Testare Națională Screening pentru identificarea copiilor supradotați

5

Testarea ScreeningAsociația Centrul Gifted Education pentru copii supradotați lansează Testarea Națională Screening (preliminară) pentru identificarea copiilor cu abilități înalte. Proiectul vizează descoperirea copiilor cu abilități înalte și susținerea lor printr-o educație diferențiată pentru dezvoltarea lor la întregul potențial.
Testarea Națională Screening se va realiza online accesând site-ul www.mintistralucite.ro, unde copiii cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani își pot descoperi și testa gratuit inteligența și potențialul. Prin simpla accesare a site-ului, copiii pot alege testul în funcție de grupa de vârstă din care fac parte. Candidații care trec cu bine testul au opțiunea să participe la Selecția Națională din acest an, urmând să participe la noi teste de inteligență la nivel internațional – următoarea etapă în selecție având loc în perioada 26 aprilie – 18 mai. Testarea online poate fi dată fără limită de timp, participanții fiind incluși pe tot parcursul anului în selecția permanentă a centrului și ținuți la curent cu activitățile de dezvoltare a potențialului.
Testul are dificultate medie și vizează verificarea cunoștințelor generale ale copiilor, perspicacitatea, creativitatea, vederea în spațiu, inteligența emoțională și spirituală. Centrul Gifted Education este primul centru dedicat exclusiv copiilor supradotați, oferind copiilor cu potențial înalt educația potrivită, pe măsura abilităților lor. Prin natura cursurilor predate, asociația ține cont de vulnerabilitățile la care sunt expuși copiii supradotați, îi ajută să se integreze în societate și să aibă performanțe pe măsura capacității intelectuale.
O minte sclipitoare nu se poate dezvolta fără susținerea necesară. Pe cât de înalte sunt abilitățile, tot pe atât de mari sunt și vulnerabilitățile și riscurile sociale cu care copiii supradotați se confruntă. Deși posedă capacități excepționale, copiii supradotați nu pot excela fără susținere. Pe lângă nevoi speciale de asistență academică, aceștia au nevoie de un program care să țină cont de intensitatea lor emoțională, curiozitatea înaltă, nevoia de a fi încurajați pe domenii de pasiuni și interes, de dezvoltarea lor holistică, emoțională și socială, prin înțelegere, acceptare, suport și încurajare.
Centrul Gifted Education estimează că există un număr impresionant, de aproximativ 200000 de copii supradotați academic, cu vârsta sub 15 ani în România – aproximativ 6% din numărul total al elevilor (sursa estimării: NAGC; procentul este aplicat la populația de 3,211 milioane copii sub 15 ani cf. INS: Comunicat de presa nr. 143, din 26.06.2012) – aceștia având și înalte riscuri sociale („cea mai mare risipă umană actuală”: 97% dintre copiii supradotați subperformează, potrivit cercetătorilor britanici – studiu publicat în 2010).
Testarea Națională Screening se desfășoară în cadrul unui proiect mai larg, susținut de BCR și de voluntarii săi, cu scopul descoperirii și susținerii copiilor supradotați, astfel încât aceștia să își atingă potențialul maxim. (Biroul de Presă al MEN)