Performanțe apreciate, premiate pe plan internațional ale unor studenți români au primit o recunoaștere de ansamblu prin acordarea dreptului de organizare de către România a proximei ediții a competiției în care studenții noștri se impun mereu în poziții de top: Solar Décathlon Europe, campionatul mondial al caselor eficiente energetic. Ediția care vine este București 2023. Meritul este al performerilor studenți cercetători, constructori, arhitecți de la Universitatea Tehnică de Construcții din București și de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București, componenți ai echipei EFdeN.
Laureații eficienței energetice
România a mai organizat competiții și alte evenimente de rang mondial: olimpiade internaționale, festivaluri, concursuri etc. Totodată, competitori români olimpici, inventatori au obținut (obțin constant) premii în astfel de competiții desfășurate în lume. În cazul de față, sunt de remarcat două aspecte care dau greutate performanței mondiale la zi și o individualizează la un nivel superlativ:
1) Atribuirea organizării celei mai mari competiții internaționale a caselor solare, tehnologiei la cel mai înalt nivel cunoscut și sustenabilității în construcții – atribuirea ca atare! – este un premiu care certifică o valoare. În general, statutul de organizator al unui eveniment se atribuie după criterii exterioare obiectului de activitate al evenimentului, dominante fiind criteriile financiare și cele geopolitice. Țara gazdă primește organizarea. De data aceasta, studenții, prin performanțe acumulate, au câștigat organizarea pentru România.
2) Performanța odată premiată rămâne suficientă sieși. Cerința aplicabilității, chiar accentuată, trece sporadic și speculativ dincolo de limitele concursului. Transferul producțiilor de festival și de târg nu depășește ocazionalul. Acum, performanțele studenților constructori și arhitecți români, deveniți profesioniști atestați, există dincolo de competițiile în care au fost obținute și își susțin valoarea fiindcă folosesc la ceva – casa solară numită Prispa, prezentată în ediția 2012 a competiției organizate atunci la Madrid, face curând 20 de ani de când este integrată ca locuință în județul Bacău; casa solară EFdeN, concurentă la Versailles în 2014, a devenit Centrul de Cercetare a Condițiilor de Confort EFdeN 4C, funcțional în campusul căruia metonimic i-a transmis numele, din incinta Facultății de Inginerie a Instalațiilor a Universității Tehnice de Construcții din București; casa solară EFdeN Signature, realizare premiată la ediția Dubai 2018, îi este vecină în același campus, cu aceeași deschidere către cunoaștere, cercetare, creație.
De-a lungul anilor, într-o participare de aproape un deceniu la nivelul cel mai înalt al creativității în domeniul de mare viitor al eficienței energetice, România a obținut 35 de premii internaționale.
Inteligență și rezistență
Solar Décathlon Europe este în egală măsură o competiție de inteligență și de rezistență. Echipele au la dispoziție doi ani ca să proiecteze și să ridice casele solare la ele acasă și să le prezinte publicului, apoi să le demonteze complet, să le ducă la locul finalei, acolo să le reconstruiască și chiar să le locuiască cineva folosind toate instalațiile și dotările și în același timp să le lase deschise publicului pentru vizitare și juriului pentru evaluare, să le demonteze la final, să le ducă înapoi acasă și să le reconstruiască pentru folosință. În tot acest timp, subliniază organizatorii, echipele de studenți sunt multidisciplinare și se constituie în companii reale (nu firme de exercițiu!), „cu departamente care acoperă toate competențele necesare punerii pe piață a unui produs, de la proiectare și construcție, până la marketing și comunicare“. Casele trebuie să fie proiectate și construite de fiecare dată în funcție de specificul climatic, geografic etc. al țării în care se urmează să se desfășoare finala mondială. Absolut toată lucrarea – proiectat, montat acasă, demontat până la ultimul șurub, încărcat, transportat, descărcat, construit iar de la zero până la funcționare deplină, trecut prin probe, iar desfăcut, cărat înapoi, refăcut – revine studenților competitori. Probele de concurs sunt zece (de unde și denumirea competiției), elecvente în domenii precum arhitectură, integrare în mediul construit, inginerie, inovație, sustenabilitate, viabilitate pe piețele economice etc.
Cu aplicare la competiția finală de la București, 2022 este prevăzut ca anul construcțiilor la nivel național, în fiecare țară participantă. Organizatorii români vor avea un cuvânt decisiv în selectarea a 20 de echipe de studenți cu construcțiile lor. Vor veni la noi în 2023 când, pentru două săptămâni, capitala noastră va fi și capitala cu cea mai mare concentrare de locuințe sustenabile, eficiente energetic.
Dincolo de palmaresul competiției, în urmă va rămâne o cantitate apreciabilă de cunoaștere asupra direcțiilor de urmat. Fiind prevăzută realizarea lucrărilor în funcție de specificul țării gazdă, vor rezulta informații, concluzii, învățăminte valorificabile în strategii și politici naționale de profil.
Cum spune ing. Claudiu Butacu, în calitate de cofondator și conducător al Asociației EFdeN, vom avea ocazia să vedem la noi cum vor arăta așezările viitorului.
Articolul integral poate fi citit în revista Tribuna Învățământului nr. 17 – mai 2021