Târg de Primăvară la Gura Humorului

4

14 jos-1Rusu Eliszabetha este numele ei. A fost eleva Colegiului Alexandru cel Bun, din Gura Humorului, în clasele a IX-a și a X-a, după care a plecat la EF Academy Oxford, unde studiază în prezent într-un program de doi ani pentru International Baccalaureate Diploma. „Accesul în instituția britanică a fost posibil după verificarea rezultatelor școlare și extrașcolare și în urma unui examen de limbă prin interviu, iar aici aș vrea să precizez că examenul a fost foarte ușor datorită orelor de engleză din clasele a IX-a și a X-a. Ideea târgului mi-a venit după ce am participat la mai multe activități acolo, am obținut experiență în organizarea de activități și am fost informată cu privire la importanța proiectelor de voluntariat pentru viitor. Am avut două săptămâni de vacanță și oportunitatea de a participa la un program de voluntariat acolo sau acasă, prin urmare am decis să creez un proiect de voluntariat acasă.”

Prima dată, Eliza a luat legătura cu Servicii multifuncționale pentru protecția copilului din Gura Humorului pentru a le afla dispo­nibilitatea, iar apoi cu Consiliul Elevilor de la Colegiul Alexandru cel Bun pentru parteneriat. S-a creat un parteneriat între cele două instituții de stat. Colegiul Alexandru cel Bun a contribuit la proiect în trei etape: donarea de obiecte care au fost mai apoi vândute, etapă în care au fost implicate următoarele clase: IX A, IX B, IX C, IX D, IX G, IX I, X F, X G, X H, XI A, XI B, XI C, XI F, XII F, XII I. A doua etapă a constat în participarea la crearea obiectelor, 25 de elevi voluntari au participat la ateliere de lucru, câte 3 ore în 3 zile diferite, și a urmat vânzarea obiectelor la min­i­târgul de primăvară, unde este de apreciat faptul că elevii au fost prezenți ca voluntari în număr mare, în ciuda vremii capricioase.
Decorul și materialele folosite pentru promo­varea evenimentului și a obiectelor au fost un ajutor primit de la persoane dornice să susțină această activitate prin sponsorizări. Târgul a fost un prilej de a aduna o sumă de bani care va fi folosită pentru dezvoltarea atelierelor de lucru ale instituției Ser­vicii multi­funcționale pentru protecția copilului Gura Humorului – Ostra, iar obiectele rămase nevândute au fost donate tot acestor copii.
Beneficiarii acestui Minitârg de Primăvară au fost toți partici­panții, elevii Colegiului Alexandru cel Bun au învățat ce înseamnă și cum să creeze lucruri handmade, și-au dezvoltat abilitățile de co­mu­­nicare, de înțelegere și de convingere. Pe de altă parte, copiii din instituția Ser­vicii multifuncționale pentru protecția copilului și-au făcut prieteni noi, iar cel mai important aspect al acestui tip de pro­iect este faptul că munca pe care acești copii o fac aproape zilnic a fost promovată și făcută cunoscută publicului din Gura Humorului și nu numai.
Eliza, inițiatoarea proiectului și cea care s-a implicat total, a ținut să comunice tuturor înainte de a pleca din țară că speră ca „acest proiect să fie un prim pas pentru viitoare colaborări între cele două instituții și că aceste acțiuni caritabile vor fi mai mult apreciate și valorificate în continuare”.
Prof. Brîndușa Luminița CÂMPAN,
Colegiul Alexandru cel Bun, Gura Humorului, Suceava

Așteptăm la redacție materiale (educație, didactică, pedagogie, reformă, cultură, societate, opinii etc.) pentru a le publica în revista tipărită și pe site-ul revistei “Tribuna învățământului”.
Email: tribuna@megapress.ro