„Testul PISA pentru adulți” va fi aplicat și în România

Persoanele cu vârste între 16 și 65 de ani vor fi supuse unei testări echivalente, la nivelul adulților, Testului PISA: The Programme for the International Assessment of Adult Competencies (PIAAC). Guvernul a aprobat hotărârea „privind participarea României la cel de-al doilea ciclu al Programului de evaluare internațională a competențelor adulților PIAAC 2025-2029 dezvoltat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică”.
Referitor la participarea, Executivul explică: „România va participa la un nou program educațional al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, for internațional la care țara noastră are ca obiectiv aderarea în 2026.
Pentru a avea o imagine clară asupra nivelului de competențe al persoanelor adulte și al calității sistemului educațional, România va fi parte a celui de-al doilea ciclu al Programului de evaluare internațională a competențelor adulților.
Costurile de participare pentru cei cinci ani (2025-2029) sunt în cuantum de 600.000 euro, acestea vor fi acoperite parțial prin sprijinul acordat de Comisia Europeană în cadrul Programului Erasmus+ și de la bugetul de stat, pentru primii trei ani. Pentru următorii doi ani, sumele necesare vor fi acoperite doar de la bugetul de stat.
Pentru implementarea studiului în România, se propune un consorțiu format din trei instituții: Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și Institutul pentru Cercetarea Pieței Muncii.
Prin participarea la acest studiu, vor fi evaluate, între altele, competențele de soluționare a problemelor în rândul adulților cu vârste între 16 și 65 de ani, evaluarea modului în care sistemul educațional și de formare profesională răspunde cerințelor pieței muncii, precum și identificarea categoriilor de populație aflate în risc de excluziune socială sau care necesită sprijin pentru recalificare.”

Rezultatele participării la programul PIAAC sunt utile guvernului, instituțiilor de educație și formare profesională, angajatorilor.

Distribuie acest articol!