Interviu cu FICE România – APEL către autorităţi pentru securitatea copiilor în spaţiul public

Prof. Marian Sutu, inspector general al ISJ Mehedinti

Domnule inspector general, am traversat un an școlar, mă refer la cel care s-a încheiat, caracterizat în mod special prin speranţe și o stare de espectativă generală. Cum credeţi că va fi anul 2013-2014?
Sunt convins că va fi unul mai bun, cu măsuri mai bune pentru educaţie. Este și o speranţă a mea să fie așa.
Se pare că, din nou, cuvântul de ordine și în această perioadă este austeritatea, în ciuda faptului că am fost anunţaţi că am ieșit din recesiune. Cât de pregătite sunt școlile pentru anul școlar care tocmai începe? Ce faceţi dvs. pentru ca sistemul, în judeţul dvs., să fie pe deplin pregătit pentru un nou an școlar?
Chiar dacă mai sunt aspecte de pus la punct în unele școli, în cea mai mare parte acestea sunt pregătite pentru începerea anului școlar. În pe­rioada următoare, inspectorii de sector vor moni­toriza mai ales prin vizite pregătirea școlilor, iar la nivel judeţean o echipă formată împre­ună cu prefectura judeţului va încerca să rezolve orice problemă apărută.
Domnule profesor, sunteţi mulţumit de rezultatele obţinute anul acesta în judeţul dvs. la titularizare și definitivat?
Nu pot fi mulţumit. Întotdeauna este loc de mai bine, cu atât mai mult atunci când sunt destul de slabe. Există discipline unde rezultatele sunt bune și foarte bune, dar avem și discipline cu rezultate slabe ale candidaţilor. În altă ordine de idei, la definitivat cu nota 7,95 nu promovezi examenul, deși nu este o notă mică.
Sunt mai slabe sau mai bune decât cele pe care le-au obţinut profesorii anul trecut?
Din păcate, trebuie să spun că nu am observat anul acesta o îmbunătăţire semnificativă compa­rativ cu anii trecuţi. Rezultatele de anul acesta sunt aproximativ la fel.
Sesiunea de toamnă a bacalaureatului s-a dovedit a fi un dezastru. Cum staţi la acest capitol? Cum vă explicaţi rezultatele slabe?
Nu stăm nici în judeţul Mehedinţi foarte bine. Avem un procent de 15,87% înainte de etapa de contestaţii, nu suntem mulţumiţi, dar aceasta este realitatea. Cât timp elevii nu vor înţelege că trebuie să se pregătească pentru a promova examenul, rezultatele vor fi cele pe care le avem acum.
Totuși majoritatea elevilor participanţi în această sesiune sunt fie din serii anterioare care au cam pierdut contactul cu școala, fie din mediul rural și astfel nu au putut, spre exemplu, să parti­cipe la programele de pregătire din vară organizate la nivelul unităţilor școlare, fie sunt (foarte mulţi) dintre cei care au intrat în clasa a IX-a cu un nivel sub 5 la disciplinele de examen și nu au reușit să recupereze suficient.
Cum comentaţi anunţul ministrului Educaţiei potrivit căruia, începând cu anul următor, participanţii la bacalaureat vor fi monitorizaţi și audio?
Nu am de ce să comentez acest anunţ. Vom respecta deciziile luate la nivel central. Oricum, în Mehedinţi bacalaureatul s-a desfășurat corect și rezultatele sunt reale.
Există probleme, la nivel naţional, cu clasa pregătitoare, în sensul că în multe zone, mai ales în rural, nu există spaţii amenajate corect, dar nici personal calificat. Cum staţi la nivelul judeţului Mehedinţi, atât în rural, cât și în urban?
În Mehedinţi, în mediul urban nu sunt probleme cu spaţiile amenajate pentru clasele pregătitoare și nici cu personalul calificat. S-au făcut eforturi în unele unităţi școlare și au fost amenajate inclusiv toalete adecvate pentru vârsta elevilor de clasă pregătitoare. În mediul rural este posibil, mai ales unde cursurile se desfășoară la simultan, ca spaţiul unde învaţă elevii să nu fie amenajat așa cum ne dorim și cum ar trebui, dar se fac eforturi pentru a îmbunătăţi acest aspect. Cadre didactice calificate avem însă în toate unităţile școlare, iar cursurile de formare din 2012 și 2013 au cuprins un număr suficient de cadre didactice pentru clasele pregătitoare.
Cum s-a rezolvat în Mehedinţi problema transportului elevilor și a navetei profesorilor?
În Mehedinţi există în acest moment 66 de microbuze relativ noi, sau mai bine zis în stare bună de funcţionare (și nu mă refer aici la cele tip ARO), existând solicitări și speranţe că vom mai primi încă 21 anul acesta. În ceea ce privește naveta profesorilor, aceasta se decontează de către unele școli, dar trebuie să recunosc faptul că sunt și localităţi unde nu a fost decontată naveta din lipsa banilor.
Care sunt urgenţele dvs. la acest început de an școlar? Pe ce direcţii va acţiona Inspectoratul Şcolar Judeţean pe care îl conduceţi în această primă etapă a noului an de studii?
ISJ Mehedinţi este preocupat în cel mai înalt grad de acoperirea tuturor posturilor didactice până la începutul cursurilor, dacă este posibil nu­mai cu cadre didactice calificate, fie că sunt pensio­nare sau nu.
Asigurarea de condiţii cât mai bune în unităţile școlare și diminuarea numărului de școli care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare.
Ce vă nemulţumește în mod special la nivel de inspectorat? Sunt convinsă că aţi avut deja ocazia să vă faceţi o idee din această perspectivă.
Activitatea extrem de încărcată pe o perioadă mică de timp, mă refer la cele trei luni, iunie, iulie și august, cu o responsabilitate foarte mare și o pre­siune și „atenţie” ridicată din partea tuturor. Această situaţie poate duce la greșeli neintenţionate, dar care pot avea consecinţe neplăcute.
Interviu realizat de
Marcela GHEORGHIU
 
 

Distribuie acest articol!