Susținerea cu folos a valorilor

Odată întorși acasă cu medalii, premii și mențiuni, elevii noștri olimpici iau cunoștință de comunicatul guvernanților prin care sunt anunțate sumele alocate drept răsplată, în funcție de încadrarea performanței fiecăruia. Celor pe care performanțele îi găsesc în momentul absolvirii liceului, li se reamintește dreptul de a intra la facultate fără concurs de admitere. Cam la o jumătate de an distanță, sunt convocați la o „acțiune“ cu oficialități numită gală, unde sunt invitați pe scenă pe bază de listă, felicitați, aplaudați, filmați, fotografiați și îndrumați să coboare pe partea cealaltă a scenei și să semneze de primirea menționatelor sume. Dau curs convocării în măsura în care nu au plecat la universități din alte țări. Înainte de a se retrage spre case ori spre microbuze, câte unii răspund interpelărilor mediatice invariabile când vor pleca și ei să studieze „afară“ și ce ar schimba în sistemul românesc de educație dacă…

În rest, ce rămâne pentru laureați dincolo de momentul performanței și de recunoașterea formală? Cu ce se aleg pentru mâine și pentru poimâine?

Investiția privată și susținerea marilor noastre universități pentru olimpiadele elevilor

Anu-ăsta a fost mai simplu. Olimpiadele s-au anulat. Adică Ministerul Educației și Cercetării (așa se numea la data deciziei) a decretat anularea olimpiadelor pe motiv de pandemie și să nu se creeze „o dis­criminare între elevi“. Eufemistic i s-a zis „prorogare“, cu un cuvânt prins din zbor și considerat după ureche că se potrivește și aici. Anularea zisă prorogare s-a petrecut numai în ordinul ministerial. În realitate, olimpiade s-au ținut, adaptate condițiilor actuale. Ministerul le-a negat existența prin act oficial: OMEC nr. 5924/03.11.2020 și astfel s-a derobat de toate obligațiile aferente, mai ales de premierea ulterioară a laureaților. Olimpiade totuși s-au desfășurat datorită unor investiții private, inclusiv la nivel internațional. Totodată, participarea elevilor noștri la olimpiade și alte concursuri internaționale a fost sprijinită de marile universități ale țării.

Olimpiada Națională de Matematică a fost organizată de Societatea de Științe Matematice din România, cu sprijinul Facultății de Matematică și Informatică a Universității din București. Consiliul de Conducere al Olimpiadei Internaționale de Matematică a fost reprezentat la București de prof. univ. dr. Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice din România. Mediul academic a susținut participarea la Olimpiada Internațională de Matematică organizată virtual de la Sankt-Petersburg, din Rusia, prin coordonarea echipei României de către conf. univ. dr. Cătălin-Liviu Gherghe, de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București (leader), lector univ. dr. Mihai Chiș, de la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității de Vest din Timișoara (deputy ­leader), Lucian Țurea, olimpic cu ani în urmă, actualmente la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București (observator), Marius Perianu, profesor la Colegiul Național Ion Minulescu din Slatina (observator). Medaliații noștri sunt: argint – Andrei Moldovan, Diana Tolu, David-Andrei Anghel, toți de la Liceul Internațional de Informatică din București; bronz – Radu Lecoiu, Liceul Internațional de Informatică din București, Andrei Chiriță, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu din București; mențiune de onoare – Radu Dragomirescu, Liceul Internațional de Informatică din București.

Olimpiada Națională de Chimie s-a desfășurat printr-o inițiativă comună a Universității din București și a comunității profesorilor de chimie din învățământul preuniversitar și universitar. Acad. Marius Andruh, de la Universitatea din București, președintele Comisiei Olimpiadei de Chimie 2021, evidențiază susținerea din partea mediului academic: „Am avut peste 120 de profesori implicați în toate cele trei etape ale Olimpiadei de Chimie din acest an. Am avut suportul extrem de prețios al Universității din București și, în primele etape, al Universității de Vest din Timișoara. Cadre didactice de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica din București au fost implicate în toate etapele – selecția elevilor, pregătirea su­biectelor pentru toate etapele. Pentru participarea la Olimpiada Internațională de Chimie am avut sprijin din partea Academiei Române prin programul lansat pentru copii superdotați“. Etapa internațională a avut numai probă teoretică. Olimpicii români participanți au fost găzduiți în amfiteatrul Ioan Mihăilescu al Universității din București: Mircea-Raul Bodrogean, Alexandru Cătălin Dianu, ambii de la Liceul Internațional de Informatică din București; Ștefan Dimitriu, Colegiul Național Andrei Șaguna din Brașov, care-și valorifică dreptul de admitere la Facultatea de Chimie a Universității din București; Tudor Lile, Colegiul Național Moise Nicoară din Arad. Ei au obținut trei medalii de aur și una de argint.

Olimpiada Națională de Fizică a fost organizată de Societatea Română de Fizică, cu sprijinul facultăților de fizică de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea din București, al Departamentului de fizică de la Universitatea din Craiova și al Fundației eMag. Coordonatorul echipei de profesori îndrumători a fost conf. univ. dr. Sebastian Popescu, de la Facultatea de Fizică a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Echipa olimpică s-a pregătit în spa­țiile Liceului Internațional de Informatică din București și în laboratoarele Facultății de Fizică a Universității din București, îndrumată de dr. Delia Davidescu, profesor la Liceul Internațional de Informatică din București, și de conf. univ. dr. Adrian Dafinei, de la Facultatea de Fizică a Universității din București, membru în ­Advisory Committee pentru Olimpiada Internațională de Fizică. La Olimpiada Internațională de Fizică IPhO 2021, organizată de Lituania, România a obținut trei medalii de aur – Vlad-Ștefan Oros, Liceul Teoretic Grigore Moisil din Timișoara, Tudor-Gabriel Mocioi, Colegiul Național Tudor Vianu din București, George Cristian Ardeleanu, Liceul Internațional de Informatică din București; două medalii de argint – Antonia-Alma Ghiță, Liceul Internațional de Informatică din ­București, Ștefan Ștefănescu, Colegiul Național Dimitrie Cantemir din Onești.

Olimpiada Internațională de Lingvistică IOL 2021, Ventspils, Letonia, s-a desfășurat față în față și online. România a obținut o medalie de aur – Mihai Alexandru Bratu, Colegiul Național Tudor Vladimirescu din Târgu-Jiu; două medalii de bronz – Bianca Crișan, Colegiul Național Emil Racoviță din Cluj-Napoca, Nicoleta Dobrică, Colegiul Național Sfântul Sava din București; mențiune – pe echipe. Pregătirea elevilor a fost asigurată de asist. univ. dr. Valentina Cojocaru și asist. univ. dr. Roxana Magdalena Preda (Dincă), de la Facultatea de Litere a Universității din București, doctoranzii Paul Helmer, Dan Mirea, Vlad Neacșu, olimpici acum câțiva ani.

Concursul Robotics Invitational 2021, Chicago, SUA, a fost câștigat de echipa României AutoVortex, formată din Ana Maria Iacob și Dimitrie Sebastian Cudrici, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu din București; Claudia Catrinel Amariei și Răzvan Iacob Milea, Colegiul Național Mihai Viteazul din București; Cezar Andrei Dunuță, Colegiul Național Sfântul Sava din București; Victor Brînzan, Școala Britanică din București; Andrei Laurențiu Radu, Colegiul Național Vladimir Streinu din Găești; Carina Gabriela Grec, Colegiul Național Școala Centrală din București; Theodor Adrian Vasile, Colegiul Național Ion Neculce din București; Ștefan Cara­enache, Colegiul Național Matei Basarab din București; Radu Ungureanu, Colegiul Tehnic Petru Maior din București; Victor Bogdan Ungureanu, Liceul Cronos din București; Luca Rusu, Școala Americană din Voluntari; Mihnea Vișoiu, Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București; Mihai Melnic, Liceul Teoretic Internațional de Informatică din Iași; coordonator, asist. univ. dr. Ionuț Valentin Panea, de la Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori a Academiei de Studii Economice din București; mentor, studentul Rareș Ștefan Ion.

Campionatul Internațional de Robotică FTC 2021, Rusia, a fost câștigat de aceeași echipă reprezentativă a României, AutoVortex.

Felicitând echipa de robotică AutoVortex, ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, apreciază că succesul tinerilor români „confirmă încă o dată dezvoltarea unui domeniu al meseriilor emergente în școala românească, robotica și, implicit, valoarea celor care își dedică timpul și resursele în acest scop. Robotica este un instrument valoros pentru antrenarea abilităților cognitive și sociale ale tinerilor. În același timp, robotica înseamnă dezvoltarea de noi abilități, care le vor permite elevilor să transfere ingineria în lumea de zi cu zi“.

Articolul integral poate fi citit în revista Tribuna Învățământului nr. 20-21 / august-septembrie 2021

Distribuie acest articol!