Timp de patru zile, între 22 şi 26 noiembrie, în acelaşi spaţiu generos de la Romexpo, şi-a deschis larg porţile către cititorii de toate vârstele Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus. Ajuns la cea de-a 24 ediţie, Gaudeamus 2017 a avut ca invitată de onoare chiar Uniunea Europeană, prin Reprezentanţa Comisiei Europene în România; nu întâmplător, deoarece anul acesta s-au împlinit 10 ani de la aderarea ţării noastre la UE. La standul acesteia, vizitatorii au avut posibilitatea să participle zilnic la numeroase evenimente – dezbateri, întâlniri cu scriitori români premiaţi pe continent, ateliere adresate atât celor mici, cât şi celor mari. Preşedintele de onoare al ediţiei a fost dramaturgul Matei Vişniec.
Ediţia de anul acesta s-a remarcat printr-o varietate de proiecte, purtând marca Gaudeamus-Radio România, dar şi printr-o atenţie specială acordată tinerei generaţii de cititori, copiilor, cărora se încearcă şi pe această cale să li se insufle interesul pentru lectură, pentru carte, cum ar fi: „Olimpicii României“ – proiect prin care s-a încercat aducerea în prim-plan a competitivităţii şi excelenţei învăţământului românesc, dar şi „Cărţile se întorc acasă“, o campanie de donaţie de carte în beneficiul bibliotecilor publice din România. Nu au lipsit secţiunile şi expoziţiile tradiţionale cu care organizatorii şi-au obişnuit de ani buni vizitatorii: Carte şi multimedia, Bursa, Educaţia, Salonul de carte pentru copii „Ion Creangă“ sau expoziţia „În lumea lui Caragiale“.
Peste 300 de expozanţi au fost prezenţi săptămâna trecută sub cupola de la Romexpo cu nu mai puţin de 800 de evenimente editoriale – lansări de carte, întâlniri cu autori, mese rotunde pe teme de interes.
Editurile au venit cu o ofertă de carte extrem de bogată şi incitantă. Astfel, Grupul Editorial ALL s-a prezentat cu „Eterna reîntoarcere la poezia eminesciană“, cel mai nou volum de critică literară semnat de Alex. Ştefănescu, dar şi cu „Crucile de la Săpânţa“, de Roxana Mihalcea. Noutăţile ALL din categoria bestseller internaţional au fost disponibile cu reduceri substanţiale. Volume precum „Defecţi“, de Cecelia Ahern, primul roman Young Adult semnat de autoarea bestsellerului internaţional „P.S. Te iubesc“, sau „Houston, avem o problemă“, de Kararzyna Grochola. Şi în cazul volumelor pentru copii „Protozelul trăsnit“, de Daniel Eberhat: Un basm contemporan pentru copii şi părinţi, „Pisicile Războinice – Noua profeţie. Cartea a VIII-a: Răsărit de Lună“, de Erin Hunter, şi „Vreau să ştiu de ce“, de Charlotte Grossetête au avut preţuri speciale.
La standul Editurii Humanitas au avut loc nu mai puţin de 30 de lansări de titluri noi. Peste 1.000 de titluri, 80 de cărţi-eveni­ment, aproape 30 de lansări de carte şi audiobook, sesiuni de auto­grafe, întâlniri cu scriitori, istorici, editori, traducători, critici literari, politologi, fotografi şi jurnalişti celebri este oferta editorială Humanitas la Gaudemus 2017.
Humanitas şi Humanitas Fiction a pregătit pentru Gaudeamus memorii-jurnale, carte de călătorie, în noile colecţii „Scriitori români contemporani“, „12 cărţi esenţiale“, traducerile  bestsellerurilor internaţionale apărute în colecţia „Raftul Denisei“.
Editura Curtea Veche Publishing a venit cu noutăţi de la autori reputaţi precum Viktor Pelevin, Hannah Pakula, Edward de Bono, Jamie Oliver. Totodată, la stand, vizitatorii s-au putut întâlni cu Anca Lungu (Prinţesa Polonic), Geanina-Staicu Avram (Jamila Cuisine), Răzvan Exarhu, Ştefan Câlţia, Cristina Donovici, Szekely Ervin, Diana Mandache.
Tot în cadrul târgului de carte, artistul Ştefan Câlţia va lansa în avanpremieră albumul dedicat expoziţiei „Obiecte grăitoare“, care a avut loc anul acesta la Muzeul Colecţiilor de Artă.
Printre alte titluri dedicate celor mici: „Omul cu trei minţi şi alte basme cu tâlc. Basme româneşti repovestite de Răzvan Năstase“, primele patru volume din seria „Isadora Moon“ de britanica Harriet Muncaster, „Să ne bucurăm! Carte de colorat pentru Crăciun“.
Editura Nemira a venit şi ea cu titluri incitante: „Problema celor trei corpuri“, de Liu Cixin, cartea lui J. Patrick Black „Oraşul nouă în flăcări“, „Wild cards“, antologie de George R.R. Martin, Melinda Snodgrass, „Porecla“, de Jumpa Lahiri.
Editura NEMI de carte pentru copii i-a încântat pe cei mai mici cititori cu titluri incitante, potrivite anotimului sărbătorilor: „Fetiţa care a salvat Crăciunul“ sau „Dragonul de gheaţă“.
La standul Editurii Litera, cititorii s-au putut întâlni cu cel mai de seamă expert în fericire din lume – Meik Wiking. CEO al Institutului pentru cercetarea fericirii din Copenhaga şi autor al bestsellerului „Mica Enciclopedie Hygge: Reţeta daneză a fericirii“, Meik Wiking a venit în premieră la Bucureşti cu prilejul lansării Micii Enciclopedii Lykke. Bestsellerul „Testamentul lui Abraham“ a fost lansat oficial la Târgul de Carte Gaudeamus în prezenţa autorului, Igor Bergler, şi a invitaţilor săi.
Şi Litera Mică a demonstrat că cei mai mici cititori au fost din nou privilegiaţi cu noutăţi, dar nu numai ei, ci şi părinţii, care au putut răsfoi şi cumpăra de la cărţi de poveşti la cărţi despre educaţie şi psihologia copilului: „Poveşti de seară pentru fete rebele“, de Elena Favilli şi Francesca Cavallo, spune povestea a 100 de femei extraordinare din toate timpurile. În seria de cărţi cu metode psihologice de adormit copiii vor fi disponibile cărţile de poveşti „A fost odată. 24 de poveşti terapeutice de citit copilului pentru a-l linişti şi a-l adormi mai uşor“, de Gilles Diederichs, şi „Tractoraşul care voia să adoarmă“, cea mai recentă  carte a psihologului Carl-Johan Forssén Ehrlin, autorul bestsellerurilor internaţionale „Iepuraşul care voia să adoarmă“ şi „Elefănţelul care voia să adoarmă“, apărute, de asemenea, la Litera Mică.
Editura Polirom a prezentat la stand peste 1.000 de titluri, volume semnate de Aurora Liiceanu, Carmen Muşat, George Banu, Eugen Negrici, Mihai Zamfir, Ioan Groşan, Vintilă Mihăilescu, Marius Oprea, Bogdan Suceavă, Dan Pavel, Andrei Muraru, urmând a fi lansate la standul editurii. În Colecţia „Biblioteca Polirom“, două cărţi-eveniment: „Born to Run“, de Bruce Springsteen, „Acuzaţia“, de Bandi, singurele proze din literatura nord-coreeană contemporană cunoscute în Occident. Tot la Polirom – noi volume ale laureatului Premiului Nobel pentru Literatură 2017 – Kazuo.
O apariţie eveniment pe piaţa de carte ro­mânească – una dintre cele mai aşteptate cărţi ale anului – a fost lansată, la Guadeamus 2017, la standul Editurii Minerva: bestsellerul internaţional „Bancherul diavolului. Cum am distrus secretul bancar eleveţian“, de Bradley C. Birkenfeld, o privire în spatele sistemului elveţian bancar şi al unui sistem juridic corupt.

Editura Aramis, nume important pe piaţa manualelor şcolare şi câştigător al licitaţiei MEN 2017 cu cele opt manuale pentru clasa a 5-a, a venit la ediţia de anul acesta a târgului cu o bogată ofertă de carte pentru cei mici, dar şi pentru părinţi. Dintre titluri, amintim: „Uimitoarele aventuri ale lui Wilbur McCloud“, „Profesorul Miracol“, „Miss Edison“, încântătoarea serie „55 de Poveşti“, seria  „Atlas ilustrat“, seria „Întrebări şi răspunsuri“, seria de cărţi practice pentru copii cu vârste cuprinse între 8 şi 12 ani, seria „Crăciunul de poveste“, alte şi alte serii de cărţi încântătoare care îi aşteaptă la editura Aramis pe cei mai mici cititori.
Evident că spaţiul nu ne permite să cuprindem tot ceea ce s-a întâmplat la ediţia de anul acesta al Târgului Internaţional Gaudeamus. Încercând să sintetizăm, putem spune, fără să greşim, că a fost o ediţie reuşită, care, ca de obicei, a înregistrat vârful de vizitatori în weekend. A fost o ediţie care a demonstrat că încă se mai citeşte, că, deşi sufocaţi de magia audovizualului, cartea încă are capacitatea să atragă, să trezească interesul, să fie căutată şi dorită.
Marcela GHEORGHIU 
 

Distribuie acest articol!