
Foto: ANOSR
Sub egida Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), se desfășoară în aceste zile conferința națională „Învățământul superior din România, competitiv în noul Spațiu European al Educației”, organizată în parteneriat cu Consiliul Național al Rectorilor, sub egida proiectului România Educată. Conferința dezbate subiecte precum „Viitorul Alianțelor de Universități Europene și impactul lor în rândul comunității universitare”, „Angajabilitatea studenților: care este măsura colaborării dintre universități și piața muncii și cum punem în centru studenții?”, „Fenomenul Brain Drain sau cum asigurăm circulația creierelor înspre România”, „Cum arată universitatea inovativă a viitorului?”, „Dimensiunea socială a educației”.
Sunt reprezentate Administrația Prezidențială, Ministerul Educației (ME), Reprezentanța Comisiei Europene în România, Organizația Europeană a Studenților (European Students’ Union, ESU), Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU), Autoritatea Naţională pentru Calificări (ANC), Consiliul Național de Statistică și Prognoză în Învățământul Superior (CNSPIS), Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), Federația Națională Sindicală Alma Mater, Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP).
Președintele ANOSR, Horia Onița, a reliefat deschiderile reuniunii către viitorul învățământului nostru superior, pornind de la realitățile contextului actual.
Consilierul prezidențial Ligia Deca a evidențiat imperativul integrării învățământului superior românesc în Europa Inovativă, Europa Incluzivă și Europa Interconectată, cu sublinierea că, din toamnă, bază de referință în acest sens va fi reprezentată de operaționalizarea proiectului România Educată.
Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a semnalat că este necesară începerea consultărilor pentru operaționalizarea măsurilor pe care le cuprinde proiectul România Educată. Pentru aceasta, a accentuat, este nevoie de resurse: „Din fericire, alături de bugetul național (care este atât cât este, noi, toți, dorim să fie mai mare), alături de resursele europene clasice, avem și această oportunitate a Planului Național de Redresare și Reziliență, care trebuie să se constituie într-un suport financiar care să genereze acea ruptură de ritm din perspectiva schimbărilor pe care le considerăm atât de necesare și despre care vorbim”.
În calitate de președinte al Consiliului Național al Rectorilor, prof. univ. dr. Daniel David s-a referit la misiunea universității și a semnalat: „Noi vrem ca absolvenții de facultate să fie buni specialiști, dar vrem să fie și buni cetățeni și mai vrem ca peste 5-10 ani să înțeleagă noua știință, cunoașterea de la vremea respectivă și chiar să contribuie la ea. Ei nu trebuie să dobândească doar cunoștințe, ci modalitatea de a genera cunoștințe. Laboratoarele didactice și de cercetare sunt fundamentale și sper ca în PNRR, Ministerul Educației să susțină un program de dotare a laboratoarelor în universități”.