Telefonul copilului, accesibil și pentru minorii consumatori de droguri

Telefonul copilului, accesibil și pentru minorii consumatori de droguri

Linia Telefonul Copilului devine accesibilă și minorilor consumatori de droguri pe baza protocolului de colaborare semnat de directorul Agenției Naționale Antidrog, comisar-șef de poliție Georgel-Cristian Ivan, cu Asociația Telefonul Copilului, reprezentată de directorul executiv Cătălina Surcel.

Agenția Națională Antidrog reamintește că „organizația non-guvernamentală Telefonul Copilului asigură, de 16 ani, informarea și consilierea cu privire la drepturile copiilor, precum și îndrumarea către asistență specializată, în diferite situații.

Prin apelarea liniei Telefonul Copilului – www.116111.ro – minorii care au întrebări legate de consumul de substanțe psihotrope sau au nevoie de sprijin de specialitate vor fi referiți direct către specialiștii din cadrul centrelor de prevenire, evaluare și consiliere antidrog din țară.

Apelurile acestei linii telefonice sunt gratuite și anonime, astfel încât copiii să se simtă în siguranță să acceseze linia www.116111.ro.

Încheierea parteneriatului reprezintă doar primul pas în asistența și consilierea copiilor care întâmpină diverse dificultăți, iar entitățile semnatare ale acestui protocol de colaborare își exprimă convingerea că vor putea preveni expunerea la situații riscante și vor contribui la formarea mentalității de a apela la ajutor specializat și de a vorbi cu persoane competente despre problemele cu care se confruntă.

Safe Space, zonă de siguranță pentru discuții despre consum de droguri

Agenția Națională Antodrog subliniază că „din luna martie a acestui an, implementează proiectul național de prevenire indicată Safe Space, ce se adresează adolescenților identificați drept consumatori activi de droguri sau care prezintă risc ridicat de consum și presupune activități de informare și prevenire a consumului de droguri, consiliere în vederea renunțării la consum, consiliere psihologică individuală și/sau grupuri de suport cu aparținătorii adolescenților, în vederea îmbunătățirii relației socio-afective intra-familiale.

Safe Space este zona de siguranță și confort în care copiii pot discuta despre consumul de droguri cu profesioniști cu experiență din domeniu.

Pentru a facilita accesul beneficiarilor la serviciile de consiliere, una dintre prioritățile Agenției Naționale Antidrog este asocierea cu organizații neguvernamentale cu experiență în lucrul cu minorii care se află în situații de risc, iar Asociația Telefonul Copilului este partenerul alături de care cât mai mulți copii vor fi încurajați să apeleze, din timp, la servicii de specialitate”.