Inteligența creativă a primit noi confirmări prin ediția 2023 a concursului internațional Hard & Soft, organizat de Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor a Universității Ștefan cel Mare din Suceava.
Au concurat 11 echipe internaționale, formate din câte patru studenți. Competiția a constat din conceperea și realizarea unui vehicul electric folosind elemente hardware impuse, la care au putut adăuga un număr limitat de alte componente. Pentru aceasta, concurenții au avut la dispoziție cinci zile. La sfârșit, modelele create au fost supuse unor demonstrații într-o prezentare publică.
Juriul care a evaluat lucrările a avut componență internațională, format din nume de prestigiu de la universități și companii de succes europene: Nicolae Bogdan Foica, Jaime Feller Goudie și Swornim Shrestha (ServiceXpert GmbH Munich, Germania), Vlad Alexandru Voiculescu (Cognizant Mobility GmbH Munich, Germania), Ladislau Matekovits (Politecnico di Torino, Italia), Oliver Faust (Anglia Ruskin University din Cambridge, Marea Britanie).
Concursul a fost câștigat de echipa Timișoara ETC, cu 161 de puncte. Pe locurile următoare s-au clasat echipele: Iași, cu 140 de puncte; București 1, cu 134 de puncte; Timișoara 1, cu 126 de puncte; Suceava 1, cu 104 puncte; București 2, cu 102 puncte; Cluj-Napoca, cu 101 puncte; Chișinău 1, cu 99 de puncte; Chișinău 2, cu 73 de puncte; Odessa, cu 71 de puncte; Suceava 2, cu 68 de puncte. De asemenea, echipa București 2 a obținut Premiul Special Clean Energy, iar echipa din Odessa a obținut Premiul Special Indomitable Spirit.
Concursul a beneficiat de sprijinul asigurat de Ministerul Educației, Primăria Municipiului Suceava, Consiliul Local Suceava, Consiliul Județean Suceava, Academia de Științe Tehnice din România, precum şi de mai multor firme, pentru care sprijinirea, încurajarea și afirmarea tinerelor talente a devenit o tradiție. O dovadă în acest sens este că, la festivitatea de decernare a premiilor, desfășurată la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, au participat reprezentanți ai companiilor Arbos Transilvania Software, Assist Innovative Minds, Cognizant Mobility România, Computer Voice Systems, Continental România, eConfaire Immersive Design, Egger, Electroalfa, Expertware, IMS Maxims, Netcom Activ, Powertrace, ServiceXpert GmbH.