Arta împotriva urii sociale, discriminării, antisemitismului și xenofobiei – Pictură, nu ură!
Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic și Fundația Filderman pentru
Educație, Cultură și Artă, în parteneriat
cu Departamentul pentru Relații Interetnice din
cadrul Secretariatului General al Guvernul României, organizează, în perioada
26‑31 august 2019, cea de‑a IV‑a ediție a Taberei de pictură,
la Constanța: Proiectul – Arta împotriva urii sociale, discriminării,
antisemitismului și xenofobiei –
Pictură, nu ură!
37 de tineri artiști, elevi ai colegiilor de artă din Bacău, Buzău și Constanța, Cumpăna – Constanța , îndrumați de profesori de arte plastice, vor realiza lucrări având ca subiect mesajul artei plastice împotriva oricăror forme de manifestări ale urii sociale. Sub sintagma: Pictură, nu ură!, tinerii artiști vor transmite mesajul lor, ca un îndemn și o declarație la pace socială, alegând, ca tineri, să fie buni. Lucrările realizate vor fi expuse în țară, la Vatican, Israel, Austria și Norvegia.
Tinerii – reprezentanți ai minorităților naționale, și nu doar, elevi foarte talentați – au nevoie de promovare și ajutor pentru a‑și realiza traseul profesional dorit, care să le asigure un nume și un loc în spațiul artistic național și internațional. Pe lângă atelierele de creație – pictură și grafică –, organizatorii au propus tinerilor participanți, spre dezbatere, câteva subiecte importante: arta – ca formă de educație; viitorul meu începe azi – roluri și locuri; EU sunt Europa, ce alegeri facem, ce ne reprezintă, altele.
Proiectul face parte din strategia Federației Comunităților Evreiești din România și a Fundației Filderman, de promovare a dialogului intercultural, de formare și educare a tinerilor pentru un viitor comun mai bun, de combatere a antisemitismului și manifestărilor de ură a omului împotriva semenului său, de cunoaștere și recunoaștere a valorii talentului autentic.
Tabăra de pictură este o platformă deschisă competiției, promovării talentului și oferă șansa unei bune colaborări între instituții.
Proiectul este realizat în colaborare cu Consiliul Județean Constanța, Comunitatea Evreilor din Constanța, Primăria Cumpăna Clubul Cavalerilor Ospitalieri, Asociația pentru Progres, Atitudine și Respect – APAR și beneficiază de susținerea unor sponsori.
Partener media – Tribuna Învățământului. (FCER)