The Booker Prize 2020, romanul Shuggie Bain de Douglas Stuart, în drum spre România

The Booker Prize 2020, romanul Shuggie Bain de Douglas Stuart, în drum spre România

The Booker Prize 2020, unul dintre cele mai prestigioase premii literare din lume, tocmai ce a fost atribuit romanului Shuggie Bain al scriitorului scoțian Douglas Stuart, că a și pornit spre România: este în curs de traducere la Editura Pandora M, colecției Anansi. World Fiction.

Bogdan-Alexandru Stănescu, coordonatorul colecției Anansi, spune fără ezitare: „Chiar dacă Shuggie Bain nu ar fi câștigat The Booker Prize, pentru mine ar fi rămas romanul cel mai puternic și mai frumos de pe lista scurtă a premiului. E o poveste care îndrăznește să ignore elementul «actualitate» și își așează personajul, pe Shuggie, într-o situație fără ieșire: aceea de a fi victima plină de iubire a unei mame care, la rândul ei, își poartă cu orgoliu rănile eșecului și ale alcoolismului. Pentru noi, Shuggie Bain a fost love at first sight”.

Scurt caracterizat, romanul Shuggie Bain „spune povestea unui băiat singuratic, aflat în căutarea propriei identităţi. Tânărul nutreşte o dragoste necondiţionată pentru mama sa alcoolică, căreia îi rămâne alături în cele mai dificile momente. Acţiunea romanului este plasată în Glasgow, în anii ’80, pe vremea administraţiei Margaret Thatcher, o epocă marcată de sărăcie, criză economică, marginalizarea muncitorilor, precum şi de comunitarism religios”.

Autorul, Douglas Stuart, are 44 de ani, s-a născut şi a copilărit la Glasgow, este absolvent al The Royal College of Art din Londra, locuiește la New York unde a început o carieră în industria modei; a publicat în The New Yorker şi pe LitHub.

Finaliști ai ediției 2020 The Booker Prize (lansat în 1969) au mai fost autorii contemporani de limbă engleză Diane Cook, Tsitsi Dangarembga, Avni Doshi, Maaza Mengiste, Brandon Taylor. Inițial au concurat 162 de romane publicate în Regatul Unit sau în Irlanda în perioada 1 octombrie 2019-30 septembrie 2020. Juriul condus de editoarea Margaret Busby a fost alcătuit din scriitorii Lee Child şi Lemn Sissay, jurnalistul Sameer Rahim şi specialista în filologie clasică Emily Wilson.