Surse oficiale din Ministerul Educației au anunțat că elevilor le va fi încheiată o singură medie pe tot parcursul anului școlar, iar tezele nu mai sunt obligatorii, profesorii fiind cei care vor hotărî cum și câte evaluări va face. Aceleași surse au declarant, potrivit hotnews, că urmează să fie anunțată modificarea Regulamentului-cadru de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar (ROFUIP). Modificările sunt rezultatul analizelor făcute de specialiștii în științele educației. Reaminitim că, la finalul lunii martie, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că structura anului școlar va fi schimbată radical, în sensul că semestrele vor fi împărțite în cinci module care vor alterna cu tot atâtea vacanțe.
„S-a conturat decizia că va exista o singură medie pe tot parcursul anului școlar, așa cum este în mai multe state, și va fi eliminată obligativitatea tezelor”, a spus sursa citată, potrivit aceluiaș site de știri, care a explicat că motivele pentru care s-a recurs la această schimbare revoluționară sunt nevoia de simplificare a procesului și de a lăsa libertate cadrelor didactice să decidă numărul de evaluări pe care le vor face, modalitatea și numărul de note pe care le vor da elevilor.
Însă, eliminarea obligativității tezelor nu va atrage după sine, în mod automat, interdicția ca un profesor să dea în continuare teze, dacă așa consideră.
Concret, anul școlar va începe pe 4 septembrie 2022 şi se va încheia în 16 iunie 2023.
Pe lângă programul Şcoala Altfel, se va introduce și programului Săptămâna Verde, inițiativă prevăzută în proiectul prezidențial România Educată, care va fi introdusă, la alegere, în modulele 4 și 5.
Noua structură a anului școlar va arăta astfel: modulul 1 de învățare: 5 septembrie – 21 octombrie; vacanța de toamnă pentru toți elevii: 24-30 octombrie; modulul 2: 31 octombrie – 22 decembrie; a doua vacanță, cea de iarnă: 23 decembrie – 8 ianuarie 2023; modulul 3 va începe în 9 ianuarie și se va derula până în luna februarie; a treia vacanță – de o săptămână – poate fi acordată în a doua, a treia sau în a patra săptămână din februarie, la decizia fiecărui inspectorat școlar; modul 4 va începe după vacanța din februarie și se va desfășura până în preajma sărbătorilor de Paște; a patra vacanță: 8 aprilie –23 aprilie; modulul 5 se va desfășura în perioada 24 aprilie – 16 iunie și va fi urmat de vacanța de vară, care va începe pe 17 iunie și va lua sfârșit pe 3 septembrie 2023. Pe 4 septembrie debutează noul an școlar 2023-2024.