Tabăra internaţională a francofoniei, ediţia a IV-a, 19-26 august 2017, Struga, Macedonia, a fost organizată de Biroul Regional pentru Europa Centrală şi Orientală al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi Ştiinţelor din Republica Macedonia şi din celelalte ţări: Armenia, Albania, Bulgaria, Republica Moldova şi România.
După ce primele două ediţii ale acestui proiect au fost organizate la Buzău, în România, de către Centrul Cultural Francofon, cu sprijinul OIF, începând cu anul 2016, tabăra francofoniei a avut loc în Republica Moldova, iar în acest an, în Macedonia, prin implicarea Ministerului Educaţiei şi Ştiinţelor din Macedonia, Institutului Francez din Skopje şi Asociaţiei Macedonene a Profesorilor de Franceză.
Proiectul educaţional a reunit 39 de elevi, 14-16 ani, laureaţi ai olimpiadei de limba franceză, etapa naţională, desfăşurată în cele şase ţări: Armenia, Albania, Bulgaria, Republica Macedonia, Republica Moldova şi România. Desfăşurat sub semnul Strategiei pentru tineri a OIF, tabăra francofoniei de la Struga şi-a propus să sensibilizeze tinerii în legătură cu valorile solidarităţii, ale păcii, ale deschiderii către celălalt şi ale interculturalităţii. Limba franceză a avut rolul de a-i uni pe tineri în jurul acestor valori, dincolo de frontiere şi de diferenţe. Reunind tineri din mai multe ţări şi culturi, acest proiect internaţional se doreşte a fi o intersecţie culturală şi lingvistică, un loc de dialog şi de schimb între tinerii francofoni care au discutat despre valorile francofoniei, având încredere în competenţele lor de a construi un viitor mai bun.
Sub coordonarea doamnei profesoare Pleşea Maria Monalisa, inspector şcolar pentru limbi romanice la ISJ Buzău, din lotul de olimpici din România au făcut parte:

  1. Nedelcu Diana Maria – Şcoala Gimnazială Al. I. Cuza, Brăila
  2. Jiurjiu Eusebiu Anton – Şcoala Gimnazială Nr. 2, Lugoj
  3. Rocsin Roxana Maria – Şcoala Centrală, Bucureşti
  4. Stoian Ioana Theodora – Colegiul Naţional, Iaşi
  5. Jugureanu Alexandru Cristian – Şcoala Centrală, Bucureşti
  6. Agape Maria – Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Iaşi

Deschiderea festivă a taberei a avut loc duminică, 19 august, în prezenţa doamnei Rennie Yotova, directoarea Biroului Regional pentru Europa Centrală şi Orientală al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, a doamnei Marjia Nikolova, inspector general de limba franceză în Ministerul Educaţiei şi Ştiinţelor din Macedonia, şi a doamnei Milena Kasaposka-Chadlovska, preşedinta Asociaţiei Macedonene a Profesorilor de Limba Franceză. În cuvântul de
deschidere, doamna directoare Rennie Yotova a precizat şi argumentele pentru care acest proiect a fost multiplicat în Europa
Centrală. Reunind tineri din mai multe ţări şi culturi, acest proiect
internaţional se doreşte a fi o intersecţie culturală şi lingvistică, un loc de dialog şi de schimb între tinerii francofoni care au discutat
despre valorile francofoniei, având încredere în competenţele lor de a
construi un viitor mai bun.
Programul taberei a propus, în principal, ateliere de lucru, în limba franceză (câte cinci ore pe zi, trei ore dimineaţa şi două ore după-amiză), prin crearea unor grupuri internaţionale. Sub coordonarea a şase animatori din Franţa, România şi Macedonia, tinerii au participat la acest program ludic şi creativ: atelier de teatru, de scriere creativă şi improvizaţie teatrală, de bricolaj, benzi desenate şi video. Atelierele au fost completate de alte activităţi suplimentare: curs de poezie, dansuri folclorice din Macedonia, curs de limba macedoneană, jocuri de socializare, activităţi sportive, seară de karaoke, concurs de fotografii etc.
Tinerii voluntari francezi Corentin Praud şi Sarah Froment au coordonat atelierele STOP Motion şi video, prezentând într-o manieră ludică specificul acestor activităţi de animare a imaginii prin imagine: a se teleporta, a trece printr-un perete, a se deplasa fără a merge. Elevii au  avut, în acelaşi timp, mai multe roluri: animatori, realizatori, actori. De asemenea, aceştia au realizat, în limba franceză, şi un scurtmetraj, pe baza unui scenariu imaginat de ei înşişi.
Atelierul de scriere creativă şi improvizaţie teatrală, coordonat de către doamna profesoară Pleşea Maria-Monalisa, i-a încurajat pe elevi pentru a-şi dezvolta imaginaţia şi creativitatea. Deşi au precizat că este pentru prima dată când participă la un asemenea atelier, toţi elevii s-au implicat cu pasiune în derularea exerciţiilor de scriere a unui autoportret, a creării unei poezii din structuri repetitive, a unor caligrame, a povestirilor dintr-un singur cuvânt, sau a unor scurte poezii pe baza unor rime date, a unor omonime şi a conjugării unor verbe. Pentru a se pregăti cât mai bine pentru atelierul de teatru, elevii au fost încântaţi să descopere exerciţii de socializare, de armonizare a grupului, de încredere şi de concentrare şi de distribuţie a grupului în spaţiul scenic.
Elevii şi-au exersat competenţele de comunicare orală în limba franceză şi în timpul activităţilor din atelierele de teatru şi de scheci, când au pus în scenă piese scurte, fiecare având un rol creativ în acest cadru solidar. Cele două ateliere au fost coordonate de doamnele profesoare din Macedonia: Natalija Vuchkova şi Ankica Tasevska.
Obiectivul atelierului de bricolaj, coordonat de doamna profesoară Ivana Mitkova, din Republica Macedonia, a avut rolul de a-i sensibiliza pe tineri în legătură cu tema proiectului liberi împreună, prin confecţionarea unor lanterne pe care le-au purtat la parada în centrului oraşului Struga pentru a transmite mesajul colectiv de pace şi de angajare pentru o lume mai tolerantă şi mai solidară. La finalul taberei, s-a realizat un scurtmetraj intitulat Să luminăm inimile împreună pentru a-şi demonstra voinţa de implicare în demersurile de promovare a valorilor francofoniei.
Participanţii la tabăra francofoniei au avut ocazia deosebită de a descoperi patrimoniul cultural şi natural din oraşele Struga şi Ohrid, capitala turistică a Macedoniei: catedrala Sf. Sofia, fortăreaţa Samuel, Mănăstirea Sf. Pantelimon, biserica Sf. Ion din Kaneo şi Mănăstirea Sfântul Naum, una dintre cele mai frumoase şi vizitate din Macedonia. Lacul Ohrid, aflat la graniţa Macedoniei cu Albania, este înscris în Patrimoniul mondial, din anul 1980, datorită atât caracteristicilor sale naturale, cât şi monumentelor istorice şi culturale care se află pe ţărmurile sale.
Pentru a accentua dimensiunea interculturală a acestui proiect internaţional, elevii au prezentat ţările pe care le reprezintă pentru a permite tinerilor familiarizarea cu diferitele culturi şi tradiţii. Tinerii olimpici români i-au întâmpinat pe colegii din celelalte ţări cu celebrul obicei al pâinii cu sare, specific ospitalităţii româneşti. De asemenea, au oferit fiecărui participant câte un pliant cu informaţii gene­rale despre România, Bucureşti, Delta Dunării, Banat. Pregătirea şi prezentările de excepţie ale olimpicilor români au fost răsplătite de felicitările colegilor din celelalte ţări care au asistat la seara culturală românească. Prezentările Power Point despre România, Bucureşti, Banat şi filmul despre Delta Dunării au fost interactive, prin propunerea unor întrebări. Răspunsurile corecte ale asistenţei au fost recompensate prin oferirea unor brăţări tricolore, confecţionate de olimpicii români şi purtate cu drag de colegii care s-au implicat activ. La finalul serii culturale româneşti, elevii au susţinut un spectacol artistic, prin recitarea unor pasaje din poezia eminesciană şi de cântece şi dansuri populare. Bineînţeles că nu putea să lipsească din program degustarea unor produse din gastronomia tradiţională din România, cozonacul fiind printre cele mai apreciate.
Ultima zi a proiectului le-a oferit elevilor ocazia de a-şi prezenta rezultatele activităţilor în timpul spectacolului final, foarte divers şi impresionant prin capacitatea elevilor de a se implica: lectura poemelor din atelierul de scriere creativă, prezentarea fragmentelor de teatru şi de scheci, vizionarea scurtmetrajelor realizate şi filmate de ei înşişi. Organizatorii proiectului au apreciat implicarea şi talentului elevilor, oferindu-le diplome de excelenţă.
Olimpicii români participanţi au fost încântaţi de a reprezenta ţara la acest proiect internaţional, menţionând că au apreciat ocazia deosebită de a se întâlni şi de a comunica în limba franceză cu tineri din alte ţări. Au fost fericiţi că au lucrat împreună, în echipe internaţionale, pentru a se cunoaşte mai bine şi pentru a-şi îmbogăţi cunoştinţele de limba franceză. În cadrul atelierelor, au învăţat foarte multe lucruri noi şi interesante. De asemenea, şi-au făcut prieteni noi din cinci alte ţări francofone (Albania, Armenia, Moldova, Bulgaria şi Macedonia), cu care au comunicat în franceză şi, cu ajutorul profesorilor, s-au exprimat pe tema #LiberiÎmpreună, lansată de OIF. Apreciind foarte mult organizarea şi programul susţinut, elevii şi-au exprimat dorinţa de a participa şi la alte ediţii ale proiectului taberei internaţionale a francofoniei.
În calitate de profesor coordonator al lotului de olimpici români, consider că acest proiect, aflat la a IV-a ediţie, este foarte important pentru stimularea motivaţiei pentru limba franceză şi pentru descoperirea şi promovarea, de către tineri, a valorilor francofoniei. Elevii din România şi-au demonstrat cu prisosinţă nivelul de excelenţă în ceea ce priveşte competenţele de limba franceză şi prin implicarea energică şi eficace în toate activităţile proiectului. Mi-a făcut o deosebită plăcere să particip la acest proiect şi în calitate de coordonator al atelierului de scriere creativă şi improvizaţie teatrală, exerciţiile propuse fiind foarte apreciate de elevii din cele şase ţări.
În numele lotului de olimpici din România, aş dori să le mulţumesc atât organizatorilor din Macedonia pentru pasiune şi determinare, cât şi reprezentanţilor MEN, doamnei Manuela Delia Anghel, inspector general pentru limbi romanice, şi domnului Alboiu Ovidiu, pentru asigurarea tuturor documentelor şi a condiţiilor necesare participării la tabăra internaţională a francofoniei, Struga, Republica Macedonia.
Întocmit,
Prof. drd. Maria-Monalisa PLEŞEA,
inspector şcolar la ISJ Buzău
 

Distribuie acest articol!