Sugestie de educație artistică și socială, de pe Broadway la București

Sugestie de educație artistică și socială, de pe Broadway la București

Asociația Centrul Român pentru Educație Artistică și Socială CREAS lansează o campanie de conștientizare și sensibilizare cu tentă educativă vizând relaționarea cu persoane care suferă de tulburări psiho-emoționale, în condițiile în care „cazurile de depresie sunt tot mai răspândite și întâlnite inclusiv la pre-adolescenți”.

Ca mijloc de sugestie, CREAS, în parteneriat cu Teatrul Național de Operetă și Musical Ion Dacian, prezintă prima reprezentație la noi a musicalului „Next to Normal – (A)normal”, a cărui premieră pe Broadway s-a produs în 2008. Prima punere în scenă la București, sub forma unui spectacol concert, are loc pe data de 6 martie, de la ora 18:00, cu o distribuție de excepție. Biletele sunt puse în vânzare și pot fi achiziționate online.

„Next to Normal – (A)normal” este un musical american pe versuri de Brian Yorkey și muzică de Tom Kitt, musical laureat al Premiului Tony în 2009 și al Premiului Pulitzer pentru dramaturgie în 2010. The New York Times îl caracterizează drept „un musical curajos și uluitor. Este mai mult decât un musical la care vii și te simți bine: este un musical în care simți totul”.

În esență, subliniază promotorii lui în România, „Next to Normal – (A)normal spune povestea unei femei obișnuite (Diana Goodman), soție și mamă, care luptă să depășească un eveniment profund din viața ei și impactul acestuia asupra întregii familii. O poveste emoționantă, dar și plină de umor, despre o familie care încearcă să facă față unei situații care nu este normală, dar de înțeles. Un musical surprinzător și original, în care momentele comice alternează cu emoțiile sincere”.

Din distribuția primei reprezentații fac parte Anca Florescu (Diana Goodman), Adrian Nour (Dan Goodman), Sidonia Doica (Natalie Goodman), Lucian Ionescu (Gabe Goodman), Cătălin Petrescu (Doctor Madden), Andrei Miercure (Henry). Spectacolul beneficiază de participarea specială a orchestrei Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”. Proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Parteneri sunt Asociația Estuar, UNATC „I.L. Caragiale”, Fullbright Romania, Asociația Equilibrum.

Biletele pot fi achiziționate la: Next to Normal – (A)normal, 6 martie 2021, Teatrul Național de Operetă și Musical Ion Dacian, Bucuresti (ticketstore.ro) sau de la casa de bilete a Teatrului Național de Operetă și Musical Ion Dacian.

Educație prin cultură pentru prevenirea abandonului școlar 

Asociația CREAS reamintește că „a fost înființată în anul 2011, din inițiativa artiștilor Victor Bucur și Daniel Burcea, și își propune crearea, promovare și încurajarea formelor alternative de exprimare artistică în spațiul românesc, în mod special a teatrului muzical. O direcție complementară este dezvoltarea programelor de educație prin cultură pentru a contribui la combaterea discriminării sociale, etnice, de gen și pentru prevenirea abandonului școlar.  Actorul Victor Bucur este inițiatorul și coordonatorul proiectului Next to Normal – (A)normal, semnând, totodată, și regia spectacolului. Absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București, Victor Bucur și-a completat studiile cu o serie de workshop-uri de specializare în Commedia dell’Arte și canto clasic. Proiectul face parte din procesul de cercetare și elaborare a tezei sale de doctorat, care are ca temă Arta actorului muzical”.