Testarea standardizată, schimbarea la față a sistemului de învățământ românesc?

Într-o perioadă în care nevoia unui sistem de evaluare digitalizat s-a acutizat, în care elevii și profesorii au nevoie din ce în ce mai mult de sprijin și soluții tehnologice, România are capacitatea de a schimba modul în care se realizează educația în școli. Suspendarea cursurilor școlare, precum și pivotarea învățământului spre mediul digital au accelerat cu câțiva ani conștientizarea nevoii de instrumente digitale în procesul de învățare, în rândul tuturor actorilor implicați în educație.

Iar Brio®, o platformă educațională care măsoară performanța școlară și care oferă avantaje vizibile în îmbunătățirea rezultatelor obținute la școală, poate reprezenta soluția.

Sistemul de evaluare disponibil este avizat de Ministerul Educației și Cercetării și a început să fie creat acum mai bine de șase ani, la inspirația mentorului meu, Thomas Oakland, care a fost unul dintre cei mai reputați psihologi școlari din lume, văzut de mulți ca fiind părintele testării educaționale internaționale.

Brio® a fost fondat cu scopul de a le oferi elevilor, profesorilor și părinților un sistem alternativ de evaluare, care să ofere mai mult control asupra performanței școlare și să o îmbunătățească, în același timp.

Având în spate o structură și o echipă complexă formată din profesori, psihologi, statisticieni și cercetători, experți în comunicare digitală și marketing, consultanți în design și branding, Brio.ro este acel instrument digital care vine să completeze educația tradițională și să creeze formula perfectă prin care performanța elevilor să fie cu adevărat vizibilă și cu impact relevant.

Brio® se adresează elevilor de clasele I-XII, care au la dispoziție în platformă teste standardizate de limba română și matematică (în acest moment), dar și teste de inteligență, de stiluri de învățare, de aptitudini vocaționale. Testele sunt digitale – adică sunt administrate și scorate cu ajutorul computerului, ceea ce înseamnă că sunt lipsite de eroare și asigură rezultate perfect comparabile pentru doi sau oricâți elevi care se testează pentru aceeași clasă și aceleași capitole, indiferent dacă testarea se desfășoară în locuri sau în momente diferite.

Brio® este foarte rafinat din punct de vedere metodologic: folosește Item ­Response Theory, o metodă ce analizează performanța unui elev în raport cu performanța obținută de elevi de aceeași clasă, la nivel național.

În plus, nu există teste statice în sistemul Brio® – nu există teste cu aceleași întrebări, ci întrebările din fiecare sesiune de testare sunt alese dintr-o bancă mult mai mare de itemi, pentru fiecare sesiune de testare în parte. Aceste întrebări acoperă perfect toate categoriile programei școlare, precum și toate nivelurile de dificultate. Cu alte cuvinte, în fiecare test sunt conținute întrebări din toate conținuturile programei, pentru clasa și materia respectivă. Și în fiecare test sunt conținute atât întrebări mai simple, cât și de dificultate medie, de dificultate ridicată și extrem de dificile.

La finalul testului, platforma oferă un raport care analizează cunoștințele elevului pentru fiecare capitol în parte, îi arată nivelul actual și îi explică modul în care îl poate îmbunătăți. Acest raport este un instrument psihoeducațional excelent, căci face posibil feedback-ul constructiv către toți cei implicați în actul de învățare: facilitează legătura și interacțiunea dintre profesor și elev, ­profesor și părinte, elev și părinte. Raportul detaliază nu doar performanța – în sensul descrierii performanței elevului testat în diversele componente ale programei –, ci explică de asemenea timpul necesar pentru ca un elev să treacă ­dintr-o categorie în alta de competență. De exemplu: de cât exercițiu mai are nevoie un elev pentru a trece de la 40 de puncte la 50 de puncte la dimensiunea „ecuații“ aferentă clasei a șasea.

Banca de itemi este impresionantă. De exemplu, numai la matematică, testele Brio® cuprind peste 20.000 de probleme unice. Acestea au fost scrise și evaluate de profesori experți și reevaluate de Societatea Română pentru Științe Matematice, care coordonează și Gazeta Matematică. Aceste probleme au fost deja calibrate pe mai mult de 60.000 de copii: eșantioane reprezentative național de câte 5.000 de copii din fiecare clasă între I și XII. În plus, până în prezent, peste 80.000 de elevi și-au testat cunoștințele, prin intermediul a peste 170.000 de teste realizate pe platforma brio.ro.

Acolade

În luna septembrie, Brio® a câștigat locul 1 în cadrul competiției Innovators for Children, iar în luna octombrie a atras o investiție externă de peste 300.000 de euro, care vor fi utilizați pentru rafinarea și dezvoltarea produsului, pentru extinderea ariei de teste și către alte materii, pentru implementarea de noi algoritmi și noi tehnologii – parțial din domeniul in­teligenței artificiale.

Cum se realizează accesul pe platforma Brio®?

Fiind un instrument digital, platforma Brio® este accesibilă pe baza unui cont unic de utilizator. Odată creat contul, utilizatorii au la dispoziție trei tipuri de abonamente pentru toate testele disponibile în platformă. De asemenea, utilizatorii au și opțiunea de a încerca platforma gratuit, timp de o săptămână, după care se pot decide asupra tipului de abonament pe care îl preferă.

Atunci când aleg un test la matematică, elevii au și opțiunea de a selecta doar acele capitole pe care doresc să le exerseze mai mult sau unde doresc să își îmbunătățească performanța (ex. ecuații, raționale, arii, puteri etc.), iar la limba română își pot testa cunoștințele de limbă și de cunoaștere a elementelor dintr-o operă literară, fără partea de eseu. Pentru ambele materii și indiferent de varianta de testare aleasă, elevii vor primi la final raportul în care sunt incluse și recomandări asupra orelor de lucru de care au nevoie pentru a-și îmbunătăți performanțele.

Platforma Brio® poate fi utilizată și în regim instituțional (școli, clase de elevi, grupuri de studiu etc.), pentru acestea existând oferte dedicate referitor la care se pot solicita detalii suplimentare la adresa de e-mail office@brio.ro. Până acum, peste 300 de școli au ales Brio ca instrument de evaluare.

Care sunt avantajele testării standardizate?

Beneficiile testării pentru accelerarea performanței școlare sunt incontestabile. Un test obișnuit aplicat la clasă este gândit și evaluat de cele mai multe ori de aceeași persoană, fapt ce poate da naștere unor discuții referitoare la acuratețea testării.

În cazul testării standardizate vorbim despre trei mari avantaje: obiectivitatea, lipsa erorii, programa școlară acoperită în întregime. Fiecare test este alcătuit și scorat de către sistem pe baza unei metodologii riguroase și măsoară în totalitate cunoștințele și competențele pe care un elev trebuie să le aibă pentru clasa și materia respectivă. Evaluarea acoperă întreaga materie, iar rezultatele sunt obiective și relevante pentru nivelul real de pregătire al elevului.

Toți participanții la educație pot identifica beneficii în tehnologia Brio®, deoarece acest tip de instrument de evaluare standardizată aduce și alte avantaje nu numai pentru elevi, ci și pentru profesori și părinți. În România, un procent destul de mare de elevi (35%) suferă de anxietate de testare, ceea ce atrage și o sub-performanță la examene. Obișnuința cu situația de testare îi ajută pe elevi să aibă încredere în ei și să își îmbunătățească evoluția la clasă. În plus, elevii au la dispoziție toate pârghiile pentru a observa care sunt componentele din materie pe care le știu foarte bine și unde este nevoie de lucru suplimentar. Elevii își pot astfel monitoriza evoluția, se pot compara cu alți copii de aceeași clasă și de aceeași vârstă și își formează o ierarhie corectă privind progresul lor.

În ceea ce îi privește pe părinți, Brio® le oferă un avantaj major: informația cu privire la nivelul de pregătire al copiilor lor, materiile și capitolele la care excelează, precum și zonele care necesită îmbunătățiri. Totodată, le oferă părinților o evaluare riguroasă, obiectivă și independentă a copilului, precum și posibilitatea de a urmări progresul individual al acestuia.

Articol de Dragoș Iliescu – profesor universitar

Articolul integral poate fi citit în numărul 11, serie nouă, al revistei Tribuna învățământului.

Distribuie acest articol!