După ce, săptămâna trecută a anunțat că rezultatele îngrijorătoare ale unui studiu au scos la iveală faptul că 42% dintre elevii români sunt analfabeți funcțional și că ministerul pe care îl conduce va impune o testare standardizată la finalul acestui an școlar pentru a vedea care este, concret, nivelul de pregătire al elevilor, Sorin Cîmpeanu a revenit și a anunțat că testarea standardizată nu este obligatorie!
În plus, Ministerul Educației a mai făcut o precizare bulversantă: nici copiii nu sunt obligați să participe la Evaluările Naționale din clasele a 2-a, a 4-a și a 6-a, doar dacă, pentru aceste evaluări sunt stabilite zile și ore fixe, testarea putându-se da în timpul orelor de Matematică și Română. Subiectele primite de elevii din 329 de școli vor fi absolut noi, astfel încât să fie analizate și rezolvate la prima vedere. Testele vor dura maximum 30 de minute, în cazul învățământului primar și maximum o oră, în cazul gimnaziului și liceului.
Evaluarea standardizată la finalul anului școlar 2021 – 2022 se organizează de către inspectoratele școlare județene/al municipiului București în perioada 30 mai – 10 iunie pentru elevii claselor I-a – a VII-a și în perioada 30 mai – 8 iunie pentru elevii claselor a IX-a – a XI-a.
Disciplinele la care se organizează Evaluarea standardizată la finalul anului școlar 2021 – 2022 sunt limba română și matematică, pentru elevii claselor I-a – a VII-a și limba română și, în funcție de filieră, profil și specializare, disciplina care se susține la examenul național de bacalaureat, ca probă obligatorie a profilului, matematică sau istorie, pentru elevii claselor a IX-a – a XI-a.
Testele pentru evaluarea standardizată de la finalul acestui an școlar țin cont de programa școlară corespunzătoare fiecărei clase/disciplină. Timpul de lucru efectiv pentru fiecare disciplină la care se susține evaluarea standardizată este de 30 de minute, pentru clasele din învățământul primar, respectiv 60 de minute, pentru clasele din învățământul gimnazial și liceal.
Potrivit ministeruliu, aceste evaluări furnizează detalii despre întrebările/itemii la care elevul a răspuns și se generează rapoarte de narative de evaluare la finalul fiecărui test. De mențiionat că rapoartele narative de evaluare nu se transformă în calificative/note și nu pot fi utilizate în vederea evaluării activității cadrelor didactice.
Rapoartele narative de evaluare analizează în detaliu competențele elevilor, precizând nivelul de cunoștințe, petru ca, astfel, Ministerul Educației să poată adopta măsurile necesare îmbunătățirii performanțelor școlare.