Studiu internațional privind efectele izolării asupra elevilor

FLORIN ANTONESCU

Rețeaua Europeană pentru Psihiatrie Psihodinamică (European Network for Psychodynamic Psychiatry – NetforPP), cu sediul în Roma (Italia), derulează cercetarea internațională „Viața mea în izolare”, autori dr. Annelore Homberg – președintele NetforPP, profesorii Lauro Quadrana, Olivia Cox, Sara Fabbri, Elena Monducci – de la Universitatea Sapienza din Roma.

Obiectivul studiului îl reprezintă evaluarea posibilelor „repercusiuni psihologice și sociale ale perioadei de izolare determinate de pandemia de coronavirus asupra elevilor din ciclurile gimnazial și liceal”. Metoda de aplicare este pe bază de chestionar: it.surveymonkey.com/r/DRD6VWR, aplicat în țări europene. În România, cercetarea este coordonată de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii. Asociația are ca parteneri unități de învățământ preuniversitar din județele Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, inspectoratele școlare ale județelor Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, centrele de informare europeană Europe Direct din Arad și din Regiunea Centru, Clubul de presă Valea Jiului. Asociația Timișoara 2021 lansează un apel către unitățile și instituțiile de învățământ din toată țara „să susțină această cercetare europeană. Perioada de colectare a răspunsurilor este luna iunie, iar la finalizarea studiului, NetforPP va pune la dispoziție concluziile studiului”.

Maria Vulcan, coordonatorul proiectului la nivel national: „Credem că este important ca acest chestionar să ajungă la cât mai mulți tineri. Numărul răspunsurilor contează pentru a realiza un studiu cât mai relevant, dar, în același timp, credem că este și mai important pentru copiii și tinerii noștri să poată să exprime ceea ce simt legat de contextul excepțional în care ne aflăm. Rezultatele obținute ne-ar putea determina să găsim noi soluții pentru a răspunde nevoilor lor, prin adaptarea programelor și proiectelor noastre”.

Până în prezent, chestionarul a fost aplicat în Italia (Roma, Florența) și în Spania (Barcelona). Sunt în curs demersuri pentru aplicare în Croația, prin Asociația Rijeka 2020 – Capitală Europeană a Culturii.