TEROARE, MOARTE ȘI SCHIZOFRENIE POLITICĂ

terrorismTerorismul transformă Europa într-un teatru al crimei în masă și al spaimei. Cadavre sfâșiate de bombe, victime însângerate, oameni disperați implorând ajutor, plângând convulsiv, ființe umane hăituite de o frică adâncă, ruine, țăndări, sânge și cenușă. Este peisajul pe care îl lasă în urmă cei care seamănă moarte, scelerații care ucid ființe nevinovate.

 În acest timp, Uniunea Europeană este sfâșiată de o formă de schizofrenie politică, asociată cu o sete sinucigașă de sânge, de propriul sânge. Îmbătați de concepte și fraze propagandistice, de valori și principii utopice, halucinați de binefacerile diversității și ale multiculturalismului, liderii ei nu văd sau se fac că nu văd realitatea tragică, teroarea și moartea care îi amenință la tot pasul cetățenii. Uniunea Europeană a devenit un spațiu al ciocnirii tragice a civilizațiilor, religiilor și identităților, departe de proiecția sloganului oficial: „unitate în diversitate”. Crima lovește în inima Europei. Inamicul, oricare ar fi acela, vrea să îngenunche o lume prin teroare și sânge. Ce fac liderii politici? Neputincioși, fac conferințe și declarații de presă, angajamente solemne, ample manifestări de solidaritate, lansând ultimatumuri către teroriști, în numele vieții și al valorilor umanismului. Tot în numele umanismului, deschid, în continuare, larg porțile migranților.

 Atentatele de la Bruxelles au avut loc în Săptămâna Mare a catolicilor, care, duminică, 27 Martie, sărbătoresc Paștele. În Săptămâna Patimilor, teroriștii au vărsat sânge nevinovat, au semănat moarte, într-un act simbolic, sacrificial, menit să înspăimânte, să răspândească groază și cutremur în Europa. Conflictul depășește cadrul politic, având rădăcini mult mai adânci și un potențial destructiv mult mai mare decât bănuim. Este amenințată ființa însăși a Europei. Și, odată cu ea, fiecare cetățean al ei, fiecare dintre noi se află într-o situație de risc maxim.

 Dacă Europa nu se trezește din hipnoza morbidă în care au cufundat-o conducătorii ei, vinovați sau doar iresponsabili, terorismul și moartea vor îngenunchea, pas cu pas, lumea noastră și o vor modela conform cine știe căror planuri malefice. Sub spectrul terorii, al crimei, al migrației, al marelui amestec de populații, limbi, religii și culturi, există riscul ca Bătrânul Continent să se transforme într-o nouă Lume Nouă. O Lume Nouă în care cea veche, cu civilizația, cultura, spiritualitatea și valorile ei, să devină o amintire. Un nou Babilon, un bazar uman sfâșiat de tendințe contradictorii, incoerent și anarhic, stăpânit de violență, crimă și spaimă, ușor de dominat și manipulat, în care și noi, la rându-ne, cu valorile și idealurile noastre, vom deveni o amintire. O amintire a nimănui. (SORIN IVAN)