Talent şi performanţă artistică

15

În cadrul Festivalului studenţesc al muzicii de cameră Brassovia, pianiştii Ana Bădică şi Marius Boldea, masteranzi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, au interpretat, în 28 aprilie a.c., o selecţie din cele 21 de Dansuri ungare pentru pian la 4 mâini, compuse de Johannes Brahms. Îndrumaţi de doamna conf. univ. dr. Manuela Giosa, șef disciplină Muzică de cameră, interpreţii au demonstrat un mare rafinament în construcţia muzicală, în diferenţierea caracterelor, contraste dinamice şi o paletă largă de nuanţe, publicul primindu-i cu mare entuziasm pe tinerii artişti.
Ana Bădică (născută pe 8 noiembrie 1993, la Constanţa) a studiat pianul, până în clasa a IX-a, la Colegiul Naţional de Artă Regina Maria, din Constanţa, după care a urmat cursurile Liceului de Muzică Dinu Lipatti, din Bucureşti. În paralel, a participat la cursuri de măiestrie pianistică sub îndrumarea maestrului Walter Krafft, din München, şi a profesorului universitar Csiky Boldizsar, de la Academia de Muzică Gheorghe Dima, din Cluj. Pe parcursul anilor de studii a participat la recitaluri la Iaşi, Sibiu, Craiova şi Târgu Mureş. În 2008 şi 2009 a participat în Germania, la München, la recitalul de sfârşit de an şcolar al elevilor clasei de pian a maestrului Walter Krafft. În 2010, a participat la un concert în memoria victimelor poloneze ale accidentului aviatic de la Smolensk, la Muzeul „George Enescu“, din Bucureşti. A obţinut numeroase premii de interpretare pianistică la concursuri naţionale şi internaţionale. Între anii 2013-2017, a fost studentă la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (clasa Conf. univ. dr. Toma Popovici), lucrând de asemenea la disciplinele Acompaniament şi Muzică de cameră cu prof. univ. dr. Viorica Rădoi şi prof. univ. dr. Şerban Dimitrie Soreanu. Participă la numeroase recitaluri, concerte şi festivaluri de pian. Din anul 2014, formează un duo cu pianistul Marius Boldea (student la clasa prof. univ. dr. Viniciu Moroianu), cu care concertează frecvent la Casa de Cultură „Friedrich Schiller“, din Bucureşti. În anul 2016 obţine premiul I la Concursul Internaţional de pian „Pro Piano“ – secţiunea Pian la patru mâini. În acelaşi an, concertează în cadrul Festivalului de Artă „Tomisul Etern“, desfăşurat în oraşul Constanţa, şi susţine un recital de binefacere pentru Colegiul Naţional de Artă Regina Maria, din Constanţa. În prezent, Ana Bădică este masterandă a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi susţine lunar recitaluri în Bucureşti, precum şi în alte oraşe ale ţării. Debutează la Ateneul Român în 21 noiembrie 2017, interpretând alături de Marius Boldea integrala Dansurilor ungare de Johannes Brahms la patru mâini.
Marius Boldea (născut pe 9 mai 1994, la Târgu Mureş) a absolvit, în 2013, Liceul de Artă din oraşul natal (clasa prof. Codruţa Condruţ), după care, între 2013-2017, a fost student la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (admis pe primul loc), clasa de pian prof. univ. dr. Viniciu Moroianu. S-a afirmat din clasele gimnaziale, participând, în perioada 2002-2011, la opt ediţii ale Festivalului „Johann Sebastian Bach“, din Cluj-Napoca, unde a obţinut de fiecare dată distincţii, Diplome de excelenţă şi Premiul I. A mai obţinut distincţii în competiţiile naţionale de la Târgovişte (2005, 2009) şi  Suceava („Lira de aur“, 2011 şi 2012). A participat la Festivalurile internaţionale „Pro Piano“ şi „Remember Enescu“ de la Cluj-Napoca (2012), Baja-Ungaria („Franz Liszt“, 2011), precum şi la „Turnirul scriitorilor“, de la Sighişoara” (2014). Marius Boldea a susţinut recitaluri în Baja-Ungaria (2010), în stagiunile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, precum şi la Primăria Sighişoara (2011, 2012), la Filarmonica de Stat din Târgu Mureş (2013), la Muzeul Literaturii Romane (2013) şi la Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti (2014). Este colaborator permanent al Casei de Cultură „Friedrich Schiller“ din Bucureşti. A interpretat, ca solist, Concertul nr. 3 de Ludwig van Beethoven (Filarmonica de Stat, Târgu Mureş, 2013) şi Concertul nr. 14 de Mozart (Târgu Jiu, 2014). A participat la cursuri de măiestrie susţinute de Horia Mihail (Târgu Mureş, 2007), Imre Rohman şi Viniciu Moroianu („Academia Sighişoara“, 2012, 2013), precum şi la Tel Aviv (2013) şi Budapesta (Gergely Boganyi şi Gyula Kiss, 2010). Concertează, în mai multe rânduri, alături de profesorul său, pianistul Viniciu Moroianu. Este finalist al Concursului internaţional de duo Suzana Szörenyi, alături de pianista Ana Bădică, obţine premiul I la Concursul Internațional de pian „Pro Piano“ – secţiunea Pian la patru mâini şi este finalist în cadrul concursului naţional Mihail Jora. De asemenea, a participat la Concursul internaţional Jeunesses, Europa fest, unde, din 61 de participanți, din 35 de ţări, s-a situat pe locul 4, devenind semifinalist. În anul 2017, debutează la Ateneul Român, unde susţine un recital amplu cu lucrări de Mozart, Brahms, Debussy şi Enescu. În prezent, Marius Boldea este masterand la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, susţinând concerte şi recitaluri naţionale şi internaţionale, cel mai important fiind Concertul în la minor de Edvard Grieg, interpretat alături de Filarmonica Oltenia din Craiova, pe 27 octombrie 2017. Pe 21 noiembrie 2017, susţine un recital la Ateneul Român, alături de pianista Ana Badică, interpretând integrala Dansurilor ungare de Johannes Brahms, la patru mâini, lucrare rar interpretată ciclic.
Prin întreaga lor activitate pianistică bogată desfăşurată până acum, prin virtuozitatea şi talentul pe care le dovedesc cu prisosinţă, Ana Bădică şi Marius Boldea se afirmă tot mai mult ca pianişti înzestraţi cu reale perspective de performanţă interpretativă.
Cătălin MUREŞAN