Marcarea zilei de 24 ianuarie – Unirea Principatelor Române – poate avea un rol educativ ieșit din rutina lecțiilor de școală. Elevi, profesori, părinți pot găsi sugestii în acest sens urmând oferta de evenimente organizate sub egida Ministerului Culturii. Reținem în acest sens:
Atelier de bricolaj, povești și poezie pentru copii la Muzeul Satului
Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti din București – ateliere pentru copii: bricolaj, coordonat de profesoara Luminita Voica; povești, coordonat de actorul Nae Alexandru; dans, coordonat de Simona Leasa, cu ansamblul folcloric Doinița.
Tot la Muzeul Satului, poate fi vizitată expoziția „Hora Unirii”, caracterizată prin punerea în valoare a colecțiilor de patrimoniu ale muzeului.
Acces gratuit la muzee, deschise inclusiv luni, 24 ianuarie
- Muzeul Național de Istorie a României din București – deschis și luni, 24 ianuarie, cu program obișnuit de vizitare, 09:00-17:00 (ultima intrare la
16:15 și acces gratuit. În mod special, este expusă una dintre capodoperele aflate în patrimoniul muzeului, tabloul „Proclamarea Unirii. 24 ianuarie 1859”, de Theodor Aman. - Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa – program special de vizitare luni, 24 ianuarie 2022: deschis între orele 10:00 și 18:00 (ultimul
vizitator va intra la ora 17:00). - Muzeul Național Brătianu – proiectul educational „Personalități ale Micii Uniri”, cu participarea elevilor de la Școala Gimnazială Vintilă Brătianu din Ștefănești, care prezintă eseuri despre personalități care au contribuit la realizarea Micii Uniri, între care Ion și Dumitru Brătianu, Nicolae Golescu, C.A. Rosetti.
- Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni – ateliere cu copiii din clasele primare de la Școala Primară din Ariușd și Școala Gimnazială Romulus Cioflec din Araci, județul Covasna, fiindu-le oferite filmele „Unirea pe înțelesul copiilor” și „Moș Ion Roată și Unirea”.
- Muzeul Oltului și Mureșului Superior, Miercurea Ciuc, județul Harghita – ateliere, activități creative și prezentări pe tema Unirii împreună cu elevii Școlii Gimnaziale Liviu Rebreanu din localitate; la Școala Gimnazială Romulus Cioflec, muzeul organizează ateliere și prezentări pe tema Unirii.
- Muzeul Național Bran – la 25 ianuarie, la Școal Gimnazială Nr.1 Gheorghe Crăciun din Zărnești, activitate realizată împreună cu elevii intitulată „Alexandru Ioan Cuza, făuritorul Unirii”.
„Cei cărora le datorăm România de astăzi”
Organizatorilor tuturor acțiunilor și tuturor participanților, ministrul culturii, Lucian Romașcanu, le adresează următorul mesaj: „Îi felicit pe colegii noștri pentru decizia de a marca această zi prin întâlniri, spectacole și proiecte care susțin și cultivă sentimentul de dragoste pentru țară. Este încă un mod de a ni-i aminti pe cei cărora le datorăm România de astăzi, oameni de cultură, oameni politici pe care i-a adus împreună dorința de a se regăsi într-un stat independent. Unirea a fost un proces, pornit de la oameni care vorbeau aceeași limbă, mânați de aceleași sentimente profunde și desăvârșit de mari personalități ale vremii, așa cum au fost Mihail Kogălniceanu, politicienii Manolache Epureanu și Anastasie Panu, Nicolae Golescu, C.A. Rosetti și, nu în ultimul rând, domnitorul Alexandru Ioan Cuza”.