TikTok a primit o amendă uriașă în UE pentru amenințarea la adresa minorilor

TikTok a primit o amendă uriașă în UE pentru amenințarea la adresa minorilorTikTok a fost amendată cu 345 de milioane de euro pentru încălcarea regulilor privind confidențialitatea privitor la prelucrarea datelor cu caracter personal ale copiilor în Uniunea Europeană, a anunțat vineri organismul de reglementare al blocului comunitar.

Mai exact, TikTok, care în ultimii ani a crescut spectaculos în popularitate în rândul adolescenților din întreaga lume, a încălcat mai multe legi ale spațiului comunitar European privind confidențialitatea  datelor cu caracter personal, între 31 iulie – 31 decembrie 2020, a spus Comisarul pentru Protecția Datelor (DPC) din Irlanda, citat de news.ro. Mai mult, autoritatea irlandeză pentru protecția datelor este competentă să acționeze în numele UE, deoarece principala unitate a TikTok în Europa se află în Irlanda.

Nu este pentru prima dată când TikTok este amendată pentru gestionarea datelor cu caracter personal ale minorilor, în Statele Unite rețeaua amendată cu 5,7 milioane de dolari în 2019, cu 750.000 de euro în Olanda în 2021 și cu 12,7 milioane de lire sterline în Regatul Unit în aprilie anul trecut pentru infracțiuni similare.

Sancțiunea vine într-un moment în care Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii își intensifică controalele și procedurile judiciare împotriva giganților din domeniul tehnologiei, TikTok, Google, Amazon, Facebook și Apple.

DPC a precizat că încălcările TikTok au inclus modul în care, în 2020, conturile pentru utilizatorii de până în 16 ani au fost setate în mod implicit pe „public” și că TikTok nu a verificat dacă un utilizator este de fapt părintele sau tutorele unui utilizator copil atunci când a fost legat prin intermediul funcției „asociere de familie”.

TikTok a adăugat controale parentale mai stricte pentru comunitatea familială în noiembrie 2020 și a modificat în ianuarie 2021 setarea implicită la „privat” pentru toți utilizatorii înregistrați cu vârsta sub 16 ani.

În plus, deși platforma este teoretic rezervată utilizatorilor cu vârste de peste 13 ani, DPC consideră că TikTok „nu a luat în considerare în mod corespunzător riscurile pe care le prezintă pentru persoanele mai tinere care reușesc totuși să își creeze un con”t.

TikTok a declarat vineri că intenționează să își actualizeze în continuare setările privind confidențialitatea, iar DPC a acordat TikTok trei luni pentru a se conforma reglementărilor.