Interviu cu prof. dr. Constantin Tudor, inspectorul şcolar general al ISJ Călăraşi
Stimate domnule inspector general, chiar dacă şcoala este în vacanţă, activitatea inspectoratelor şcolare din ţară e departe de a se relaxa. Ce se află în momentul de faţă pe agenda dvs. de lucru, pe agenda ISJ Călăraşi?
Afirmaţia dumneavoastră corespunde realităţii. Vara aceasta, mai mult ca oricare alta, este plină de acţiuni naţionale în care sunt angrenate inspectoratele şcolare. Mă refer aici la examenele naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi pentru cei care au absolvit liceul (certificarea competenţelor profesionale şi bacalaureatul), precum şi la concursurile naţionale de titularizare în învăţământ şi definitivat, acest din urmă concurs desfăşurându-se chiar în aceste zile. În plus, pentru noi, cei de la ISJ Călăraşi, mai există o acţiune de interes naţional, care se va desfăşura în perioada 8-10 august. Este vorba despre cea de-a XXIV-a ediţie a Concursului naţional de fizică şi chimie pentru elevii de gimnaziu din lumea satelor Impuls perpetuum, care în acest an se desfăşoară în organizarea ISJ Călăraşi. Şi dacă vă mai spun că pe 16 august încep probele pentru sesiunea de toamnă a bacalaureatului, avem o imagine mai aproape de realitate a acestei adevărată „vară fierbinte” pentru învăţământul românesc!
Şi fiindcă tot aţi amintit de examenul naţional de bacalaureat, sunteţi mulţumit de rezultatele obţinute de elevii călărăşeni în prima sesiune? Sunt acestea superioare celor înregistrate anul trecut?
Dacă ar fi vorba doar de rezultatele strict statistice, ar trebui să ne declarăm mulţumiţi, întrucât rezultatele din acest an sunt cu puţin peste cele de anul trecut (56,63% în 2015; 56,84% în 2016). În schimb, dacă analizăm sub aspectul nivelului instruirii şi al competenţelor acumulate de tinerii noştri pe perioada studiilor liceale, aici mai sunt încă multe lucruri de pus la punct atât în ceea ce priveşte restructurarea planurilor de învăţământ şi a programelor disciplinelor şcolare, cât şi în creşterea interesului pentru şcoală din partea partenerilor noştri, gândindu-mă aici la autorităţi locale şi familie. Normal că şi noi, cadrele didactice, trebuie să depăşim atitudinea de multe ori contemplativă şi să o înlocuim cu una proactivă.
Care sunt rezultatele obţinute de candidaţii înscrişi la examenul de titularizare în judeţul Călăraşi? Cât de mulţumit sunteţi de ele?
Eu cred că şi sistemul de organizare a Concursului naţional de titularizare ar trebui regândit. Când fac această afirmaţie am în vedere situaţia concretă de la Călăraşi. Astfel, de câţiva ani buni, noi suntem corecţi şi scoatem la concurs toate posturile vacante (peste 300 numai în acest an). În schimb, metodologia nepermiţându-ne să formulăm condiţionări speciale, locurile vacante sunt obţinute, prin concurs, de candidaţi din Capitală, precum şi din judeţele Constanţa, Argeş şi Dolj, ca să dau doar câteva exemple, care mai apoi se detaşează pe posturi apropiate domiciliului lor, iar noi suntem nevoiţi să apelăm la suplinitori, mulţi dintre ei necalificaţi. Şi de aici şi rezultatele noastre mai modeste, în comparaţie cu alte judeţe. Concret, la concursul din acest an, procentul celor care au obţinut note de peste 5 este de 56%, dar cei cu note peste 7 înregistrează doar un procent de 21,14%, ceea ce ne situează pe ultimul loc la nivel naţional. Şi dacă afirm că cei mai mulţi dintre candidaţii cu note slabe şi foarte slabe sunt absolvenţi ai fostelor facultăţi private „mamut”, dar pe care noi suntem obligaţi să îi folosim ca suplinitori, veţi înţelege în ce situaţie ne aflăm la nivelul judeţului cu resursa umană din învăţământ.
Ne aflăm în vacanţă, dar noul an şcolar se apropie cu paşi repezi. Cum stă judeţul Călăraşi la capitolul infrastructură şcolară? Care sunt urgenţele din acest punct de vedere şi zonele nevralgice din judeţ?
După cum s-a discutat şi la ultima videoconferinţă organizată la nivelul Ministerului Educaţiei, chiar dacă suntem încă prinşi cu examene şi concursuri naţionale, nu trebuie să uităm că noul an şcolar bate deja la uşă. În acest sens, şi noi realizăm în această perioadă un ultim inventar al situaţiilor în care este nevoie de intervenţia autorităţilor locale pentru remedierea deficienţelor care împiedică acordarea autorizaţiilor sanitare sau ISU. Din păcate, şi în acest an şcolar vor fi şcoli care vor funcţiona fără autorizaţie sanitară, şi acest lucru nu din cauza localurilor de şcoli, ci a infrastructurii locale. Spre exemplu, la nivelul comunei Ileana, apa, care se asigură în sistem centralizat, nu îndeplineşte cerinţele minime pentru a fi declarată potabilă şi din acest motiv DSP-ul judeţean nu autorizează sanitar funcţionarea şcolii gimnaziale din comună! Şi asemenea cazuri mai există. Se fac acum eforturi de către UAT-urile unde mai avem probleme pentru ca situaţiile să fie remediate. Noi sperăm ca în anul şcolar 2016-2017 peste 90% dintre elevii judeţului să frecventeze unităţi de învăţământ autorizate din punct de vedere sanitar.
Fenomenul abandonului şcolar este prezent la nivelul întregi ţări. Cum stă Călăraşiul la acest capitol în momentul de faţă?
Într-adevăr, abandonul şcolar este o problemă şi la nivelul judeţului Călăraşi, în sensul că peste 6% dintre absolvenţii de gimnaziu, sub diverse motive, nu se mai regăsesc printre cursanţii de liceu sau şcoli profesionale. Pentru mulţi dintre aceştia se motivează faptul că au părăsit ţara împreună cu părinţii, iar cei care provin din familii foarte sărace nu mai sunt lăsaţi de părinţi să frecventeze şcoala, preferând să-i folosească la diferite munci. Este adevărat că nici primarii nu folosesc prevederile din Legea 1/2011 pentru a-i amenda pe acei părinţi care nu-şi trimit copiii la şcoală, cum la fel de adevărat este că nici nu ar avea aceşti părinţi cu ce să plătească amenda! Consider totuşi că măsurile de stimulare a frecventării de către tineri a liceelor şi şcolilor profesionale prin bursele acordate de stat sunt de natură să mai atenueze fenomenul abandonului şcolar.
Ce proiecte şi programe va derula ISJ Călăraşi în noul an şcolar?
În primul rând, vom intensifica colaborările cu toate structurile autorităţilor locale şi ale societăţii civile interesate în susţinerea familiilor cu probleme economico-sociale. Suntem interesaţi de promovarea la nivel local a programelor şi proiectelor educaţionale gen „Toţi copii în grădiniţe” sau „A doua şansă”. Totodată, intenţionăm să depunem proiecte pe noul Program POCU, Axa prioritară 6, Obiectivul specific 6.3 privitor la reducerea părăsirii timpurii a şcolii prin măsuri integrate.
Cum colaboraţi cu autorităţile locale?
Pot afirma că avem o colaborare de excepţie cu Consiliul Judeţean Călăraşi, susţinător al excelenţei şcolare şi finanţator al multor acţiuni educaţionale de interes judeţean. De asemenea, cu mai toţi primarii din judeţ avem relaţii instituţionale corecte, orientate spre buna funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, în beneficiul locuitorilor satelor şi oraşelor din judeţ.
Interviu realizat de Marcela GHEORGHIU