot să nu participe la inițiativă.

După cum a precizat Anne Longfield în plângerea depusă, platforma este acuzată că utilizează și colectează datele cu caracter personal ale utilizatorilor minori, printre care se numără: locația exactă în momentul în care folosesc aplicația, numărul de telefon, adresa de e-mail, datele biometrice, fără a le cere niciun acord înainte, nici minorilor, nici părinților acestora. De asemenea, aceasta a discutat evenimentul, spunând că “TikTok este o platformă socială extrem de populară care i-a ajutat pe copii să păstreze legătura cu prietenii lor într-un an incredibil de dificil. Cu toate acestea, în spatele cântecelor și dansurilor se află ceva mult mai sinistru. (…) Părinții au dreptul să știe ce informații private sunt colectate prin practicile îndoielnice de colectare de date ale TikTok.”

Nu este prima oară când platforma TikTok este acuzată că ar colecta datele utilizatorilor, după cum și acum câteva luni, în august 2020, autoritățile franceze au deschis o anchetă după ce au primit o plângere conform căreia aplicația colecta datele unice cu caracter personal a milioane de telefoane de pe care era utilizată. Astfel, utilizatorii erau urmăriți când își activau conexiunea la internet, fără a avea posibilitatea de a dezactiva această setare.

Acum un an, TikTok a fost amendată cu 135.000 de euro de către Comisia pentru Comunicații din Coreea de Sud tot din motivul colectării datelor minorilor sub 14 ani, fără acordul acestora sau al părinților.  Investigația a scos la iveală că peste 6.000 de accesări ale copiilor au fost stocate pentru o perioadă de aproximativ șase luni, fapt ce încalcă legile din Coreea cu privire la intimitatea cibernetică. Problema este nu doar stocarea acestora, ci că erau trimise în afara țării.

Părerile experților. Sunt copiii în siguranță pe TikTok?

Diana Neagu, psiholog român este de părere că TikTok poate acționa atât pozitiv, cât și negativ asupra copiilor, din moment ce le este mai ușor să se afirme în cadrul platformei, pot avea acces la informații utile, dar sunt foarte vulnerabili la atacurile cibernetice și la conținutul la care se expun: Partea pozitivă este că minorul învață să se afirme mai ușor, este încrezut în propriile forțe, învață că poate avea succes sau insucces și să se corecteze, apare aprecierea față de sine și din partea altor persoane, crește imaginea de sine”, spune psihologul. Partea negativă este că ei vor să copieze aceste persoane, să le semene și să preia anumite comportamente pentru a deveni populari sau pentru a aduna like-uri. Deseori copiii sunt atrași doar de aceste tipuri de activități virtuale, li se pare totul ușor, creează dependență față de gadgeturi, petrec ore în șir în fața ecranelor, duce la o comunicare redusă cu semenii, izolarea față de societate, apare concurența între diferite grupuri restrânse.”

Susan McLean, polițist specializat în securitate din Regatul Unit este cu totul de altă părere, descurajând toți părinții să-și lase copiii să utilizeze platforma: “TikTok nu este o aplicație sigură și sunt multe motive de îngrijorare, începând cu riscul de bullying și atracția pentru predatori”.Într-adevăr, cyberbullying-ul este un fenomen prezent și pe această platformă, mai ales datorită identităților false, dar și a copiilor răutăcioși care vor să îi umilească pe cei mai sensibili, una dintre cele mai vizate categorii fiind cei care încearcă să îți expună talentul în scurtele clipuri video.

Collett Smart, psiholog, profesor și expert în educația părinților a afirmat în cadrul unui interviu pe această temă că „Există o mulțime de conținut pentru adulți, o mulțime de teme care nu sunt potrivite pentru utilizatorii tineri, există consum de droguri, auto-vătămare care a fost evidențiată, limbaj sexual explicit. Și, bineînțeles, vedem copii sexualizați, videoclipuri ale copiilor care au intrat pe TikTok mimând videoclipuri pe care le consideră adecvate, folosind un limbaj sexual explicit pentru adulți, comportându-se în moduri sexualizate, agresiune, hărțuire în comentarii „, dorind să accentueze pericolele la care se expun cei mici, aflând detalii cu privire la acte pe care ar trebui să le săvârșească la vârste în care corpul și mintea sunt pregătite.

Distracție sau pericol?

TikTok rămâne la limită. Platforma oferă, bineînțeles, plăcere utilizatorilor, o sursă de divertisment, un mod de a rămâne conectați cu prietenii, mai ales în aceste vremuri dificile, dar și riscuri ce nu pot fi ignorate, prin expunere la elemente neadecvate vârstei și prin faptul că îi poate face pe copiii vulnerabili la atacurile cibernetice, indiferent de natura lor.

Compania care deține aplicația a modificat setările de confidențialitate chiar la începutul acestui an, pentru a putea face TikTok un mediu mai sigur pentru minori. Restricții de vârstă există, dar ele pot fi atât de ușor păcălite de mințile agere ale noilor generații. Nici măcar varianta în care părinții îți conectează telefonul cu cel al copilului nu poate fi o metodă perfect sigură, din moment ce oricând își poate face alt cont, cu un mail fictiv, după cum fac atât de mulți utilizatori cu intenții rele.

Inocența este o trăsătură specifică perioadei copilăriei. Ca urmare, vina nu poate fi atribuită lor pentru că nu își pot stăpâni curiozitatea, pentru că nu știu la ce pericole se expun, dar nici părinților care au și alte responsabilități decât să își controleze neîncetat pruncii.

Internetul a fost mereu un mediu nesigur. Fie că își instalează TikTok sau vor să vadă un desen animat pe un site piratat, copiii pot da de aceleași imagini nefirești, de același limbaj neadecvat și de idei trăsnite prin care s-ar putea răni.

Asistăm la un fenomen greu de controlat, dacă nu chiar imposibil, acela al digitalizării masive care duce treptat la o degradare a viziunii asupra lumii, manifestată în atât de multe pagini web, încât niciun robot nu le-ar putea identifica în totalitate. Așadar, singura soluție în lupta dezinformării, contaminării minții și expunerii la aceste atacuri este aceea de a comunica deschis cu copiii și adolescenții și de a le explica la ce pericole se expun nu pentru a-i certa, ci pentru a ști ce să asimileze și ce să evite din ceea ce online-ul le oferă.