Sprijin pentru adolescenții dependenți și pentru părinții lor

Adolescenții dependenți și părinții lor au de-acum la dispoziție un centru de informare și suport în zona Titan din București, în cadrul Centrului ARAS Titan. Noul centru se numește (IN)Dependeţe și a fost realizat de Asociația Zi de Bine, în colaborare cu Asociația Română Anti-SIDA.

Centrul este „un spațiu de întâlnire și consiliere pentru părinți și copii. În plus, pentru a crea o rețea de educare și sprijin în acest domeniu, în perioada imediat următoare se vor recruta și forma educatori din rândul tinerilor și părinților”. Un prim grup de suport pentru părinții adolescenților dependenți a și fost organizat. Părinții beneficiari au primit sugestii și soluții despre cum pot să recunoască comportamentul tinerilor și cum să comunice cu ei, pentru a-i ajuta să depășească această perioadă din viața lor.

Ateliere de formare pentru adulți care interacționează cu tineri

Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de Bine: „Ușile noului centru pentru adolescenții dependenți care au nevoie de sprijin în lupta cu substanțele interzise, dar și pentru părinții lor, care vor să afle cum le pot fi alături, sunt deschise de astăzi. Iar reacțiile pe care le-am primit de la părinți și profesori de când am demarat acest proiect ne-au vorbit, o dată în plus, despre necesitatea unui astfel de proiect. Mai mult decât atât, numărul mare de solicitări care vin din afara Bucureștiului ne-au determinat să luăm în calcul organizarea de ateliere de formare în acest domeniu pentru toți adulții care interacționează cu tinerii și care vor să afle cum pot diminua efectele acestui adevărat fenomen care riscă să afecteze o întreagă generație.

Monica Dan, psihoterapeut ARAS: „Primul pas al proiectului de prevenire a consumului de droguri și consecințelor asociate consumului, a fost făcut prin reconstruirea din temelii și amenajarea centrului ARAS Titan. Atelierele (IN)Dependențe sunt la început de drum și vor ajuta enorm comunicarea tineri-părinți, contribuind astfel la răspunsul dat urgenței de sănătate publică reprezentate de consumul de droguri problematic în rândul tinerilor.”

Proiectul (IN)Dependețe a fost susținut de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank și Leroy Merlin, care au oferit 40.000 de euro pentru implementare.

Cei care doresc să susțină proiectele realizate de Asociația Zi de Bine o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845, prin donarea zilei de naștere sau prin completarea formularului 230, prin care pot redirecționa, gratuit, 3,5% din impozitul pe venit către o cauza socială. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.

Distribuie acest articol!