Tabără anti-bullying pentru copii, părinți și profesori

Tabără anti-bullying pentru copii, părinți și profesoriCopiilor, precum și părinților și profesorilor, le este dedicată a doua ediție a taberei anti-bullying din proiectul SI(n)GUR – anti-bullying CAMP, organizată de Asociația Zi de Bine în perioada 6-13 iulie la Straja, județul Hunedoara. Participanții au vârste cuprinse între 11și 15 ani și sunt însoțiți în tabără de unul dintre părinți; în total, 30 de cupluri părinte-copil și 20 de învățători și profesori din învățământul primar și gimnazial. Participanții, anunță organizatorii, „vor fi împărțiți pe grupuri și vor lucra cu o echipă de 5 psihoterapeuți cu formări diferite și experiențe diverse de lucru cu grupuri și cu adolescenți, care în practica lor lucrează cu familii, în terapie de cuplu sau de familie.

Copiii vor învăța că bullying-ul este despre comportamentul unei persoane și nu este o trăsătură de personalitate. Este ceea ce ajungem să facem dacă noi înșine am fost victime și nu am văzut o altă cale de ieșire decât să devenim la rândul nostru agresori. Iar profesorii vor primi resurse care să le permită să se întoarcă în școli ca ambasadori anti-bullying, având capacitatea de a-și atribui un rol activ pentru a scădea incidența bullying-ului în școală.

Proiectul este susținut financiar de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank și Leroy Merlin”.

Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de Bine: „Ceea ce ne-a motivat să organizăm a doua ediție a taberei anti-bullying au fost semnalele pe care le-am primit din partea părinților, care indică faptul că mediul în care copiii învață este din ce în ce mai agresiv. Părinții se declară depășiți, dar și mulți dintre profesori, unii fiind chiar victime la rândul lor. Așadar, ambele medii  definitorii pentru copii și adolescenți, acasă și la școală, sunt de multe ori medii vulnerabile. Realitatea copiilor din România este destul de cruntă: 1 copil din 2 este expus riscului de sărăcie și excluziune socială, suferă de analfabetism funcțional, este victima bullying-ului în școli, este pedepsit corporal în familie și dorește să emigreze. Soluția o reprezintă înțelegerea fenomenului și educația într-o atmosferă de cooperare, respect reciproc și acceptare.”

Anda Păcurar, coordonatorul echipei de terapeuți „Este foarte important să lucrăm și cu părinți și cu profesori, pentru că ceea ce ajunge să facă un copil acasă ori la școală e doar simptomul unui sistem relațional disfuncțional. Părinții și profesorii sunt responsabili pentru copii, fiind cei care pot face parte atât din problemă, dar mai ales din soluție. Părinții au nevoie de educație, în sensul acesta, iar profesorii au nevoie de resurse ușor de utilizat. Până la urmă, copiii au nevoie de adulți responsabili, informați și pregătiți pentru orice provocare.”

Prima tabără anti-bullying a fost organizată de Asociația Zi de Bine în 2022: „Cu această ocazie s-a filmat un documentar (https://www.youtube.com/watch?v=_0lri82M26k&t=6s) care a fost prezentat în 27 de școli din București, unde au fost organizate 150 de ateliere anti-bullying, pentru mai bine de 3.600 de elevi din ciclul gimnazial. În 3 dintre școli s-au întâlnit copii care fuseseră în tabără și care au mărturisit că tabăra le-a schimbat perspectiva asupra acestei probleme.

Asociația Zi de Bine susține câte un ONG în fiecare lună a anului și încurajează oamenii să-și doneze ziua de naștere pentru câte un proiect social. Proiectele pentru care se caută finanțare pot fi înscrie pe www.zidebine.ro.