8-1Timp de patru zile, la Pavilionul Expozițional Central din București s-a desfășurat cea de a 23-a ediție a Târgului de Carte „Gaudeamus“, cea mai importantă manifestare de gen la nivel național. Aproximativ patruzeci de edituri din întreaga țară i-au invitat pe pasionații de lectură, în perioada 16-20 noiem­brie, la Romexpo, oferindu-le mii de titluri noi, întâlniri cu autori celebri, sesiuni de autografe, dar și reduceri substanțiale de preț și oferte personalizate pentru fiecare categorie de cititor.
China a fost invitata de onoare a ediției din acest an, o premieră în existența Târgului, fiind prima țară de peste Ocean invitată cu acest statut. În afară de o delegație oficială condusă de directorul adjunct al Administrației de Stat pentru Presă, Publicații, Radio, Film și Televiziune din China, Yan Xiaohong, la ediția 2016 a Târgului au fost prezente peste cincizeci de edituri importante din această țară și un grup de mari scriitori chinezi. China a prezentat la standul său peste 2.000 de titluri, 3.000 de exemplare, în limbile engleză, română și chineză, pentru ca un număr cât mai mare de cititori români să se apropie de literatura țării invitate.
Standul Chinei a găzduit și o expoziție culturală (benzi desenate clasice, o selecție de tipărituri chinezești antice și grafică originală de carte pentru copii semnată de prestigioși artiști chinezi).
Ca întotdeauna, magnetul pentru iubitorii de carte l-au repre­zentat noutățile editoriale, invitații la stand și – de ce nu? – reducerile practicate de edituri încă de la deschiderea Târgului.
În chiar prima zi, Curtea Veche Publishing a găzduit o triplă lansare de carte dedicată Casei Regale a României: Ana, Regina. Acasă pentru totdeauna, de Alexandru Muraru, Mihai I al României, un volum pentru tineri semnat de Adrian Cioroianu și Mihaela Simina, și Calendar regal 2017, o colecție de fotografii care îl sur­prind pe regele Mihai în diverse perioade ale vieții.  Tot Curtea Veche a prezentat romanul-eveniment Luarea Ismailului, de Mihail Șișkin, unul dintre cei mai importanți scriitori ruși contemporani, autorul volumului Scrisorar. Editura Humanitas a prezentat treizeci și șase de evenimente, lansări de carte și audiobook, prezentări de film și sesiuni de autografe, peste o mie de titluri, întâlniri cu autori, jurnaliști, regizori, actori. Printre noile titluri prezentate de Humanitas la târg se numără: Amintiri din rai, de Emil Brumaru, Povestiri fantastice, de Ana Blandiana, Am ales România. Povestea mea, de Clotilde Armand, Inocenții, de Ioana Pârvulescu, și Aștept să crăpi (de astăzi, în prime-time), de Radu Paraschivescu. În plus, Humanitas i-a dedicat un eveniment special lui Bob Dylan, laureatul Nobel pentru literatură de anul acesta.
Titluri noi și la standul Editurii Polirom: Varujan Vosganian – Copiii războiului, Marius Oprea – Turma păsto­rului mut, Radu Pavel Gheo – Disco Titanic, Vasile Ernu – Ban­diții, Matei Florian – Cexina Cata­puxina. De asemenea, au fost lansate cele mai noi volume apărute în colecția „Biblioteca Polirom“, dedicată traducerilor din literatura universală. Prin­tre acestea se numără Dragoste la 17,50 $, de Charles Bukowski, Scrisori către Vera, de Vladimir Nabokov, și Meseria de roman­cier, de Haruki Murakami.
Sub coordonarea Editurii Polirom, Cartea Românească a venit la această ediție de Târg cu o impresionantă ofertă de literatură românească, consecventă unuia dintre cele mai importante proiecte editoriale: publicarea și promovarea scriitorilor români contemporani, direcție inaugurată, în anul 2004, cu lansarea colecției „Ego. Proză“.
Editurile Aramis și Minerva au participat la ediția cu numărul 23 a Târgului Internațional „Gaudeamus – Carte de învățătură“ cu peste cinci sute de titluri, dintre care peste o sută de noutăți, cu reduceri de 25–70% și prețuri speciale de doi, trei și cinci lei. Editura Aramis este marea câștigătoare a licitațiilor organizate de MENCȘ (2014–2016) pentru noile manuale școlare – douăzeci pentru premianți, dintre care nouă destinate clasei a IV-a. Tot pentru clasa a IV-a – caiete școlare concepute după noul model de proiectare curriculară, centrat pe competențe, atlase școlare, culegeri de exerciții. Câteva titluri de la standul Aramis: Activități de Crăciun pentru copii isteți, Crăciunul. Colecția de povești magice, Desco­perim Crăciunul, Crăciunul meu de basm, Enciclopedia ilustrată a copiilor, Experimente științifice, Marea carte a întrebărilor și răspunsurilor, 365 de povești fabuloase.
Lansările Editurii Minerva au strâns la stand un număr mare de vizitatori, noutățile prezentate fiind pe măsura interesului publicului: Leadership rezonant. Reînnoiește-te și conectează-te cu ceilalți prin conștientizare, speranță și compasiune, de Richard Boyatzis și Annie McKee, cu o prefață de Daniel Goleman; Corporatist de România, de Irina Doltu; Călătorii în centrul gândirii, de Alexandru Vlad Ciurea. Alte două titluri noi la Minerva – Marcela Peneș. Personalitate luminoasă a învățământului românesc. Studiu, de Ileana (Yang Ling) Hogea-Velișcu, și Viața și personalitatea lui Tudor Vianu, de Vasile Lungu.
Printre noutățile prezente la standul Editurii Vellant s-au numărat antologia Cum iubim – treizeci și doi de autori, de la Pascal Bruckner și Andrew Solomon, la Nora Iuga și Octavian Soviany, dar și În orașul Bucurville, de Carmen Tiderle.
Editura Nemira, unul dintre veteranii târgurilor de carte bucureștene, a venit la Târg cu campania „Nemira 25 – Capsula timpului. Tu cum vezi lumea peste 25 de ani?“, campanie de imagine care marchează încheierea anului aniversar „Nemira 25“ și își propune să provoace discuții despre cărți. Nemira a mai lansat o colecție dedicată poeziei, numită „Vorpal“, un nou roman, Zgomotul timpului, semnat Julian Barnes, unul dintre cei mai de succes autori contemporani.
La standul Editurii Litera a fost lansat Scurtă istorie a șapte crime, romanul recompensat cu prestigiosul Man Booker Prize în 2015. Și Litera Mică a fost prezentă la Târg cu multe cărți frumoase, așa cum ne-a obișnuit deja: Atlasul lumii, carte de colorat, cărți Disney, Marvel, enciclopedii National Geo­graphic, povești, cărți de activități, dicționare și multe altele. Colecția „Disney“ se îmbogățeste cu un personaj cu totul deosebit, o frumoasă și destoinică prințesă latină – Elena din Avalor: povestea filmului, cărți de activități și planșe de colorat, toate vor fi disponibile la standul Litera. Din colecția „Star Wars“ vă așteaptă două noi apariții: Darth Vader și fetița lui și Darth Wader și fiul, iar părinții care au epuizat toate trucurile pentru a-și adormi copiii vor găsi la standul Litera Mică o carte cu adevărat magică: Elefănțelul care voia să adoarmă, de Carl-Johan Forssén Ehrlin, psiholog și lingvist suedez. Toate aceste titluri și multe, foarte multe altele, cu care editurile (evident, din lipsa spațiului, nu le-am putut menționa pe toate) s-au prezentat la proaspăt încheiata ediție Gaudeamus cu numărul 23, pot fi găsite în librării.
S-a încheiat, se poate spune deja, o ediție Gaudeamus de succes, cu foarte multe noutăți, cu cărți de bună calitate și, ca în fiecare an, încheiată cu o tombolă, derulată pe baza biletelor și a abonamentelor de intrare, și cu ceremonia decernării Premiilor Gaudeamus 2016, care, așa cum ne-am obișnuit, are loc în fiecare an, în ultima zi de Târg.
Organizat de Radio România, Târgul Internațional „Gaudeamus – Carte de învățătură“ a crescut de-a lungul anilor, devenind, în prezent, un reper autentic atât pentru specialiștii din branșă, cât și pentru publicul larg. Gaudeamus are un loc bine definit în calendarul cultural și în conștiința publicului, peste o sută de mii de vizitatori trecându-i anual pragul.
Târgul reunește, într-un spațiu expozițional de 14.000 de metri pătrați, oferta a peste trei sute de edituri românești și străine, tipografii, instituții de învățământ, centre și institute culturale, instituții mass-media, agenții de difuzare de carte, firme multimedia, agenții literare, organizații non-guvernamentale cu profil cultural și educațional, asociații profesionale, librării, biblioteci etc. 1.662.000 de vizitatori, 8.536 de evenimente editoriale, aproximativ șase mii de expozanți, acesta este, pe scurt, palmaresul de-a lungul a douăzeci și trei de ani în care Târgul Internațional „Gaudeamus“ s-a impus în topul evenimentelor culturale românești. Anul viitor ne așteaptă o ediție specială, invitatul de onoare al Târgului fiind Statele Unite ale Americii!
Oana PANAIT
 
 
 

Distribuie acest articol!