SuperTeach – Schimbarea mentalității profesorilor poate transforma școala românească

SuperTeach este singurul proiect educațional, la nivel național, calificat să pregătească profesori talentați în dezvoltarea și implementarea unei mentalități deschise în educație. Proiectul a luat ființă în 2017 când câțiva antreprenori membri ai Romanian Business Leaders au realizat că pentru a crește România, pentru a avea o economie performantă și o societate sănătoasă, trebuie să își adune forțele și să genereze o revoluție la nivelul educației românești. Acest lucru înseamnă schimbarea mentalității profesorilor din România, ei fiind cei care îi pot ajuta pe copii să își descopere vocația și să devină jucători activi în societate și în economie. De profesori depinde, într-o foarte mare măsură, modul în care va arăta România mâine.

România de mâine începe cu profesorii de azi

În prezent, asociația SuperTeach (www.superteach.ro) dezvoltă comunități locale în 23 județe cu ajutorul celor 51 de facilitatori ai programului Mentalitate deschisă în educație (MDIE). Organizăm evenimente și cursuri cu conținut educativ pentru toți profesorii interesați să evolueze în spiritul nevoilor societății actuale, punând accentul pe schimbarea mentalității și descoperirea măreției din fiecare copil.

Asociația a atras în cei patru ani de activitate numeroși antreprenori, compa­nii autohtone și multinaționale, reprezentanți ai autorităților și peste 30.000 de profesori, parte a comunității SuperTeach, toți având același obiectiv: transformarea educației din România.

„Celălalt contează la fel de mult ca și mine”

După cum explică Felix Tătaru, președinte, inițiator și cofondator al Asociației SuperTeach, mentalitatea deschisă este o traducere a lui Outward Mindset, un concept gândit de Institutul Arbinger din SUA, lider global în schimbarea de mentalitate: „Este un binom, unei mentalități deschise (outward) i se opune o mentalitate închisă (inward). Mentalitatea deschisă este mentalitatea conform căreia prin colaborare putem să ne atingem obiectivele. În cazul inward, totul este despre mine și ce mă interesează pe mine. Aplicat în educație, conceptul de mentalitate deschisă înseamnă că nu este despre mine, profesor, care ar trebui să fac un copy-paste din capul meu în capul elevului, ci este despre mult mai mult. Este vorba de talentele și darurile pe care elevul le are, iar eu ca profesor trebuie să-l ajut să le descopere și să le crească. Din păcate, comunismul și epoca de tranziție de după această perioadă ne-a înrădăcinat foarte mult în individualism și ne gândim mai greu la binele comun. Sistemul de educație românesc nu te ajută să pui accent pe ceea ce are copilul mai bun; din contra, sistemul de notare îți arată ce nu știe, scoate în evidență greșelile. În schimb, printr-o abordare diferită, vedem că în alte sisteme de educație elevilor li se arată ce au reușit să facă bine”.

Concret, participanții la programul MDIE, conceput de Institutul Arbinger din SUA și oferit în România de SuperTeach și Institutul Dezvoltării Personale, explorează și reușesc să-și transforme mentalitatea, care le determină comportamentul și interacțiunea cu cei din jurul lor. Ei descoperă unde au acționat sau interacționat dintr-o mentalitate închisă și învață cum să se întoarcă mai mult spre exterior, spre ceilalți. Devin astfel mai eficienți în activitatea lor, aplicând următoarele seturi de instrumente: Conștientizarea de sine; Schimbarea mentalității; Responsabilitatea; Colaborarea.

De asemenea, copiii ai căror profesori au absolvit programul MDIE și care aplică instrumentele învățate la clasă au mai multă încredere în ei înșiși, în profesori și părinți, sunt mult mai toleranți când ceilalți greșesc, încep să vadă mai mult lu­­crurile bune din jur, sunt mai responsabili și preiau inițiativa, oferă feedback concret, specific și constructiv și sunt mai empatici. În același timp, elevii educați cu ajutorul instrumentelor de mentalitate deschisă vin cu bucurie la școală, se im­­plică în soluționarea unor probleme din clasă și din școală și vin natural către pro­­fesori, fără a le mai fi teamă să-și spună punctul de vedere, să-și expună argumentat ceea ce gândesc. În final, acești copii au rezultate mai bune la învățătură și capacitate mai bună de autoevaluare.

Prima Școală SuperTeach, la Constanța

În paralel cu desfășurarea conferințelor, atelierelor și cursurilor pentru profesorii care se înscriu să participe la aceste activități, am lansat în octombrie 2021, în premieră națională, proiectul Școala SuperTeach. Școala Nr. 28 Dan Barbilian din Constanța a intrat într-un amplu proces de transformare a mentalității. Proiectul Școala SuperTeach presupune că, pe o perioadă de doi ani, în unitatea de învățământ constănțeană vor fi implementate instrumentele pentru schimbarea mentalității la toate nivelurile: vor fi realizate cursuri de mentalitate deschisă în educație cu conducerea școlii, cu profesorii, elevii, părinții și personalul non-­didactic. Toate activitățile din proiect vor fi monitorizate și evaluate, măsurându-se impactul proiectului asupra elevilor și profesorilor. Proiectul Școala SuperTeach va fi implementat și în alte școli din țară, cu susținerea mediului privat, companii care investesc în creșterea calității educației românești.

de Oana Zapca – director executiv SuperTeach

Articolul integral poate fi citit în revista Tribuna Învățământului nr. 25-26 / ianuarie-februarie 2022

Distribuie acest articol!