
Foto: Guvernul României
Executivul a decis prin ordonanță de urgență acordarea unui stimulent de 1500 de lei pentru părinții aflați în concediu de creștere a copilului, dacă revin la lucru până împlinește copilul șase luni.
Ministrul muncii și protecției sociale, Raluca Turcan, oferă detalii: „Este o măsură activă, care încurajează întoarcerea la muncă. De asemenea, contribuie la creșterea veniturilor părinților, scade riscul deprofesionalizării și asigură o forță de muncă necesară în momentul de față la nivelul angajatorului. Se acordă un stimulent de 1.500 de lei, în locul stimulentului de 650 de lei, dacă părinții aleg să se întoarcă la muncă mai devreme de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni (un an, în cazul copilului cu handicap), stimulent care se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități; se menține stimulentul de 650 de lei pentru părinții care revin în activitate până la împlinirea vârstei de 2 ani de către copil. De asemenea, același stimulent va fi plătit părinților care revin în activitate după împlinirea de către copil a vârstei de șase luni (până la doi ani) sau, în cazul copilului cu dizabilități, de la un an până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani. Această ordonanță aduce și un stimulent de inserție de 650 de lei pentru părinții care se întorc la lucru în perioada în care sunt îndreptățiți să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului cu dizabilități, cu vârstă cuprinsă între 3 și 7 ani. Alte prevederi din această ordonanță de urgență țin de faptul că se ia în calcul și perioada în care părinții au fost în șomaj tehnic la calculul perioadei pentru stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului. De asemenea, odată ce părintele s-a întors la muncă mai devreme de împlinirea vârstei de 6 luni a copilului, dar nu din vina lui își pierde locul de muncă și în intervalul de doi ani își regăsește un alt loc de muncă, atunci poate să beneficieze de acest stimul de inserție. În concluzie, aceasta este o primă măsură dintr-un set de măsuri active pe care guvernul le are în vedere pentru a crește gradul de ocupare, pentru a stimula viața activă, pentru a încuraja munca și pentru a încerca să direcționăm oamenii din România care în momentul de față se află în situații de relație directă cu statul, de dependență de stat, cum ar fi plata șomajului, plata ajutorului social, să se întoarcă spre muncă și, în felul acesta, să treacă și la un nivel superior de venituri și, în același timp, veniturile statului să aibă de câștigat”.
Cât privește impactul estimate al noilor măsuri, ministrul Raluca Turcan subliniază: „În momentul de faţă, există aproximativ 158.000 de persoane beneficiare de indemnizația pentru creșterea copilului. Noi estimăm că de acest stimulent vor beneficia aproximativ 20.000 de persoane. În aceste condiții, impactul pentru bugetul statului ar fi pozitiv, cu aproximativ 100 de milioane de lei pe an. În acelaşi timp, am ales acest plafon de 1.500 de lei tocmai pentru că el este suficient pentru a apela la servicii de supraveghere a copilului, dacă aleg să se întoarcă la muncă. Ministerul Muncii pregătește un alt proiect de lege prin care dorim să legalizăm activitățile casnice, să le facilităm, astfel încât să existe o relație contractuală mult mai simplă între două persoane fizice care aleg să desfășoare împreună activități casnice, inclusiv de menaj sau supraveghere a copilului”.