Lansată în dezbatere publică de către Ministerul Educației în Săptămâna Mare dinaintea Sfintelor Paști, Strategia Națională de Educație Parentală a fost aspru criticată de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), care a cerut retragerea documentului și sancționarea autorilor.
Strategia menționează că educația adulților, cu excepția unor programe de promovare profesională, nu poate deveni obligatorie, dar, în același timp, afirmă principiul educației permanente ca punct central. Nu este admisibilă obligarea părinților la aceste cursuri, întrucât ar întări tendința oricum crescândă a statului de a interveni, prin forța de coerciție a legii, într-un domeniu extrem de critic al vieții private.
Cea mai îngrijorătoare prevedere rămâne însă cea referitoare la externalizarea serviciilor de educație parentală, respectiv la „formarea de formatori și persoane care să fie specializate în domeniul educației parentale, acestea urmând să țină cursuri cu părinții”. În comunicatul AUR se specifică că este o certitudine faptul că majoritatea educatorilor parentali vor proveni din mediul asociativ/ONG. „Așa cum rezultă din experiența avută cu educația sexuală în alte țări și chiar în România, singurele ONG-uri care au capacitatea de a furniza resursă umană consistentă și interesul de a promova asemenea viziuni sunt ONG-urile susținute de instituțiile internaționale și de marile rețele filantropice seculariste”, a precizat președintele AUR, George Simion.
În plus, „Strategie Națională de Educație Parentală nu are origine națională, ci este una de influență externă. Strategia face referire în mod insistent la standarde internaționale de parentalitate și își propune ca părinții să fie aduși la nivelul acestora, prin folosirea de modele din alte state sau, în cel mai bun caz, prin adaptarea acestor modele și tehnici la specificul și ethosul nostru educațional.
Întocmai ca în cazul notoriu al standardelor OMS privind educația sexuală, aceste standarde de parentalitate sunt un produs al gândirii radical seculariste, nefiind compatibile cu valorile majorității românilor. Pur și simplu, se încearcă reeducarea părinților și relativizarea valorilor creștine și tradiționale ale familiei, ceea ce este abominabil”, a precizat, potrivit potrivit Digi24, la rândul său, Claudiu Târziu, lider al grupului AUR din Senat.
Drept consecință, AUR trage un semnal de alarmă cu privire la principalul scop al aceste strategii, și anume „realizarea interesului superior al copilului”, care, subliniază aceștia într-un comunicat de presă, poate fi atins numai prin promovarea și sprijinirea familiei naturale, întemeiate pe căsătorie.
Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică Strategia Națională „Părinți educați, copii fericiți” pe 20 aprilie. Documentul va rămâne în consultare publică până pe 2 mai 2022.