SuperEroii lui Picurici fac educație pentru mediu curat

FLORIN ANTONESCU

Peste 900 de elevi din peste 170 de școli din toată țara participă la concursul național de desen „SuperEroii lui Picurici”, organizat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerul Educației și Cercetării, concurs înscris în campania națională de conștientizare și informare publică „Apa noastră”, apanoastra.ro, derulată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în perioada 2019-2021 ca parte a proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” (CIPN).

În concursul de desene sunt înscrise 447 de lucrări la categoria de la clasa pregătitoare la clasa a III-a și 478 de lucrări la categoria claselor de la a IV-a la a VI-a.

Startul s-a dat! Lucrările sunt expuse online, pe https://apanoastra.ro/concurs-supereroii-lui-picurici până la 22 martie, orele 22.00 (Ziua Internațională a Apei) și pot fi votate prin butonul „Vot”. Lucrările pot fi distribuite pe Facebook, utilizând butonul „Distribuie” disponibil pentru fiecare desen. Pe 26 martie, orele 15.00, vor fi afișate clasamentele finale. 40 de concurenți se vor califica la etapa națională.

Cu același scop educativ, a fost lansat jocul online Droplex, pe https://apanoastra.ro/droplex. Pe parcursul celor 20 de niveluri ale jocului, concurenții au de convins niște fermieri să depoziteze gunoiul de grajd încât să nu polueze apele. Jocul are un caracter aplicativ, învățându-i pe tineri să folosească bune practici agricole. Primii 20 de concurenți clasaţi (top players) vor fi premiaţi cu câte o tabletă. Se vor face două extrageri, iar îndemnul organizatorilor este „urmăriți regulamentul și comunicările de pe portal. Pe locuri, fiţi gata, succes!”

Momentul inaugural s-a desfășurat într-un spațiu prin excelență al educației, la Muzeul Național al Literaturii Române. Participanții au fost întâmpinați de conf. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul muzeului.

Din perspectiva inițiatorilor, Leonard Achiriloaiei,secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, a spus: „Tot mai mulți tineri sunt preocupați să protejeze mediul și vocile lor se fac auzite de către cei care încă nu au înțeles importanța acestui demers. Aceste rezultate ne încurajează să ne intensificăm eforturile, începând de la cele mai fragede vârste ale tinerilor. Copiii de astăzi sunt uimitori, prin deschiderea, sensibilitatea și creativitatea pe care o demonstrează, atunci când sunt implicați în teme de educație de mediu”.

Prof. Rodica Luminița Barcari, secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării, a subliniat: „Concursul SuperEroii lui Piciurici asigură complementaritatea educațională formală – nonformală, oferind tuturor un spațiu dedicat de aplicare a teoriei în practică, de formare și exersare a competențelor și de manifestare a capacității creative, integrate cum ar fi educația prin artă și educația prin joc. Ministerul Educației și Cercetării încurajează și susține demersurile educaționale, în parteneriat cu instituții guvernamentale și nonguvernamentale specializate și centrate pe tematica protejării mediului, cu speranță că, în acest mod, poate pregăti tânăra generație pentru a face față provocărilor viitoare”.

Cadrul evenimentului a fost asigurat de expoziția „Glass fish. Glass world”, cu lucrări de Mirela Trăistaru (reprezentanta României la bienala de la Lyon, 2019, ambasador al campaniei #apanoastra) și Cristi Farcaș.

Foto: Dan Vatamaniuc