Un raport al Organizației World Vision România arată că cele mai multe tăieri de clase și locuri la liceu – după reducerea cifrei de școlarizare cu 14.000 pentru anul școlar 2021-2022 – vor fi suportate de liceele tehnologice și agricole, care au primit alocări la jumătate față de nivelul pe care l-au solicitat, de la ISJ-urile din țară.
„Este adevărat că în anul școlar viitor vor fi mai puțini candidați la liceu, din cauza scăderii populației școlare – acesta fiind un motiv obiectiv al reducerii numărului de locuri pentru admiterea la liceu, a spus Crenguța Bărbosu, senior program manager în Departamentul Agricultură şi Dezvoltare Economică din cadrul fundaţiei World Vision România, citată, potrivit Hot News, într-un comunicat de presă al organizației. Ceea ce nu e obiectiv și nici echitabil este că numărul de locuri disponibile este adesea tăiat mai ales de la liceele tehnologice și, în special, de la cele dedicate educației agricole (…) Aceasta este o decizie care anticipează că românii vor mânca din exporturi și în anii care vin”.
Conform organizației, diferența dintre liceele agricole și școlile profesionale constă în aceea că, dacă în cazul primelor, absolvenții sunt tehnicieni și tehnologi (nivel 4 de pregătire, cu bacalaureat), școlile profesionale dau muncitori calificați (nivel 3 de pregătire, cu diplomă de calificare). „Liceele sunt adevăratele pepiniere de specialiști, fermieri și viitori studenți în domenii precum agronomia, medicina veterinară, tehnologii de mașini, ecologie, servicii (turism) și industrie alimentară”, mai spun cei de la World Vision România.
Potrivit Centrului Român de Politici Europene (CRPE), citat de cei de la World Vision România, conform unui studiu dat publicității în luna februarie care a vizat 49 de licee tehnologice, în anul școlar în curs s-au încheiat 506 contracte de parteneriat pentru practica elevilor în învățământul profesional, respectiv în învățământul dual din domeniul agricol.