Tehnologia 5G poate contribui la eficientizarea procesului educaționalConform unei analize realizate de EdTech Magazine, elevii și studenții vor putea beneficia de avantajele tehnologiei susținute de viitoarele rețele 5G, care ajută la creşterea vitezei de descărcare şi a unei lăţimi de bandă semnificativ mai mari. Unul dintre cele mai importante roluri pe care rețelele 5G îl vor îndeplini este că vor permite mai multor device-uri să se conecteze în același timp, ceea ce înseamnă că pe o conexiune de internet pot trece mai multe date, iar acest fapt nu va afecta viteza de încărcare sau de descărcare.

Pandemia a evidențiat nevoie acută de digitalizare a sistemului de educație din întreaga lume, iar telecomunicațiile au fost un factor cheie pentru a putea fi asigurat dreptul la educație, doar că nu a funcționat totul perfect. Internetul va juca un rol important în viața elevilor chiar și după încheierea pandemiei, iar sistemul de învățământ va fi nevoit să țină pasul cu modul de lucru al tinerilor. Astfel, experții din domeniul telecomunicațiilor vin cu soluții la problemele actuale pe care le avem în materie de tehnologie. Internetul 5G oferă acces foarte rapid la programele video, permițând încărcarea și descărcarea clipurilor video în doar câteva secunde, susținerea conferințelor online în care să poată intra un număr foarte mare de oameni, fiecare să aibă posibilitatea de a încărca și descărca fișierele de interes comun și toate acestea fără ca rețeaua să se blocheze. În 2018 a fost realizat un studiu conform căruia 60% dintre tinerii din Generaţia Z preferă YouTube ca platformă principală pentru e-learning.

Rețelele 5G sunt un sprijin pentru sistemul de învățare la distanță din mai multe puncte de vedere. Profesorii ar putea fi creativi, tehnologia facilitând accesul la metode de educație incluzive, participative și atrăgătoare pentru copii.

Un alt beneficiu major al rețelelor 5G este că pot susține introducerea dispozitivelor de tip VR (Realitatea Virtuală) şi AR (Realitatea Augmentată) în procesul de învățare. Tehnologiile VR și AR au nevoie de o conectivitate mult mai bună decât cea existentă în momentul actual.  Potrivit unui studiu realizat recent la Harvard, metoda preferată de învățare a studenților este cea care implică tehnologia VR, pentru că aceasta înseamnă „învățare activă”. Imaginați-vă cum copiii ar putea să facă orice tip de experiment chimic și să vadă reacțiile în realitatea virtuală, fără să fie sub nicio formă periculos și fără să aibă nevoie de asistență sau cum studenții la Medicină vor putea opera cu ajutorul VR. Educația poate ajunge la un alt nivel de performanță utilizând noua tehnologie care oferă acces la componenta practică a materiei de studiu, ceea ce este foarte important.

„5G va adăuga noi tipuri de conţinut, de la realitate augmentată la realitate virtuală – instrumente ale căror cerinţe de lăţime de bandă depăşesc tehnologia Wi-Fi disponibilă în mod obişnuit”, scrie Andrew Roush, citat de EdTech Magazine.

Distribuie acest articol!