17 decembrie 2024Meridiane
Sprijin financiar pentru profesorii care predau limba română în alte țări

Foto: Rumänische Schule München

Susținerea elevilor români și a profesorilor lor din învățământul preuniversitar din alte țări, precum și internaționalizarea învățământului nostru superior sunt vizate prin noua hotărâre de guvern „privind condiţiile de finanţare a burselor de studii, a stagiilor de specializare şi de formare profesională/perfecţionare acordate românilor de pretutindeni şi cetăţenilor străini”.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Mihai Constantin, subliniază: „Guvernul a actualizat condițiile de finanțare pentru bursele de studii şi stagiile de specializare şi de formare profesională, inclusiv cuantumul bursei lunare pe care Ministerul Educației le acordă anual atât românilor din afara țârii, cât şi cetățenilor străini. Bursele includ cheltuieli de școlarizare, inclusiv pentru cursul de inițiere în limba română, facilități de transport public, local, rutier, naval, cu metroul sau feroviar, bursă lunară în cuantum egal cu bursa socială minimă, iar această bursă poate fi cumulată cu burse de excelență sau de merit. Totodată, cadrele didactice care predau limba română în afara granițelor vor beneficia de stagii de specializare și de formare profesională, de indemnizație echivalentă cu bursa socială pentru studenți, o sumă fixă de 100 euro per participant pentru transportul internațional.”

Guvernul precizează că prin actual hotărâre „a actualizat condițiile de finanțare pentru bursele de studii și stagiile de specializare și de formare profesională/perfecționare, inclusiv cuantumul bursei lunare, pe care Ministerul Educației le acordă anual atât românilor din afara țării, cât și cetățenilor străini.
Măsura are în vedere adaptarea la realitățile socio-economice și vizează promovarea internaționalizării învățământului superior și a schimbului de studenți, prin bursele de studii și stagiile acordate reciproc sau unilateral de Guvernul României, precum și promovarea identității etnice, culturale și lingvistice române, menținerea legăturii cu românii din diaspora și stimularea întoarcerii acestora în țară.
Astfel, elevii români de pretutindeni și elevii străini (înscriși în învățământul preuniversitar din România în baza unor acorduri bilaterale) pot beneficia de burse pentru continuarea studiilor în liceele de stat din România, începând cu clasa a IX-a sau a X-a, învățământ cu frecvență zi. Bursele includ: cheltuieli de școlarizare, inclusiv pentru cursul de inițiere în limba română; facilități de transport public(local, rutier, naval, cu metroul și feroviar), bursă lunară, în cuantum egal cu bursa socială minimă.
De asemenea, Ministerul Educației acordă anual burse pentru studenții românii de pretutindeni, precum și studenților străini care studiază în instituțiile de învățământ superior de stat din România, în baza unui ordin comun cu Ministerul Afacerilor Externe. Bursele se asigură locuri fără taxe de școlarizare, cu bursă lunară sau de locuri fără taxe de școlarizare, fără bursă lunară.
Studenții români din străinătate înmatriculați în România pot participa la programele de formare psihopedagogică contra cost, la același nivel de taxă ca și cetățenii români.
Ministerul Educației oferă anual stagii de specializare și formare profesională. Beneficiarii au următoarele facilități: cheltuieli de şcolarizare pe întreaga perioadă a stagiului, cheltuieli de cazare în cămine studențeşti, în limita subvenției stabilite în Legea învățământului superior, bursă lunară, în limita numărului de locuri aprobat, bursă lunară, în cuantum cel puțin egal cu minimul bursei sociale.
De asemenea, cadrele didactice care predau limba română sau în limba română în instituții de învățământ preuniversitar din străinătate pot primi sprijin financiar pentru stagiile de specializare și formare profesională, constând în cheltuieli de organizare a stagiului (costuri cu formatorii, materiale didactice, vizite de studiu, cazarea în cămine universitare și masă la cantinele universitare), indemnizație echivalentă cu bursa sociale pentru studenți, o sumă fixă de 100 euro/participant pentru transport internațional.
Totodată, potrivit hotărârii, Ministerul Educației poate acorda anual burse cetățenilor străini. Aceste burse sunt oferite pentru locuri de studii cu sau fără plata taxelor de școlarizare.
Cetățenii străini pot beneficia, de asemenea, de stagii de specializare și formare profesională/perfecționare. Pentru stagiile de specializare, condițiile financiare includ: cheltuieli de școlarizare pe durata stagiului, cheltuieli de cazare în cămine studențești, în limita subvenției lege, bursa lunară, cel puțin egală cu bursa socială minimă. Pentru stagiile de formare profesională/perfecționare a cadrelor didactice, condițiile financiare includ: indemnizație de 400 euro, indemnizație de cazare de 200 euro/participant. Bursa lunară nu poate fi cumulată cu alte burse.
Facilitățile acordate pot înceta prin act administrativ al instituției de învățământ superior în cazurile în care beneficiarul încalcă regulamentele sau la cererea sa. Finanțarea nu poate fi redobândită după încetarea stagiului”.

Distribuie acest articol!