Una din problemele importante ale omenirii este schimbarea climatică. Schimbările climatice sunt fenomene neobișnuite, care sunt periculoase pentru viața oamenilor și a celorlalte viețuitoare de pe planetă.
Modificarea climei Pământului este un proces normal, de-a lungul timpului geologic încălzirile climatice fiind urmate de răciri, ceea ce presupune adaptări și modificări ale naturii.
Încălzirea globală este o realitate, efectele sale le simțim noi înșine în viața noastră cea de toate zilele: inundații de proporții, secete frecvente, furtuni violente, culturi compromise, maladii, topirea ghețarilor.
Încălzirea globală pune în pericol omenirea, dar în mod special condițiile de viață ale generațiilor viitoare și natura.
CLIMA ESTE O COMOARĂ ce trebuie ocrotită. Zeci de mii de oameni cad anual victimele încălzirii globale. Scăderea rezervelor de apă dulce generează migrații. Gazele cu efect de seră (dioxidul de carbon, metanul, azotul, fluorul etc.) pătrunse în atmosferă și peste câteva zeci de ani vor fi resimțite (dioxidul de carbon se menține în atmosferă în medie circa 100 de ani). Dispar specii de plante și animale (scăderea biodiversității). Cei care vor suporta consecințele comportamentului nostru de azi vor fi generațiile următoare. Fie că ne place sau nu, schimbările climatice sunt și din cauza noastră prin traiul modern și confortabil, care înseamnă o amprentă de carbon. De noi depinde dacă această amprentă este mai mică sau mai mare, de noi depinde viitorul planetei.
Toate cele sus menționate au fost factorii motori pentru inițierea Concursului Național de Educație Ecologică Școala Zero Waste organizat de EcoSuff România. Proiectul „Școala Zero Waste“ a fost desemnat cel mai bun proiect al anului 2016 în cadrul Galei Energy Globe Award România și a câștigat locul III (din 178 de țări) în cadrul Galei Energy Globe World Awards 2017 în Iran.
La cea de-a șaptea ediție a concursului, în anul școlar 2018-2019, au participat peste 10.000 de elevi din 175 de școli din 36 de județe ale țării (V-VIII, IX-X la secțiunea proiecte).
Pe durata celor 10 săptămâni la nivel de ţară s-au realizat numeroase activități, proiecții de materiale educative, ateliere de reciclare creativă, activități de ecologizare, acțiuni de plantare puieți de arbori forestieri și pomi fructiferi, respectiv colectarea în mod selectiv a 96,8 tone de deseuri.
Motivația de a participa la concurs a fost foarte mare prin premiile oferite atât pentru școli (tablă interactivă și videoproiector, laptop), respectiv elevii cei mai merituoși din fiecare școală câștigătoare (o tabără gratuiă de cinci zile).
Tabăra Zero Waste Summer Camp s-a desfășurat la Căsoaia, județul Arad, o zonă mirifică în depresiunea Zărandului.
Ajunși în tabără, participanții cei mai activi care au obţinut premiul I, II,III respectiv menţiune au primit fiecare câte un tricou, un rucsac pentru drumeții. Jucător sau spectator?
În tabăra de la Căsoaia am fost uimită de multitudinea și varietatea activităților desfășurate.
În cele cinci zile de tabără, elevii au participat la sesiuni de educație ecologică, jocuri de dezvoltare personală și exprimare, care au avut ca scop dezvoltatarea lucrului în echipă, dar nu în ultimul rând îmbogățirea bagajului de cunoștințe privind natura, dezvoltarea durabilă. Iată doar câteva activități: Alternativele plasticului, My Earth-My Respionsibility, Identificarea plantelor animalelor din zonă, „Ce fac rangerii juniori?“, Treasure Hunt, Recycle it!, ateliere de cioplit, Tras cu arcul, Microscopul fermecat, Parcurgerea parcului de aventură, Exerciții de dezvoltare personală prin tehnici și jocuri actorești, Efectul Greta Thunberg. Un alt moment important a fost Global Village. Participanții taberei veniți din diferite provincii istorice printr-un moment artistic și-au prezentat județul, localitatea, porturile, obiceiurile, mâncărurile specifice.
Clima se modifică. Dar noi? Este responsabilitatea noastră morală să acționăm! Dar ce putem face noi, dascălii şi elevii? Să fim bine informați! Cu cât știm mai multe despre această temă, cu atât putem acționa mai prompt.
E bine să știm că se fac lucruri extraordinare în multe școli din România!
Prof. Dani Ildikó Melinda, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Pericei